Bananenplant buiten? Zo verzorgen!

bananenplant buiten

Heb jij een Bananenplant buiten staan? Of denk je erover om er eentje in jouw tuin of op het balkon te zetten? Dat kan absoluut een goed idee zijn! Een Bananenplant buiten geeft jouw tuin of balkon een tropische look met de grote bladeren.

En alhoewel deze plant van oorsprong uit de tropen komt, doet ze het ook in ons klimaat prima. Om een Bananenplant buiten goed te laten groeien zijn er een aantal punten om rekening mee te houden. Die lees je op deze pagina.

De informatie op deze pagina gaat dus over de Bananenplant buiten. Op zoek naar informatie over deze plant als kamerplant? Lees dan verder op onze pagina over de Bananenplant binnen.

Kies de juiste Bananenplant voor buiten

Wil je jouw Bananenplant buiten in de tuin of op het balkon zetten? Dan is de eerste stap het kiezen van een winterhard exemplaar. De meeste Bananenplanten soorten in het tuincentrum worden verkocht als kamerplant. Deze kan wel naar buiten, maar enkel in de zomer.

Als je jouw Bananenplant permanent buiten wilt laten staan moet dat dus de juiste soort zijn. De meest gekozen zijn de Musa Basjoo en de Musa Sikkimensis. Deze kunnen temperaturen tot onder de -15°C verdragen.

Let wel: je moet nog steeds handelen om de winterharde Bananenplant winterklaar te maken.

bananenplant buiten

Hoe groot kan een Bananenplant buiten worden?

Je kent de Bananenplant misschien enkel als dat plantje in pot. Een Bananenplant buiten is heel iets anders. In de volle grond krijgt ze de ruimte om een groot wortelstelsel te ontwikkelen. Als kamerplant groeit ze snel, buiten nog veel sneller!

Schrik niet als jouw Bananenplant buiten een hoogte van 4 meter bereikt! Bij deze hoogte zijn de bladeren soms wel 2 meter lang. Dat is nog eens een indrukwekkende plant! Eigenlijk spreken we dan eerder van een Bananenboom en niet meer van een Bananenplant. Overigens is het bij deze afmetingen niet ondenkbaar dat je een Bananenplant met bananen krijgt! Tijdens een warme zomer komt dit voor.

Bananenplant buiten verzorgen

Standplaats

De keuze voor een standplaats is erg belangrijk bij het planten van een Bananenplant in de tuin. Denk aan de volgende zaken:

  • Deze planten houden van zon. Kies dus een plek waar de Bananenplant het maximale aantal uren zon krijgt.
  • Onder de juiste verzorging kan deze plant uitgroeien tot een boom. Houd hier al rekening mee met het kiezen van de standplaats.
  • De Bananenplant houdt niet van wind. Harde wind zorgt voor schade zoals gescheurde bladeren.

Bananenplant buiten in pot of in de volle grond?

Het liefst plant je de Bananenplant buiten in de volle grond. Dat is om meerdere reden de juiste keuze:

  • Ten eerste krijgen de wortels dan de kans zich volledig te ontwikkelen. Deze planten worden in een pot zeer beperkt in de groei.
  • Ten tweede is een plant in pot nooit zo bestand tegen vorst als in de volle grond. De wortels zitten immers veel minder diep.
  • Tot slot is een plant in pot gevoeliger voor uitdrogen dan een plant in de volle grond. Deze planten houden van water en zijn gevoelig voor uitdrogen. Zeker tijdens een hete zomer kan een Bananenplant buiten in pot snel uitdrogen.

Kies je er toch voor om jouw Bananenplant buiten in een pot te houden? Ga dan voor een zeer royale pot of kuip. Zorg ook altijd voor gaten in de bodem van de pot. Zo kan regenwater er via de bodem weer uit en blijven de wortels niet in drassige grond staan.

Water geven

Geef jouw Bananenplant buiten zeer royaal water. Zoals hierboven aangegeven is het wel zaak te zorgen voor een goede afwatering. Als jouw plant in pot staat moeten er dus gaten in de bodem zitten.

Enkele aandachtspunten bij het water geven spelen voornamelijk in de zomer. Tijdens hete periodes is het extra belangrijk om goed water te geven. Daarnaast hebben jonge planten regelmatig extra water nodig om de wortels goed te laten wennen aan de volle grond.

Bemesten

Misschien heb je het al gemerkt: deze planten groeien snel! Die snelle groei vraagt natuurlijk ook om voedingsstoffen. Geef jouw Bananenplant buiten in de lente en zomer regelmatig plantenvoeding om haar te ondersteunen in de snelle groei.

Lees altijd goed de verpakking van de plantenvoeding of meststof. Een overschot aan voeding kan namelijk schade aan de wortels veroorzaken.

Snoeien

De snoei is geen onderdeel van het onderhoud, dit hoeft in principe niet. Voor het uiterlijk kun je er voor kiezen om de bruine bladeren te verwijderen. Meer daarover, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan, lees je op de pagina over bruine bladeren aan de Bananenplant.

Veel gestelde vragen en problemen

Kan ik mijn Bananenplant zomaar buiten zetten?

Je kunt jouw Bananenplant buiten zetten in de zomer, wanneer het mooi weer is. Haal de plant weer naar binnen als de temperaturen zakken. Wil je de plant permanent buiten laten staan, kies dan een soort die hiervoor geschikt is. Dit lees je bovenaan deze pagina.

Hoeveel graden moet het zijn voor deze plant?

Als je kiest voor een winterharde soort maakt de temperatuur niets uit. Andere soorten (kamerplanten) overleven buiten enkel bij hogere temperaturen in de zomer.

Mijn Bananenplant buiten krijgt gele bladeren

Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor gele bladeren. De meest voorkomende is een overschot aan water. Je kunt er alles over lezen op de pagina: Bananenplant gele bladeren.

Lees meer over de banenplant op https://nl.wikipedia.org/wiki/Banaan_(geslacht)

Inhoudsopgave: