Bananenplant stekken

bananenplant stekken

Hoe moet je een Bananenplant stekken? Het antwoord lees je op deze pagina in de vorm van een stappenplant met foto’s. Zo lukt het altijd. Onderaan deze pagina vind je een antwoord op de meest gestelde vragen rondom het stekken van de Bananenplant. Veel plezier!

Bananenplant stekken: een stappenplan met foto’s

Stap 1: de voorbereiding

Een Bananenplant stekken begint met een goede voorbereiding. Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen alvast klaar zet:

  • Een Bananenplant (logisch)
  • Een mesje wat je hebt ontsmet
  • Verse potgrond
  • Een potje voor je Bananenplant stekje
  • Optioneel: een nieuwe pot voor de Bananenplant (kun je direct verpotten)

Onder de voorbereiding valt ook het kiezen van het juiste moment. Want wanneer kun je de Bananenplant het beste stekken? Dat is het liefste een moment in het voorjaar.

Stap 2: de uitlopers beoordelen

De eerste stap is beoordelen of je de stekjes kunt weghalen. Oftewel: zijn ze groot genoeg? Het stekje van de Bananenplant wordt soms ook wel een baby of een scheut genoemd. Deze nieuwe scheuten groeien vanuit de moederplant en komen uit de aarde op.

Je kunt zo’n baby gaan stekken als deze groot genoeg is. Dit is geen exacte wetenschap. Het belangrijkste is dat er een paar blaadjes op zitten en het stekje stevig aanvoelt. Het stekje hieronder op de foto is in ieder geval groot genoeg.

banenenplant baby scheut
Deze Bananenplant baby is groot genoeg om gestekt te worden

Stap 3: de plant uit de pot halen

De Bananenplant moet volledig uit de pot gehaald worden, zoals je hieronder ziet op de foto. Doe dit boven een tafel of anders buiten (als het niet te koud is). Soms moet je de plant voorzichtig aan de stam trekken om haar uit de pot te krijgen.

de plant moet uit de pot voor het vermeerderen
De plant moet eerst uit de pot om te kunnen vermeerderen

Stap 4: de wortels blootleggen

Nu ga je de wortels voorzichtig blootleggen. Klop er net zoveel aarde vanaf tot dat de onderkant van het stekje zichtbaar wordt. Dit is belangrijk omdat je de Bananenplant gaat stekken door het stekje los te halen van de kluit.

baby stek wortels vinden
Haal aarde weg totdat je de wortels van de baby vindt

Stap 5: de Bananenplant stekken loshalen

Dit is de moeilijkste en belangrijkste stap in het Bananenplant vermeerderen: de stek loshalen. Zoals je wellicht al hebt gezien (of gevoeld) zit de scheut met de wortels vast aan de moederplant. Je moet de kluit dan ook voorzichtig splitsen om de stek te verwijderen. Gebruik hiervoor je vingers door voorzichtig de kluit te kneden totdat je een natuurlijke splitsing vindt.

In sommige gevallen zit de stek erg vast aan de wortels van de moederplant. In dat geval moet je voorzichtig met een mesje de twee wortelstelsel van elkaar splitsen.

bananenplant stek splitsen
De stek is van de Bananenplant gesplitst

Stap 6: de Bananenplant stekken verzorgen

De laatste stap in het stekken van de Bananenplant is de beide planten in hun eigen pot zetten. Gebruik hiervoor verse potgrond. Als je wilt kun je gelijk de moederplant in een nieuwe pot zetten, dan kan ze weer even vooruit.

Bij de stekken verzorgen is water geven het belangrijkste. Houd de potgrond goed vochtig. De standplaats mag hetzelfde zijn als waar de moederplant stond.

bananenplant stekken verzorgen
Bananenplant stekken verzorgen is niet moeilijk

Veel gestelde vragen over het Bananenplant stekken

Kun je een Bananenplant stekken zonder wortels?

Het is belangrijk dat je bij het stekken de wortels van de pup heel laat. De uitloper is nog kwetsbaar en heeft alle kracht nodig om straks uit te kunnen groeien tot een nieuwe, zelfstandige plant. Zonder wortels is de overlevingskans niet 0, maar wel erg klein. Je zou nog kunnen proberen te stekken in water. Als het mislukt moet je opnieuw beginnen met een nieuwe uitloper van de moederplant.

Kun je een Bananenplant stekken op water?

Het kan, maar liever stek je direct op de aarde. Bij het losmaken van de stek van de moederplant is het belangrijk dat je een set wortels aan de pup laat zitten. De zijscheuten zijn al gewend om in de aarde te staan. Stekken in water heeft dan ook een kleinere kans van slagen.

De Bananenplant hangt slap na het stekken

Heeft de plant slappe bladeren na het stekken? Dit is normaal. Het stekken kan best een ingrijpende handeling zijn voor zowel de moederplant als het stekje. Zorg ervoor dat je de potgrond van beide planten na het stekken goed vochtig houdt. De hangende bladeren zouden vanzelf weer mooi rechtop moeten gaan staan. Gebeurt dit niet? Lees dan mogelijk oplossingen voor een Bananenplant met slappe bladeren.

Wanneer en hoeveel krijgt mijn Bananenplant pups?

Een Bananenplant krijgt pups als ze volwassen is. Daarnaast moeten de omstandigheden goed zijn. Dat betekent: veel zonlicht, voeding en water. Hoeveel stekjes de plant krijgt is afhankelijk van de soort, maar dit kunnen er meerdere per jaar zijn.

Moet je een Bananenplant stekken?

Dit hoeft niet per se, maar is vaak wel aan te raden. Deze planten groeien snel en de wortelruimte is zeer beperkt in een pot. Een stekje groeit ook snel uit tot een grotere plant en neemt dan ook veel wortelruimte in. Door de Bananenplant te stekken en de stekjes weg te halen geef je beide planten weer de ruimte.

Inhoudsopgave: