Bananenplant gaat dood?

bananenplant gaat dood

Help: mijn Bananenplant gaat dood! Alhoewel deze planten zeer sterk zijn en in veel omstandigheden kunnen groeien, gaan ze helaas ook nog wel eens dood. Gelukkig is de oorzaak vaak gemakkelijk te achterhalen. Met de tips op deze pagina kom je er snel achter waarom de Bananenplant dood gaat en wat je kunt doen om hem te redden.

Lees hieronder de meest voorkomende oorzaken en oplossingen.

bananenplant gaat dood
Gaat de Bananenplant dood? Lees hier de meest voorkomende oplossingen.

1 – Bananenplant gaat dood door te veel water

De meest voorkomende oorzaak van een Bananenplant die dood gaat is een overschot aan water. Dat klinkt gek, want de Bananenplant houdt toch juist van veel water? Dat klopt, maar de wortels mogen nooit te lang in drassige grond blijven staan. Veel water geven zonder afwateringsmogelijkheid zorgt voor problemen. De wortels gaan dan rotten.

Bananenplant stam afsnijden

Een eerste teken van te veel water zijn gele bladeren aan de Bananenplant. Als je nog langer wacht krijgt de plant last van stamrot. Als de Bananenplant een rotte stam moet je direct handelen om hem te kunnen redden. Haal de plant uit de pot en verwijder alle natte aarde van de wortels. Doe dit voorzichtig, want het kan zijn dat de wortels week zijn geworden. Daarna zet je de plant terug in de pot met droge aarde.

Zorg ook altijd voor gaten in de bodem van de pot om dit probleem in de toekomst te voorkomen. Meer informatie staat op de pagina over een Bananenplant overpotten.

2- De Bananenplant staat te droog

De oorzaak dat jouw Bananenplant dood gaat kan ook zijn: droogte. Dit lijkt haaks te staan op het punt hierboven, maar een Bananenplant gaat echt dood van een tekort aan water. Droogte kan op twee manieren een probleem vormen:

  1. Te droge potgrond. De Bananenplant staat graag in licht vochtige potgrond (niet drijfnat). Te droge grond zorgt voor problemen en uiteindelijk gaat de plant hieraan dood.
  2. Te droge lucht. Deze plant komt uit het tropisch regenwoud met een zeer hoge luchtvochtigheid. Als je de plant hier bij de kachel zet kan het zijn dat de lucht te droog wordt voor de plant. Een eerste teken hiervan zijn bruine bladeren aan de Bananenplant.

3 – Te donker

De Bananenplant kan ook dood gaan door een te kort aan licht. Iedere plant heeft licht nodig om te kunnen groeien, dat klopt, maar de Bananenplant is een echte zonliefhebber. Geef de plant meerdere uren per dag direct zonlicht voor een optimale gezondheid. Iets minder kan ook prima, maar zonder licht gaat de plant snel dood.

4 – Kan een Bananenplant dood gaan door spint?

De symptomen van spint op een Bananenplant kunnen vergelijkbaar zijn met een plant die dood gaat. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat een Bananenplant dood gaat van spint. In een heel enkel geval kan het, maar dan moet de spint zeer lang hun gang kunnen gaan. Vaak zijn het er dan al zoveel dat het ook op andere planten zit en je al lang hebt ingegrepen.

De symptomen lijken dus op een stervende plant, maar je kunt hem absoluut nog redden!

5 – Bananenplant gaat dood na de bloei

Een Bananenplant gaat dood nadat de plant heeft gebloeid en de vruchten rijp zijn geworden. De plant heeft zijn taak volbracht en sterft. Gelukkig heeft de plant dan al meerdere nieuwe scheuten geproduceerd die je kunt laten uitgroeien tot nieuwe planten. Lees er alles over op de pagina over Bananenplant stekken.

Inhoudsopgave: