Bananenplant verpotten

Bananenplant verpotten

Als je de trotse eigenaar bent van een Bananenplant, dan weet je dat ze zeer snel kan groeien. Zeker tijdens de lente en zomermaanden ontstaan er regelmatig nieuwe bladeren aan de plant. Ook onder de grond is dit proces in volle gang: het wortelgestel bereid zich snel uit. Daarom is een Bananenplant verpotten een regelmatig terugkerend klusje voor de eigenaar van deze plant. Op deze pagina lees je de juiste aanpak.

Bananenplant verpotten

Wanneer een Bananenplant verpotten?

Wanneer moet je een Bananenplant verpotten? We gaan er nu even van uit dat we het hebben over de Bananenplant binnen en we gaan overpotten. Wil je informatie over de Bananenplant verplanten? Bekijk dan de pagina over de Bananenplant buiten.

De juiste tijd om een Bananenplant te verpotten hangt af van twee elementen:

  1. Is de Bananenplant toe aan een nieuwe pot? Met andere woorden: is de plant te groot geworden voor de huidige pot? De bovenkant van de plant doet dit soms al vermoeden. Soms is de plant bijvoorbeeld topzwaar geworden. Zie je de wortels uit de gaten in de bodem van de pot groeien? Dan is het tijd om de Bananenplant te verpotten.
  2. Als de plant de huidige pot is ontgroeit moet je ook nog rekening houden met de juiste tijd. De juiste tijd om te verpotten is in de lente of zomer. De reden hiervoor: de plant zit dan in de groeifase. Bij het overpotten kun je wel eens iets beschadigen (aan de wortels over bladeren). Door in de groeifase te verpotten heeft de Bananenplant de energie om hier van te herstellen.

Hoe een Bananenplant verpotten?

Je weet nu wanneer de juiste tijd is om de Bananenplant te verpotten, maar hoe pak je dit aan? Volg de onderstaande stappen voor een succesvolle verhuizing:

  1. Kies een nieuwe pot die minimaal 20% groter is dan de vorige. Een Bananenplant groeit snel. Als de nieuwe pot niet minimaal 20% groter is zul je binnen een jaar weer opnieuw moeten verpotten. De nieuwe pot moet gaten in de bodem hebben. Zitten deze er niet in? Boor ze dan voorzichtig. Lees er meer over op de pagina: Bananenplant gele bladeren?
  2. Leg de plant voorzichtig op de zijkant. Doe dit buiten of op een ondergrond die vies mag worden. Probeer nu voorzichtig de plant uit de pot te schuiven. Soms is het nodig een beetje in de aarde te wroeten en heel zachtjes aan de stam te trekken.
  3. Als de Bananenplant uit de pot ligt is dit een goed moment om de kluit te inspecteren. Zie je gekke dingen? We letten vooral op schimmelvorming of beestjes.
  4. Als je tevreden bent kun je de Bananenplant gaan overpotten: zet de kluit in het midden van de nieuwe pot en vul de randen op met nieuwe potgrond. Druk de grond zachtjes aan. Gebruik je nieuwe potgrond? Deze bevat vaak al plantenvoeding. Geef dan de komende periode geen extra voeding.
  5. Geef flink water. Net zoveel totdat het via de drainagegaten weer wegloopt.

Welke potgrond gebruiken bij het overpotten?

Je kunt normale potgrond gebruiken bij het overpotten van de Bananenplant. Een universele potgrond voor kamerplanten houdt voldoende vocht vast en is dus geschikt voor de Bananenplant. Als je bij het verpotten nieuwe potgrond gebruikt, houd er dan rekening mee dat hier vaak al voeding aan is toegevoegd. Pas wanneer dit is uitgewerkt mag je weer extra plantenvoeding toedienen.

Hoe vaak Bananenplant overpotten?

Hoe vaak je een Bananenplant moet overpotten verschilt per situatie. Over het algemeen is de regel: ieder jaar. Dit is vaker dan de meeste kamerplanten, maar de Bananenplant groeit dan ook sneller dan de meeste kamerplanten. Soms is het nodig vaker, of minder vaak, te verpotten. Dit is afhankelijk van meerdere factoren zoals de hoeveelheid licht, voeding en de hoogte van de temperatuur.

Inhoudsopgave: