11 Tips voor Topverzorging van Kamerplanten

Niet iedereen is begiftigd met de spreekwoordelijke groene vingers. Sommige mensen hebben nu eenmaal een talent om met groen om te gaan; ook met kamergroen. De ene kamerplant is de andere niet. Heb je een bijzondere plant en wil je die graag mooi houden, dan kun je je het best in de specifieke verzorging daarvan verdiepen. Veel handige tips voor individuele planten kun je zo van het internet halen. Dit artikel wil juist een klein dozijn algemene tips uit de doeken doen.

1 De stoffer eroverheen

Soms waden kleine beestje genoegzaam door het stof op planten. Weg ermee! Bovendien kun je met een stoffer tegelijk het oppervlak van het blad weer schoon maken. Een stofvrij blad neemt ineens weer heel wat meer licht tot zich. Hoe verwijder je stof van je planten? Drie mogelijkheden:

• Neem de bladeren met een vochtige doek af

• Geef je plant een sproeibeurt met je plantenspuit

• Zet je plant in de douche en sproei die af met warm water

2 Wees bescheiden met water geven

Iets te weinig water geven geeft bijna altijd minder schade dan teveel. Bij een surplus van water onthoud je de wortels hun lucht en ontstaat het gevaar van wortelrot. Te weinig water is ook niet oké maar de schade is dan vaak minder dan bij een teveel.

3 Check hoe droog de potgrond is

En niet met de vingertoppen. Wellicht voel je dan het droge kruim van de bovenste laag potgrond. Geen spatje vocht voelbaar. Wat je zou moeten doen is je vinger tot zeker de eerste knokkel in de grond duwen. Voelt de top van je vinger dan nog steeds droog? Dan is het tijd om water te geven. Voel je echter al wat nattigheid? Dan kan je plant zonder bijgieten nog wel even vooruit.

4 Creëer in de zomer een kamerplantengroepje

Je helpt tijdens warme zomers je planten door ze dicht bij elkaar te zetten. Samen werken ze dan aan een microklimaat. Tijdens het verdampen geven ze namelijk elkaar weer water en zo blijft de potgrond langer vochtig en de luchtvochtigheid rond de planten hoger.

5 Smeed raamglas en kamerplant niet aaneen

Glas doet goed werk door daglicht door te geven. Maar vermijd dat je planten vlak bij het raam staan of er zelfs tegenaan kleven. Grote kans dat je plant dan in de zomer verbrandt en in de winter bevriezingsverschijnselen krijgt.

6 Zo nu en dan een drupje regenwater

Niks mis mee, dat kraanwater. Ook hard water gaat er wel in bij planten. Alleen verwen je je kamerplanten wel als je kraanwater zo nu en dan afwisselt met regenwater. Zo voorkom je dat je plant een teveel aan kalk moet verwerken. En heb je minder snel kalkaanslag.

7 Water niet op een of twee punten steeds bij

Eigenlijk logisch: je weet niet exact waar de wortels zich in de potgrond bevinden. Maar ga er maar van uit dat ze her en der zijn en kriskras bewegen. De portie water die je plant moet krijgen, verdeel je dan ook het best rondom de plant zelf. Beter ook voor het aanzicht van de kamerplant, want zo blijft alles mooi in de rondte groeien en krijg je geen lelijke scheefgroei.

8 Dood blad mag meteen weg

Je hebt natuurlijk planten die van nature geel of geelgroen blad tonen. Dat mag mooi zo blijven. Maar groene bladeren die vergelen en al bruine tintjes krijgen, dat zijn afstervende bladeren. Zo lang ze nog aan de plant vast zitten, roepen ze om energie die de plant dan geeft. Heel vermoeiend voor je kamerplant. Verwijder dit soort bladen dan ook regelmatig, ook al omdat ze nogal eens ongedierte willen aantrekken.

9 Verpot op de juiste tijd

Een plant kan op een gegeven moment bijna uit zijn voegen barsten. Een nieuwe pot is nodig, vaak zo’n 20% groter. Maar ga nu niet in de zomer verpotten. Half maart is veel beter, net voor het groeiseizoen begint. Zo kan de overgepotte plant nog even herstellen van de verhuizing en kunnen eventuele beschadigde wortels weer gezond worden.

10 Een bak water

Op echt hete zomerdagen of tijdens koude winters (als je cv flink aan het stoken is) kan de lucht te droog worden voor je kamerplanten. Zet dan ook een waterbak of emmertje water vlak bij de planten. Door verdamping van dat water verbeter je de luchtvochtigheid voor je kamerplanten. Ze zijn er je dankbaar voor.

11 Ga scheefgroei tegen

Bijna alle planten groeien naar het licht toe. Op een gegeven moment kijken dan ook alle bladen dezelfde kant op. Dat is vaak minder mooi voor de plant als geheel. Ga de scheefgroei dan ook tegen door zo nu en dan je kamerplanten een slagje te draaien.

Inhoudsopgave: