De jacobsladder (Polemonium)

De polemonium staat bij ons beter bekend als de jacobsladder plant. Het is een prachtige bloeiende plant die door zijn bloemen geliefd is bij veel tuinliefhebbers. Met zijn sierlijke bloemen voegt hij erg veel charme toe aan elke tuin. We gaan je alles vertellen over de jacobsladder en waar je hem het beste in de tuin kunt zetten.

Purple cute flowers on black background

Waar komt de jacobsladder vandaan?

De jacobsladder is een onderdeel van de polemoniaceae familie. Van origine komt de plant uit Amerika, net zoals de hoge fijnstraal. Hij groeit net als de hoge fijnstraal van nature in graslanden, bossen en langs beekjes. Hij vormt vlak boven de grond een ronde pol. Hieruit groeien rechtopstaande stengels. Op deze manier verspreiden de zaden zich snel over de hele tuin. De manier van zaden verspreiden gaat dus net zo makkelijk als bij de hoge fijnstraal. Dit maakt de planten dan ook redelijk vergelijkbaar.

De jacobsladder groeit daarom ook goed in bijna elke tuin. Wel moet je hierbij rekening houden dat hij van nature in bossen groeit en daarom niet van de volle zon houdt. De plant heeft een delicaat uiterlijk en is over de hele wereld geliefd en wordt daardoor in veel tuinen als sierplant geplaatst.

De ideale standplaats

Om optimaal te kunnen groeien, is het belangrijk dat de jacobsladder op de juiste plek in de tuin geplant wordt. De beste plek om hem te planten is op een halfschaduw plek of geheel in de schaduw. Doordat hij van nature in de bossen groeit, kan hij ook niet goed tegen de felle zon. Dit zal ervoor kunnen zorgen dat de bladeren verbranden. Kies daarom ook voor een goede plek in de tuin waar hij tegen de zon beschermd wordt.

Polemonium caeruleum or jacob’s-ladder or greek valerian blue flowers with green

Omdat de jacobsladder en de gentiana liever op een schaduwrijke plek staan, is dit mooi in de tuin te combineren met de aster bloem. De aster bloem staat namelijk graag op een zonrijke plek. De combinatie van de aster bloem, de gentiana en de jacobsladder zullen in de tuin zeker zorgen voor veel mooie bloemen en genoeg bijen en vlinders in de tuin!

Wat betreft de grond geeft de jacobsladder een voorkeur aan vochtige, maar wel goed water doorlatende grond. Hij houdt best wel van een beetje water, maar pas op dat hij geen natte voeten krijgt. Zo kun je voorkomen dat hij last van wortelrot krijgt. Door wat compost of ander organisch materiaal aan de grond toe te voegen kun je zorgen dat de vochtbalans in de aarde goed behouden wordt. Zo hoef je ook niet zo vaak water te geven, omdat het vocht beter vastgehouden wordt.

Welke verzorging heeft hij nodig?

Over het algemeen is de verzorging van de jacobsladder erg eenvoudig. Qua water geven moet je opletten dat je in droge periodes de plant wat extra water geeft, maar voorkom dat de grond drassig wordt. Check dus altijd even de aarde voordat je hem water geeft.

Vergeet ook niet om tijdens de groeiperiode de jacobsladder een langzaam werkende meststof te geven. Dit zal de plant helpen om groter te groeien en meer bloemen te produceren. Omdat je een langzaam werkende meststof geeft, is het belangrijk om regelmatig het onkruid rondom de plant weg te halen. Zo kun je de concurrentie om de voedingsstoffen in de grond verminderen en zullen alle voedingsstoffen door de jacobsladder opgenomen kunnen worden. Plant dan ook bijvoorbeeld de gentiana niet te dicht bij de jacobsladder, maar laat hier wat ruimte tussen.

Blue flower on a background of green grass. Close-up.

Je kunt de uitgebloeide bloemen gewoon snoeien. Zo kun je de groei van nieuwe bloemknoppen weer stimuleren en zal hij langer kunnen bloeien. Ook is het slim om de uitgebloeide bloemen zo snel mogelijk weg te knippen om zaadvorming te voorkomen. Zijn zaden verspreiden zich erg snel en voor je het weet staat je complete tuin vol met de jacobsladder. Door de uitgebloeide bloemen op tijd te snoeien kun je dit voorkomen.

Het stekken van de jacobsladder

Het stekken van de jacobsladder kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je proberen de zaden op te vangen wanneer de bloemen uitgebloeid zijn. Als je de zaden opvangt, kun je deze zelf weer planten en zo nieuwe planten groeien. Over het algemeen groeien de zaden erg makkelijk. De kans is dus groot dat een nieuwe jacobsladder uit zaden groeien makkelijk gaat lukken.

Je kunt hem ook op een andere manier stekken. Hierbij kies je een gezonde en sterke stengel van de plant. Deze snijd je net af onder de bladknoop. Dit is het punt waarop er wortels kunnen gaan vormen. Haal eventueel de onderste bladeren van de stengel af, om te voorkomen dat ze in aanraking komen met de grond. Wanneer ze op de vochtige grond liggen, kan het blad en daarna ook de stek makkelijker gaan rotten.

De stek plaats je in een pot gevuld met vochtige potgrond of een mix van zand en turf, ook wel stekgrond genoemd. Na het planten zet je de pot op een warme plaats. Let hierbij wel op dat hij op een lichte plek staat, maar niet met direct zonlicht, anders kunnen de bladeren verbranden of zal de potgrond sneller uitdrogen. Houd de grond vochtig, maar voorkom dat het drassig wordt.

Perennial ornamental tall flowering plant Blue cyanosis in a summer garden flowerbed.

Een hoge luchtvochtigheid zal zorgen dat hij sneller wortels groeit. Mist de stek dan ook regelmatig om de luchtvochtigheid op peil te houden. Na ongeveer 4 tot 6 weken zullen er wortels aan de stek groeien. Wanneer deze wortels lang en sterk genoeg zijn gegroeid, kun je hem overplanten naar een grotere pot. Als je hem direct in de tuin wilt planten raden we je aan om te wachten tot hij nog wat langere wortels heeft. Dit zorgt ervoor dat hij sneller kan hechten aan de grond en niet zal omwaaien zodra hij buiten staat.

Zo kun je je tuin nog meer verrijken met de mooie bloemen van de jacobsladder plant. Door ze te combineren met andere planten met mooie bloemen, zul je een prachtige tuin kunnen creëren met een explosie van kleuren. Zo plant je thuis je eigen kleurrijke paradijs.

Inhoudsopgave: