Hoe kun je het beste een perenboom verplaatsen?

Als je een prachtige perenboom in de tuin hebt staan, wil je natuurlijk wel dat hij mooie bloesem gaat maken en uiteindelijk vruchten gaat produceren. Dit kan hij alleen doen als hij in zijn ideale omgeving geplant wordt. Wanneer hij dit niet staat, gaat hij minder of helemaal geen vruchten produceren. Je kunt hem dan beter naar een andere plek in de tuin verplaatsen, waar hij wel in de juiste omstandigheden kan groeien. Maar hoe kun je het beste een perenboom verplaatsen?

Vierkant close-upbeeld van rijpende Conference-peren die aan de takken van een perenboom hangen op een zonnige dag in het Nederlandse zomerseizoen.

Een plan van aanpak voor perenboom verplaatsen

Een perenboom verplaatsen kan een grote uitdaging zijn. Een kleine en jonge boom verplaatsen is dan ook een stuk makkelijker dan een grote perenboom verplaatsen. Het is dus belangrijk dat je een goed plan van aanpak opstelt.

Als je een perenboom verplaatsen wilt, kun je hier al 2 jaar voor het verplanten mee beginnen. Door bijvoorbeeld in september of oktober met een scherpe spade door de wortels te steken, zal de wortelgroei geactiveerd worden. Doe dit op 1,5 meter van de stam rondom de boom. Op die manier maak je de wortelkluit een stuk compacter, wat een groot voordeel kan zijn bij het verplaatsen van de perenboom.

Close-up van de vrouw hand aanraken van groene rijpe peer op boomtak in de tuin. Tuinieren, landbouw, landbouw, groeien van gezond biologisch eco-voedselconcept

De perenboom verplaatsen

Het is tijd om de perenboom zelf te verplaatsen. Dit kun je het beste doen in het najaar. De bodem is dan nog warm en het bodemleven is dan het meest actief. Op deze manier zullen de wortels het snelste weer aangroeien en de perenboom het snelste kunnen herstellen.

Graaf rondom de boom een sleuf op ongeveer 1,7 meter van de stam. Ga ongeveer 2 steken diep en steek daarna schuin onder de kluit door. Beweeg daarna de boom voorzichtig heen en weer om te checken of alle wortels al los zijn.

De perenboom weer planten

Als de kluit los is, is het tijd om de boom op zijn nieuwe plekje te planten. Schep een gat dat ruim genoeg is voor de kluit. Zorg dat de kluit even hoog staat als in de oude situatie of net ietsjes hoger. Als je de kluit te diep plant, zal hij meer gaan focussen op het vormen van nieuwe wortels vanaf het hout. Dit wil je voorkomen, dus plant hem zeker niet te diep in het gat.

Om de perenboom een vliegende start te geven na het verplaatsen, kun je de grond met wat compost mengen. Dit zorgt ervoor dat de grond voedzaam en luchtig is. Zo zal de groei van nieuwe wortels bevorderd worden. Om de boom wat extra steun te geven, kun je er twee boompalen naast plaatsen. Hier kun je de boom met boombanden aan vastmaken, zodat hij extra steun heeft tot dat zijn wortels weer goed vastgegroeid zijn.

Een perenboom die met verplaatsen geen schade heeft opgelopen

Het evenwicht van de perenboom herstellen

Als je de perenboom verplaatst hebt, heeft de perenboom even de tijd nodig om te wennen aan zijn nieuwe situatie. De boom is bij het verplanten veel wortels kwijtgeraakt. Zo is de boom flink uit evenwicht geraakt. Je kunt dan ook het beste de boom wat terugsnoeien na het verplanten.

Knip ongeveer 30% van de takken terug. Door de takken af te knippen, zal de balans tussen de takken en de wortels hersteld worden.

Ook zal de boom hierdoor meer energie overhouden. Deze energie zal hij goed kunnen gebruiken voor het herstellen van de wortels.  Zo zal de boom minder snel uitdrogen en zal de perenboom volgend seizoen weer vol in blad staan.

Op deze manier zal het verplaatsen van een perenboom succesvol gedaan worden. Je kunt hem op zijn nieuwe plek planten, waar hij hopelijk wel meer bloesem en vruchten zal gaan produceren. Zo kunt u het volgende seizoen hopelijk genieten van peren uit eigen tuin.

Inhoudsopgave: