Bananenplant soorten

bananenplant soorten

Wist je dat er tientallen Bananenplant soorten bestaan? Slechts een klein aantal daarvan is bij ons populair als binnen- of buitenplant. Op deze pagina behandelen we de drie bekendste soorten Bananenplant. Helemaal onderaan vind je een lijstje met minder bekende soorten.

bananenplant soorten

Bananenplant soorten voor binnen

Musa Dwarf Cavendish

Veruit de meest populaire Bananenplant soort voor binnen is de Musa acuminata Dwarf Cavendish. Deze soort is van oorsprong afkomstig uit Azië en werd door de Engelsman William Cavendish (vandaar de naam) naar Europa gehaald en door hem vermeerderd in kassen. Vanaf dat moment is deze soort één van de meest gekweekte kamerplanten ooit.

Het gedeelte “Dwarf” in de naam van deze Bananenplant is trouwens misleidend: deze soort kan als kamerplant gemakkelijk 2 tot 3 meter hoog worden. Dat ze toch die naam heeft gekregen komt door de andere soorten Bananenplanten binnen de familie: die kunnen vaak wel 5 meter worden!

Als deze soort jong is hebben ze een bruin tot paars patroon op de bladeren. Soms is het patroon klein, dan lijkt het net op vlekken. Sommigen vinden het mooi, anderen niet. Hoe dan ook verdwijnen deze vlekken naarmate de plant ouder wordt.

Een Musa Dwarf Cavendish kan in de lente en zomer een echte groeispurt hebben. Het is niet ongebruikelijk dat je meerdere nieuwe bladeren per week ziet verschijnen. Deze snelle groei kan er soms voor zorgen dat bladeren vast komen te zitten. Lees daarover verder op de pagina: Bananenplant blad ontrolt niet.

Bananenplanten soorten voor binnen

Musa Basjo

Wil je een Bananenplant buiten plaatsen? Dan moet je een geschikte soort kiezen. Na een korte oriëntatie zal de keuze waarschijnlijk vallen op de Musa Basjo. Deze soort wordt ook wel de Japanse Vezelbanaan genoemd. De plant kan zo’n 2 meter hoog worden. Bij deze hoogte zal de omtrek zo’n 70 centimeter bedragen. Een echte tropische blikvanger in de tuin dus!

Net zoals alle soorten Bananenplant voor buiten moet ook de Musa Basjo goed worden verzorgd. Een belangrijk onderdeel daarvan is het bieden van voldoende zon, water en voeding. Met deze drie ingrediënten stel je de plant in staat om snel te kunnen groeien. Een snelle groei is iets wat je bij bijna iedere Bananenplant soort tegenkomt.

Deze soort kan in de volle grond of in een pot. Beide methodes hebben hun eigen voor- en nadelen. Belangrijk om op te merken is dat zowel in pot als in de volle grond de plant moet worden overwinterd. Lees daarover op onze pagina over de Bananenplant overwinteren.

Musa Sikkimensis

Van alle Bananenplant soorten is de Musa Sikkimensis nog het meest recent ontdekt. Deze soort wordt ook wel Darjeeling Banaan genoemd en komt van oorsprong uit de Himalaya. Specifieker is het leefgebied het Sikkem, vanwaar ook de naam van deze soort.

Als je een goede winterharde Bananen soort wilt voor in de tuin, dan is de Sikkimensis een net zo goede keuze als de Basjo. Ze zijn beiden net zo bestand tegen vorst. Overigens zou de Musa Sikkimensis beter bestand zijn tegen de wind. Dat maakt deze soort wellicht een betere keuze voor de West-Europese tuinen.

Deze soort kan trouwens best groot worden: tot wel 5 meter! Dan is het natuurlijk wel noodzakelijk dat je haar in de volle grond plaatst, niet in een pot. Daarnaast is ook deze soort een dorstige en hongerige plant. Houd daar rekening mee.

Bij een goede zomer kan het zijn dat de plant gaat bloeien. Dit is prachtig om te zien, maar kent wel een nadeel: alle Bananenplant soorten sterven volledig af na de bloei. Je zult het opnieuw moeten doen met de jonge scheuten die er naast opkomen.

Andere Bananenplant soorten

Hierboven beschreven we de meest voorkomende soorten voor binnen en buiten. Daarnaast zijn er nog een flink aantal minder bekende soorten. Enkele daarvan zijn:

  • Musella LasioCarpa
  • Musa Sikkimensis Red Tiger
  • Musa DaJiao
  • Musa Velutina

Inhoudsopgave: