Bananenplant blad ontrolt niet

bananenplant blad ontrolt niet

Jouw Bananenplant blad ontrolt niet, wat moet je nu doen? Het is begrijpelijk dat je graag wilt weten hoe je moet handelen. Soms is echter de oplossing: niets doen. Wanneer dat het geval is lees je hieronder direct. Daarna lees je verder op de pagina wanneer je wel moet handelen als een blad niet uit komt. Natuurlijk inclusief de juiste oplossingen.

bananenplant blad ontrolt niet

Bananenplant blad ontrolt niet: wanneer geen probleem?

Als jouw Bananenplant een nieuw blad heeft wat niet uitkomt is er niet altijd direct aanleiding tot actie. Dit is het geval in de herfst en winter. De Bananenplant staat dan vaak in ruststand. Het kan zomaar zijn dat er een nieuw blad opkwam en dat de plant daarna in rust is gegaan. Het nieuwe blad rolt dan niet direct uit, maar wel zodra het weer lente wordt. Dit kan er misschien wat vreemd uitzien, maar er dit is normaal.

Als je ziet dat er onder het nieuwe blad ook weer nieuwe bladeren verschijnen, dan is het wel een probleem. Lees dan verder.

Bananenplant blad ontrolt niet: wanneer wel een probleem?

In de lente en zomer groeit jouw Bananenplant zeer snel. Een plant die iedere paar dagen een nieuw blad aanmaakt is zeker geen uitzondering. Door de snelle groei kan het zijn dat een nieuw blad niet open gaat, maar er daaronder wel al de volgende nieuwe bladeren opkomen. Er vormt zich als het ware een wachtrij om uit te rollen!

Meestal komt dit vanzelf goed, maar het kan ook een probleem vormen. Het nieuwe blad ontrolt niet en de bladeren daaronder kunnen niet wachten. De onderste nieuwe bladeren worden dan bruin of komen soms zelfs via de zijkant naar buiten. Dan is het tijd om actie te ondernemen.

Je moet ruimte maken zodat de bladeren open kunnen gaan. Hiervoor maak je snedes in de zijkanten van de stam. Zo hebben de bladeren de ruimte om uit te rollen. Als de nieuwe bladeren na een paar dagen nog steeds niet uitrollen moet je de Bananenplant toppen.

De Bananenplant toppen

Als bovenstaande niet werkt, en de bladeren zijn nog steeds niet uitgerold, dan moet je de Bananenplant toppen:

  • Pak een scherp mes en ontsmet die, bijvoorbeeld met een alcoholdoekje.
  • Snijd de top van de Bananenplant net onder de bladkroon af.
  • Let erop dat je ook het gedeelte met de verstopping meeneemt. Daar gaat het immers om.
  • Geef de plant nu wat extra voeding om snel te kunnen herstellen.
  • Na enkele dagen, tot maximaal enkele weken, zul je nieuwe bladeren uit de stam zien opkomen.

Pas deze methode enkel in de lente, of uiterlijk begin zomer, toe. Zo heeft de Bananenplant genoeg tijd om te herstellen van deze ingreep.

Inhoudsopgave: