Je hortensia snoeien najaar, doen of niet?

Bijna alle tuinplanten halen er een groot voordeel uit als je ze jaarlijks een goede snoeibeurt geeft. Het kan alleen wel per tuinplant verschillen wanneer je dit het beste kunt doen. Ook per soort kan hier weer een verschil in zitten. Zo kun je bepaalde hortensia’s het beste in het voorjaar snoeien, maar de klimhortensia bijvoorbeeld weer niet. Maar een hortensia snoeien najaar, kun je dat beter wel of niet doen?

Persoon doet hortensia snoeien najaar.
Persoon doet hortensia snoeien najaar.

Hortensia snoeien in het najaar of niet?

De meeste hortensia’s kun je het beste snoeien in het voorjaar, behalve de klimhortensia. Klimhortensia’s kun je bijvoorbeeld het beste snoeien in de zomermaanden, net voordat de knoppen gaan uitlopen. Je hortensia snoeien najaar is geen goed idee. Je kunt zelfs in het najaar beter de verwelkte bloemen er niet uit knippen.

Als je er wel voor kiest om je hortensia snoeien najaar te doen, is de kans groter dat je hortensia vorstschade oploopt groot. Door de uitgebloeide bloemen aan de plant te laten zitten, biedt je de plant extra bescherming tegen het koude weer en de vorst. Je kunt ze dus beter tot het voorjaar laten zitten en ze dan pas snoeien.

Bloeiende Hydrangea paniculata Vanille Fraise met roze en witte bloemen
Bloeiende Hortensia met roze en witte bloemen

Een snoeibeurt is goed voor een plant, maar aan elke tak ontstaat een klein wondje voor de plant door de knip van je snoeischaar. De plant moet zijn best doen om dit te herstellen en als gevolg hiervan groeit hij vaak weer nieuwe takken zodra het voorjaar begint. In het najaar komt de hortensia al in zijn rustperiode en heeft hij geen energie meer om deze wondjes te herstellen. Zo kan er makkelijker schade ontstaan door koud weer, omdat de uiteinden van de takken niet beschermd zijn.

Door je hortensia een grote snoeibeurt te geven, ontstaat er weer meer ruimte om volop nieuwe uitlopers, takken en bloemen te groeien. Als je het snoeien in het voorjaar doet, net voordat de hortensia weer gaat groeien, zal de plant veel meer energie hebben om mooie bloemen te groeien en nog groter te worden. Het herstellen van de snoeibeurt zal dan ook minder tijd en energie kosten voor de plant en hij zal dan ook een stuk sneller hersteld zijn en weer verder kunnen groeien.

Struikhortensia knippen of trimmen met snoeischaar in de tuin.
Struikhortensia knippen of trimmen met snoeischaar in de tuin.

Wanneer snoei je een hortensia?

Er zijn meerdere soorten hortensia’s, die allemaal een andere aanpak hebben wat betreft snoeien. Zo kun je de pluimhortensia het beste in maart of april snoeien. Deze soort hortensia mag je dan ook best kort snoeien, zonder dat dit effect heeft op de bloemen van dit jaar.

De boerenhortensia of de berghortensia snoei je pas in de lente, in april of mei. Zij produceren hun bloemen op oud hout, let er dus op dat je deze niet te hard terug snoeit. Als je te veel oud hout weg snoeit, zal de plant een stuk minder bloemen produceren. De fluweelhortensia moet ook niet te enthousiast gesnoeid worden. Slechts in het voorjaar kun je hem lichtjes snoeien, maar hierbij kun je het beste alleen oude of beschadigde takken en oude bloemkoppen verwijderen.

De klimhortensia is de enige die je het beste pas later in de zomer kunt snoeien, na de bloei. Je kunt dan de scheuten die gebloeid hebben, terugsnoeien tot een paar nieuwe koppen.

Hortensia witte bloemen, close-up foto met selectieve focus
Hortensia witte bloemen, close-up foto met selectieve focus

Hoe snoei je een hortensia?

Het snoeien van een hortensia is niet moeilijk. Als eerste kun je de oudste stengels verwijderen aan de basis. De oudere stengels produceren vaak kleinere bloemen dan dat de jonge stengels doen. Door de oude stengels weg te knippen, heeft de plant meer energie om bloemen aan de jongere stengels te groeien.

Ook kun je juist jongere stengels snoeien. Snoei de langste stengel van 2 à 3 jaar oud terug tot een sterke scheut, net boven een paar knoppen. Zo voorkom je dat de plant tijdens de bloei topzwaar wordt en afbreekt. Dit zou zonde zijn van de mooie bloemen.

Je kunt verder ook het beste de dunne, twijg achtige scheuten bij de basis verwijderen. Zo kan de hortensia zijn energie beter gebruiken voor het groeien van de sterke stengels. Als laatste verwijder je de uitgedroogde bloemkoppen.

Deze verdroogde bloemen hebben hun werk gedaan en zijn van geen nut meer voor de plant. Door ze eraf te knippen, heeft de plant weer meer energie voor het ontwikkelen van nieuwe bloemen.

Beautiful view of beautiful purple hydrangea flowers planted in pot in garden. Sweden.

Als je de bloemkoppen eraf knipt, kun je ze terugsnoeien tot het eerste knoppenpaar onder de uitgedroogde bloem. In de stengel boven het knoppenpaar is de kans klein dat er nog extra groei gaat komen.

Zorg dat je het snoeien van een hortensia altijd met een scherpe en schone snoeischaar doet. Als je een botte schaar gebruikt, kan het moeilijk zijn om de stengels netjes af te knippen. Dit kan de plant meer beschadigen dan je wilt. Ook een vieze schaar kan schade aanrichten en bijvoorbeeld een schimmel of beestjes overdragen. Het gebruiken van goed gereedschap bij het snoeien, is dan ook zeker belangrijk!

Inhoudsopgave: