Spint in Bananenplant?

spint bananenplant

Spint op jouw Bananenplant? Helaas ben je daarin niet alleen. Spint, voluit Spintmijt, nestelt zich maar wat graag in jouw Bananenplant.

Soms komt het voor dat je ten onrechte denkt dat er sprake is van spint. Daarom lees je hier eerst hoe je kunt vaststellen of jouw Bananenplant daadwerkelijk last heeft van spint. Daarna lees je de mogelijke oplossingen. Tot slot een aantal tips om het probleem (in de toekomst) te voorkomen.

Heeft jouw Bananenplant spint?

Spint is erg lastig met het blote oog te zien. Meestal zie je aan jouw Bananenplant eerst de schade van spint. Dit uit zich in bruine of gele vlekken op het blad. Eerst zijn deze vlekjes klein, maar na verloop van tijd breiden die zich steeds verder uit. Deze schade aan het blad ontstaat doordat de spint het sap uit de bladeren zuigt, net zoals bladluizen. Hieronder op de foto zie je hoe die schade er in een typisch geval uit ziet.

Let wel, we hebben het dus over iets anders dan volledig bruine bladeren aan de Bananenplant. Als je de spint voor langere tijd hun gang laat gaan kun je ook witte draden op de plant en tussen de bladeren zien.

Als je deze signalen waarneemt kun je gaan onderzoeken of de Bananenplant inderdaad spint heeft. Normaal gesproken zit de spint onderop de bladeren, dicht bij de stam. Ze zijn kleiner dan een millimeter, dus je moet goed kijken. Als je goed kijkt zou je de spint moeten zien zitten in de vorm van kleine, witte (soms lichtgroene) beestjes.

spint bananenplant
Spint is heel lastig te zien, de schade echter niet

Isoleer jouw Bananenplant!

Helaas: jouw Bananenplant heeft spint. Wat nu? Het allerbelangrijkste: isoleer de Bananenplant! Spint verspreidt zich snel en het is dus zaak om te voorkomen dat andere planten straks ook vol zitten. Het is daarom ook goed om jouw andere kamerplanten te inspecteren en die zo nodig ook te isoleren.

Stappen om spint in de Bananenplant te bestrijden

Nu je jouw Bananenplant in quarantaine hebt staan kun je de spint te bestrijden. Onze voorkeur heeft om dat eerst op de natuurlijke manier te doen. In veel gevallen is dat voldoende. Mocht dat toch niet voldoende zijn, dan kun je eventueel gaan kijken naar bestrijdingsmiddelen. Voordat het zover is, kun je vaak met deze stappen de spintmijt bestrijden:

  1. De eerste stap is het verwijderen van het blad waar erg veel spint op zit. Dit blad is niet meer te redden. Stop het blad in een plastic zakje en gooi het weg.
  2. Nu kun je de potgrond gaan vervangen. Het is aangetoond dat spint graag in oude potgrond zit waar geen voedingsstoffen meer aanwezig zijn.
  3. Daarna ga je de Bananenplant koud afdouchen. Spint haat vocht en kou!
  4. Tot slot mag je jouw Bananenplant voor een paar dagen in een iets koudere omgeving plaatsen. Het liefst zo rond de 12 a 14 graden.

Nog steeds spintmijt?

Normaal gesproken ben je na deze stappen van de spint op jouw Bananenplant af. Zo niet, dan moet je helaas met iets sterkers aankomen. Een mengsel van water, groene zeep en spiritus werkt erg goed. De verhoudingen zijn: 2% groene zeep, 1% spiritus en de rest water. Doe dit in een plantenspuit en benevel de bladeren iedere avond. Benevelen doe je in de avond omdat dan de eitjes van de spint uitkomen.

Als je na een week nog steeds niet van het probleem af bent kun je twee dingen doen: een bestrijdingsmiddel kopen of de plant wegdoen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel biologische bestrijdingsmiddelen te koop.

Bananenplant spint voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook zeker voor spint in de Bananenplant. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kan bestrijden een hele klus zijn. Met de volgende tips kun je spint voorkomen:

  • Spint houdt van droogte. Als je jouw Bananenplant dagelijks benevelt wordt de plant minder aantrekkelijk voor deze beestjes. Daarnaast is het ook nog eens goed voor de plant. Win-win dus!
  • Zorg voor voldoende voeding in de bodem. Ook dit is goed voor de Musa, maar de spint houdt er niet van.
  • Spint houdt van warmte. Zet jouw Bananenplant dus liever niet bij een radiotor. Dit was in eerste instantie al niet goed voor de plant, maar nu heb je daar dus een extra reden voor.
  • Een vitale plant is veel weerbaarder en zal minder vaak last hebben van plagen zoals spint. Zorg er dus voor dat jouw Bananenplant in topconditie is!

Inhoudsopgave: