Schildpadplant: Kenmerken, Verzorging & Tips

Er zijn veel planten die we vinden lijken op bepaalde dieren. Daarom krijgen ze deze vaak als bijnaam. Zo ook de callisia elegans die we beter kennen als de schildpadplant. Hij heeft zijn naam te danken aan hoe zijn bladeren eruit zien. We gaan je alles over de schildpadplant vertellen. 

Close-up van de opvallende bladeren van de schildpadplant.
Close-up van de opvallende bladeren van de schildpadplant.

Waar zet je de schildpadplant neer

De Callisia elegans kennen wij hier dus al de schildpadplant. Hij komt van nature uit de tropen en hij houdt dan ook van een warme standplaats. Zijn takken groeien naar beneden. Je kunt hem dus ook leuk als hangplant ophangen of neerzetten. 

Omdat hij van nature uit de tropen komt, is hij gewend om wel op een lichte plek te staan, maar zonder direct zonlicht te krijgen. Je kunt hem dan ook het beste een eindje van het raam afzetten. Dit is dan ook waarom je hem ook makkelijk als hangplant op bijvoorbeeld een kast kunt neerzetten. Ook dan zal hij nog goed groeien. 

De bijzondere bladeren

De schildpadplant heeft bijzondere bladeren. Ze zijn klein, dik en donkergroen van kleur. Ze hebben een schubachtige structuur. Dit is dan ook waarom ze je meteen doen denken aan een schildpad en dat is dan ook waar hij zijn naam aan te danken heeft. 

De Callisia elegans is echter niet de enige kamerplant die ook naar de schildpad vernoemd is. Ook de peperomia prostrata is vernoemd naar de schildpad. Deze wordt vaak de string of turtles genoemd. Deze stengels groeien lang en de blaadjes hebben een bijzondere bladtekening. Door deze bladtekening lijkt ook dit blad wel op een schild van een schildpad. 

Beide soorten zijn dus hangplanten, hebben een bijzonder blad en zijn makkelijk te verzorgen. Je kunt ze dan ook leuk met elkaar combineren in je interieur! Plaats beide soorten als een hangplant op de kast. Zo kun je beide soorten schildpaddenplanten leuk neerzetten. 

Overzicht van een volgroeide schildpadplant in een woonkamer setting.
Overzicht van een volgroeide schildpadplant in een woonkamer setting.

Water geven

De bladeren van de schildpadplant zijn klein en kunnen niet heel goed tegen water. Het is dan ook belangrijk om hier rekening mee te houden met water geven. Het is belangrijk om te zorgen dat het blad niet nat wordt. Je kunt dit het beste doen door hem van onderaf water te geven. 

Het is het makkelijkste om de pot waar de schildpadplant in geplant is, standaard op een schotel te hebben staan. Zo kun je makkelijk van onderaf water geven. Dit doe je makkelijk door in de winter 2 keer per week en in de winter 1 keer per week wat water in de schotel te gieten. Zo zullen de wortels het water wat ze nodig hebben opnemen en zal de rest verdampen. In de zomer is het ook aan te raden om eens per maand wat plantenvoeding aan het water toe te voegen.

Water geven aan een schildpadplant voor optimale hydratatie.
Water geven aan een schildpadplant voor optimale hydratatie.

Wel is het eens in de zoveel tijd goed om ook van bovenaf water te geven. Kijk hierbij wel uit dat je echt alleen de aarde nat maakt, de bladeren kunnen er niet goed tegen. Wanneer de aarde tussendoor juist nat blijft, is het belangrijk dat je juist wat minder vaak water geeft. Laat de aarde tussen gietbeurten door telkens licht opdrogen. Voel dan ook altijd eerst aan de aarde, voordat je hem weer water geeft. 

Verdere verzorging

Naast de juiste standplaats voor de schildpadplant en hem water geven, heeft hij nog iets meer verzorging nodig om goed te blijven groeien. Zo is het bijvoorbeeld ook belangrijk om hem eens in de zoveel tijd plantenvoeding te geven. Let hierbij wel op dat het geschikte plantenvoeding is en dat je het niet te vaak geeft. 

Zo hebben planten alleen in de zomer, ook wel de groeiperiode, plantenvoeding nodig. Dit kun je eens per maand aan het water toevoegen. Wat de verhouding van de voeding en de hoeveelheid water is, staat uitgelegd op de verpakking van de plantenvoeding. Elke plantenvoeding is namelijk weer anders geconcentreerd. 

Ook vindt de schildpadplant het fijn als hij elk jaar een vers laagje potgrond krijgt. Na verloop van tijd zal de potgrond uitdrogen en moeilijker water opnemen. Ook zal de plant groeien en meer wortels krijgen. De kans is dan ook groot dat je hem ook een groter potje moet geven. Geef hem alleen een groter potje als dit ook echt nodig is. In een te grote pot zal de aarde te lang vochtig blijven en zal de plant juist minder gaan groeien. 

Jonge schildpadplant in een terracotta pot op een vensterbank
Jonge schildpadplant in een terracotta pot op een vensterbank

Snoeien hoeft in principe bij deze kamerplant niet geregeld gedaan te worden. De stengels zullen naar beneden groeien als een hangplant. Het kan dan wel zo zijn dat je de plant te lang vindt worden. In dat geval kun je de stengels makkelijk terugsnoeien naar de gewenste lengte. 

De stengels die je eraf knipt, kun je eventueel weer stekken. Deze kun je gewoon boven in de pot erbij planten of ze op water zetten tot er wortels gevormd zijn. Zo kun je de moederplant meer volume geven of een nieuw plantje kweken. 

Inhoudsopgave: