De lobelia is een prachtige plant die een zee van bloemen produceert. De hele zomer lang zul je kunnen genieten van de prachtige bloemen en de heerlijke geur in de tuin. Het is dan ook een plant die veel mensen graag in hun tuin planten om kleur toe te voegen en bijen en vlinders aan te trekken. Je kunt ze dan ook bijna overal in de tuin planten en ze zijn in verschillende kleuren te planten. We gaan je vertellen hoe je hem het beste kunt verzorgen en waar je hem het beste neer kunt zetten in de tuin.
De herkomst van de lobelia
De lobelia kent haar herkomst in Zuid-Afrika. Hij is dan ook zeker gewend aan de felle zon, maar ook in halfschaduw zal hij nog goed kunnen groeien. Alleen om deze reden wordt de lobelia graag in de volle zon geplant in de tuin. Hij wordt dan ook vaak samen met de scaevola geplant. Ook de scaevola komt van oorsprong uit een warm gebied en kan goed tegen de felle zon in de tuin.
De lobelia behoort tot de klokjesfamilie, die uit wel meer dan 200 verschillende soorten bestaat. Hij groeit dan ook overal ter wereld, maar groeit het best in warmere streken. Het is een sterke en vindingrijke plant die zelfs tussen stenen en rotsen kan groeien. Dit is dan ook wat hem zo speciaal maakt als je hem vergelijkt met andere planten. Hij kan zich makkelijk aanpassen aan verschillende groeiomstandigheden.
Waar plant je de lobelia?
De lobelia houdt dus van een zeer zonrijke plek in de tuin. Er zijn verschillende soorten. Zo zijn er lobelia’s die rechtop groeien en je mooi in een pot of schaal kunt planten. Ook zijn er mooie hangende soorten die er prachtig uitzien als hangplant. Het is dan ook een erg populaire plant om te combineren met andere hangplanten. Zo kun je hem bijvoorbeeld combineren met een bacopa of scaevola om een mooi hangend tafereel te maken in de tuin.
De lobelia is niet kieskeurig over de grond waar hij in geplant wordt. Zolang de grond of de pot maar een goede drainage heeft zal hij goed kunnen groeien. Zorg dat je bijvoorbeeld onder in de pot wat potscherven of steentjes plaatst om het overtollige water af te kunnen voeren. De bacopa en de lobularia maritima (Alyssum) stellen dezelfde eisen aan de manier van planten, wat deze soorten planten een erg goede combinatie maakt.
Je kunt de lobelia, net als de gaultheria procumbens (bergthee), laten groeien vanuit zaden. Het lobelia zaad zaai je zo dun en gelijkmatig mogelijk van eind februari tot half maart. Je hoeft de zaden niet af te dekken, want het zijn lichtkiemers. Zaai ze in een kas of plaatst ze in de vensterbank. Wanneer het ontkiemen is begonnen, kun je de jonge planten in een eigen potje zetten. Wacht met uitplanten in de volle grond tot half mei.
De bloemen
De lobelia staat bekend om zijn aantrekkingskracht op insecten zoals vlinders en bijen. De lieve kleine bloemen zijn er in verschillende kleuren en ruiken heerlijk. De insecten worden aangetrokken door de heerlijke zoete geur van de bloemen. Door ook nog andere planten in de tuin te planten zoals bacopa, lobularia maritima (alyssum) of de Gaultheria procumbens (bergthee), zul je een paradijs voor vlinders en bijen creëren in je tuin. Zo zorg je voor een levendige en kleurrijke tuin die ook nog eens heerlijk zal ruiken.
Verzorging van de lobelia
Om optimaal te kunnen genieten van de schoonheid van de lobelia, is het belangrijk dat je hem op de juiste manier verzorgd. Gelukkig is de verzorging van een lobelia niet ingewikkeld en kan er vrij weinig fout bij gaan. Het is belangrijk dat de plant regelmatig water krijgt en dat de bodem gelijkmatig vochtig gehouden wordt. Wel houdt hij van een goed waterdoorlatende grond, hij houdt namelijk niet van natte voeten. Dat kan ervoor zorgen dat de wortels kunnen gaan rotten.
Het is voor bijna elke tuinplant nodig dat hij weleens gesnoeid wordt. Zo moet je regelmatig dode bloemen verwijderen. Dit zal de nieuwe groei weer stimuleren en voor nog meer bloemen zorgen. Door de grote hoeveelheid bloemen zal dit alleen soms lastig kunnen zijn. Daarom is het aan te raden om na de eerste hoofdbloei in juli de plant voor zo’n een derde deel in te korten. Hierna zal de lobelia weer nieuw leven ingeblazen worden, wat weer een nieuwe bloeiperiode opwekt. In de nazomer zal de bloei vreugde afnemen en kunnen de lobelia’s geheel verwijderd worden.
Een lobelia zal niet snel problemen hebben. Ze zijn zeer makkelijk te verzorgen en hebben niet mega veel onderhoud nodig. Alleen wanneer ze te veel water krijgen, te veel bemest worden of er te weinig luchtcirculatie in de grond zit zullen ze dood kunnen gaan. Als de grond te vochtig is kan er makkelijk een schimmel in de grond ontstaan. Als bovenstaande problemen op tijd ontdekt worden, zal je de plant nog kunnen redden. Door hem dan bijvoorbeeld te verplanten in luchtigere aarde of minder water te geven, zal hij het al snel weer beter doen.
Lobelia’s in de winter
In hun wezen zijn lobelia’s vaste planten. Ze kunnen in theorie dan ook overwinteren. Sommige soorten zijn stabieler dan andere. Ook al is het mogelijk om ze te laten overwinteren, je zult het jaar er op zeker verschil merken. Na de winterperiode zijn ze het jaar erop vaak een stuk zwakker waardoor een eenjarige teelt meer zinvol is.
Veel soorten lobelia’s geven ook zaden nadat ze gebloeid hebben. Het kan dan veel meer opleveren om na de bloei de zaden te verzamelen in plaats van de plant te laten overwinteren. De zaden kun je bewaren tot het volgende jaar en zo kun je de lobelia’s weer opnieuw zaaien. Je kunt in dit geval dus zelf kiezen wat je liever doet. De plant laten overwinteren en het jaar erop minder groei en minder bloemen hebben of de zaden bewaren en het jaar erop weer mooie nieuwe planten laten groeien die veel bloemen zullen produceren!