De ene schep potgrond is de andere niet. Dat komt omdat potgrond een verzamelnaam is. Je hebt potgrond die licht van gewicht is en potgrond met veel tuinaarde die loeizwaar is. Potgrond met veel of weinig zand. Meestal is potgrond relatief vrij licht. Dat komt door het veen (de turf). Veen is wat de natuur overlaat van plantenresten. Veen kan snel vocht absorberen en het ook nog eens lang vasthouden. Ideaal voor kamerplanten, dus. Potgrond is dus vooral veen dat afhankelijk van de kamerplant gemengd wordt met ander materiaal:
• Boomschors
• Kokos
• Compost
• Zand
• Kalk
• Meststoffen
Het mengsel dat je uiteindelijk kiest, moet goed bij je kamerplant passen. Elke plant vraagt weer om een andere zuurgraad van de potgrond, een eigen structuur en hoeveel voedingsstoffen erin moeten zitten.
De grondmix verschilt per soort plant
Het klinkt nog niet eens zo gek… de aandacht die je aan potgrond besteedt, vertaalt zich naar de groei en bloei en gezondheid van je kamerplanten. Er is namelijk geen ‘beste’ potgrond. Het hangt helemaal af van het type kamerplant dat je erin zet. Ga dus niet meteen voor de standaardzak potgrond (universeel) maar zoek eens bij de gespecialiseerde mixen naar potgrond die past bij jouw kamerplanten. Of durf zelf eens een eigen mix van potgrond samen te stellen. Pas dan kun je je potgrond perfect aan laten passen aan je kamerplanten.
De juiste grond maakt je plant mooier
Je start dan met een grondbasis, bijvoorbeeld universele potgrond. Universeel is eigenlijk vrij nietszeggend omdat die per tuincentrum nogal eens kan verschillen. Wel zit er altijd kalk in die de potgrond naar de juiste zuurgraad haalt. En mest, die de jonge planten een enorme groeispurt geeft. Bedenk wel dat je door een specifieke mix te maken, je planten er niet meteen twee keer zo mooi uit gaan zien dan wanneer je het bij universele potgrond had gelaten. Maar op de kamerplant gerichte grond scheelt wel een slok op de borrel. In de professionele tuinbouw is dat allang bekend. Nederlandse telers hebben een enorme databank van potgrondrecepten. Voor jouw situatie wordt dat al snel veel te ingewikkeld. Jij wilt gewoon je kamerplanten in goede grond hebben zodat ze maximaal gezond kunnen blijven. Hieronder een serie potgrondsoorten en waar ze voor staan.
Stekgrond
Meteen een van de belangrijkste soorten potgrond. In universele potgrond kunnen zaadjes van een plant of stekjes het nogal eens laten afweten. Een zakje stekgrond is dan beter. Het staat ook wel bekend als ‘zaaigrond’. Stekgrond is geheel toegespitst op wat stekjes of zaadjes nodig hebben en is bovendien heerlijk luchtig qua structuur. Zo kan de stekgrond niet teveel vocht vasthouden. Een goede zaak, omdat jonge worteltjes snel kunnen gaan rotten.
Perliet potgrond
We gaan naar de vulkanen met perliet. Dit materiaal begon namelijk als vulkanisch gesteente. Na het sterk te verhitten krijgt vulkaansteen de vorm van perliet, kleine wittige kiezelsteentjes. Ideaal om potgrond lichter van structuur te maken. Zo kan de aarde niet drassig worden want door de kiezels glijdt het water veel sneller naar beneden. Potgrond met perliet moet je zelf gaan mengen. Koop jouw specifieke potgrond en gooi daar een handje perliet doorheen. Hoeveel is afhankelijk van de plant die je in de grond wilt zetten. Meestal vind je het juiste volume wel terug bij de verzorginformatie van die plant.
Mediterrane potgrond
Op naar de Middellandse Zee, dus! Want de landen die daaraan liggen, noemen we mediterrane landen. Spanje of Italië, bijvoorbeeld. Droogte is hier kenmerkend. Dat zie je ook terug aan de plaatselijke flora: olijfbomen, vijgenbomen en citroenplanten. Mediterrane potgrond is dan ook bedoeld voor wat er zoal langs de Middellandse Zee bloeit. Deze potgrond lijkt zoveel mogelijk op de grond langs deze grote binnenzee. Je vindt er klei in, kokos, lava en rijstkaf. Een ideale samenstelling om je kamerplant sterker bestand te maken tegen droogte.
Kokos potgrond
Nee, het is niet de chocoladereep Bounty die gevuld is met het witte vruchtvlees van de kokosnoot. Deze potgrond is verrijkt met de bast, de buitenkant van de kokosnoot. Die ondergaat een composteringsproces en zo ontstaat de kokosvezel voor de kokos potgrond. Dit type potgrond wordt wel verrijkt met voeding. De kokosvezel zorgt voor een luchtige structuur en koekt niet dicht als je de grond met water begiet. Daar houden (sub)tropische planten van zoals de calathea.
Cactus grond
Dit type potgrond zie je in veel tuinzaken liggen. Soms heet het potgrond voor vetplanten en dan weer potgrond voor succulenten. Hier aarden cactussen en vetplantjes heel goed in. De cactus grond lijkt op de grond waarop deze kleine planten van origine groeien: heel zandrijk, luchtig en soms kurkdroog. Goede afwatering is hier het toverwoord en daar kun je nog een handje mee helpen door de cactus grond over een laagje hydrokorrels heen te doen.