Bananenplant hangt slap

bananenplant hangt slap

De bladeren van jouw Bananenplant hangen slap. Dit is een treurig gezicht. Zeker omdat de Bananenplant een zeer sterke plant is die meestal snel groeit. Als de plant slap hangt wil je dat natuurlijk oplossen.

Op deze pagina lees je de meest voorkomende redenen voor een Bananenplant die slap hangt en wat je kunt doen om haar weer op te lappen.

bananenplant hangt slap

Bananenplant met slappe bladeren: mogelijke oorzaken

Bananenplant hangt slap door te weinig water

Veruit de meest voorkomende oorzaak van een slap hangende Bananenplant: te weinig water. Een Bananenplant is een zeer dorstige plant. Als je deze plant al een tijdje hebt weet je wellicht dat het een zeer snelle groeier is. Zeker in de zomermaanden kan ze iedere paar dagen wel een nieuw blad aanmaken. Deze snelle groei vraagt (onder andere) veel water.

Dat de Bananenplant slap hangt is een eerste teken dat ze te weinig water krijgt.

Het lastige aan bovenstaande is: een Bananenplant kan ook slap hangen door een overschot aan water. Als je te vaak water geeft, en het overtollige water kan niet uit de pot wegstromen, dan gaan de bladeren slap hangen. Zorg er dan ook altijd voor dat je gaten in de bodem van de pot hebt zodat overtollig water weg kan stromen. Lees voor meer informatie over dit onderwerp de pagina: Bananenplant gele bladeren.

Slappe bladeren door te weinig zon

De Bananenplant is een echte zonaanbidder. Dat ben je misschien niet gewend als liefhebber van kamerplanten. Meestal is het advies juist: houd kamerplanten uit de volle zon (vetplanten en cactussen uitgezonderd natuurlijk). Dit geldt niet voor de Bananenplant. Daarbij is het advies om de plant juist zoveel mogelijk direct zonlicht te geven.

Als de plant dit niet krijgt kun je dat merken aan de bladeren die slap gaan hangen. Geef de plant dus een plekje dicht bij een raam waar de zon op staat. Je zult zien dat ze er van opknapt.

Een tekort aan voeding

Hierboven schreven we het al: deze planten groeien snel. Snelle groei betekent ook een grote behoefte aan voeding. Als jouw Bananenplant al een tijdje geen voeding heeft gekregen kan ze haar bladeren slap laten hangen.

Blad geknakt en hangt slap

Het gebeurt regelmatig dat slap hangende bladeren zijn geknakt. De bladeren van de Bananenplant zijn zeer groot en zwaar en zitten aan een enkel steeltje aan de stam vast. Zeker als de Bananenplant buiten staat, en het waait, kan het zijn dat ze knakken.

Een geknakt blad blijft meestal nog wel aan de plant vastzitten, maar krijgt niet meer de benodigde hoeveelheid voedingsstoffen. Het blad van de Bananenplant wordt daarna bruin en valt vervolgens af.

Je kunt eenvoudig controleren of een slap hangend blad is geknakt. Til het betreffende blad een stukje op en kijk naar de verbinding met de stam. Als het blad is geknakt zie je hier een scheur zitten, vaak met wat vocht. Je kunt het blad laten zitten of voorzichtig verwijderen.

Inhoudsopgave: