De cyrtomium falcatum staat bij ons beter bekend als de ijzervaren. Hij is te herkennen aan zijn lange en gladde bladeren. Ze zijn groen van kleur en hebben een prachtige glans. Het is een varensoort die veel aan kan en je zowel binnen als buiten neer kunt zetten. We gaan je alles over de cyrtomium falcatum vertellen!
De bijzondere bladeren van de ijzervaren
De cyrtomium falcatum, oftewel de ijzervaren, heeft zijn naam aan zijn bladeren te danken. De bladeren zijn aan de bovenkant glimmend groen van kleur, maar aan de achterkant kun je roestachtige plekjes zien. Net alsof er verroest ijzer in de plant zit!
De bladeren van de cyrtomium falcatum hebben een bijzondere vorm en zijn een onderdeel van de niervarenfamilie. Deze komen van oorsprong uit Oost-Azië en zijn door cultivatie wereldwijd verspreid. Voorheen kende we ze alleen als kamerplant, maar sinds enkele jaren plant hij zich ook in Nederland voort in het wild.
De ideale standplaats
Er zijn verschillende soorten cyrtomium falcatum. Over het algemeen houden ze van een plekje met halfschaduw. Wanneer je hem binnen wilt neerzetten kan dit ook. Hierbij houdt hij van genoeg indirect licht. Direct zonlicht kan namelijk voor problemen op de bladeren zorgen. De bladeren kunnen verbranden of hun mooie groene kleur kan heel licht worden.
Hij houdt net als de cephalotaxus harringtonia en de actaea pachypoda van een humusrijke grond. De ijzervaren geeft daarbij een voorkeur aan een bodem met weinig boomwortels in haar nabijheid. Ook de actaea pachypoda en de cephalotaxus harringtonia geven hier de voorkeur aan. Dit terwijl het licht onder een boom perfect is. Zorg dus altijd dat ze er iets vanaf staan en genoeg ruimte hebben om te groeien.
Dit is dan ook waarom de ijzervaren, cephalotaxus harringtonia en de actaea pachypoda goed te combineren zijn als bosrandplanten. Hier is vaak de grond ideaal en ook het licht is het beste voor de planten. Een groot voordeel van alle 3 de bovenstaande planten is ook dat ze goed tegen de kou kunnen. Hierbij moet de ijzervaren wel een stuk eerder warmer gezet worden.
De ijzervaren kun je het beste op dezelfde plek laten staan. Hij is namelijk gevoelig voor veranderingen in temperatuur of luchtvochtigheid in huis. Zo zal je bijvoorbeeld meteen aan de bladeren kunnen aflezen als hij op de tocht staat of als er een andere verandering optreedt in huis. Wanneer je hem op een plek gezet hebt waar hij het goed doet, kun je hem hier het beste laten staan.
De ijzervaren combineren
De ijzervaren is ideaal om met andere planten te combineren. Omdat hij makkelijk groeit, niet super veel eisen stelt en niet woekert, kun je hem makkelijk met andere planten in een pot planten. Zo kun je zelf bijvoorbeeld in een mooie grote pot een ijzervaren met nog wat andere planten plaatsen. Op die manier maak je met de ijzervaren een prachtige blikvanger in je interieur.
Omdat hij zo goed groeit op een halfschaduw plek, kun je hem op veel plaatsen in huis neerzetten. Zo zal hij het ook goed doen op een plek met wat minder daglicht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hem neerzetten op de rand van de kast, waar hij mooi naar beneden kan groeien. Deze varen zorgt als kamerplant dan ook voor goed volume en kan een saaie hoek in je kamer meteen een mooie groene opkikker geven.
Verzorging van de ijzervaren
Over het algemeen vraagt de ijzervaren niet om veel onderhoud. Hij groeit makkelijk en houdt van een vochtige grond. Je mag hem dan ongeveer wekelijks ook wel wat water geven. Voordat je hem water geeft is het belangrijk dat je altijd eerst aan de aarde voelt. Voelt de aarde nog te nat aan, kun je beter nog even wachten met water geven.
Verder moet je er rekening mee houden dat de varen in het wild gevoelig zijn voor luchtvochtigheid en temperatuur. Ze worden in de natuur dan ook wel een ecologische indicator genoemd. In dit geval kan de varen een goede indicator zijn voor bepaalde ecosystemen.
Wanneer de bladeren bijvoorbeeld bruine randjes krijgen, is dit een goede indicator in de verandering van de luchtvochtigheid of temperatuur. Wordt deze hoger of lager, zul je dit meteen aan de bladeren kunnen afzien. Het is dan ook beter voor de plant om hem op een goede plek neer te zetten en hem hier ook te laten staan. Als hij goed groeit en je gaat hem verplaatsen naar een andere plek, zal hij moeite kunnen hebben met de verplaatsing. Ook dit kun je direct aan zijn bladeren aflezen.
Dit is dan ook waarom de plant zo makkelijk is als een kamerplant. Je hoeft er bijna niet naar om te kijken. Plaats hem op een goede plek en vergeet hem geen water te geven en hij zal uitgroeien tot een prachtige grote plant.