Hoeveel Graslelie soorten zijn er? Het is een grote familie (Asparagaceae) waarvan er ruim 200 verschillende bekend zijn. Origineel komen ze uit de tropische gedeelten van Afrika en Azië. Ze zijn zeer geliefd in Nederland als kamerplant. Dat komt enerzijds omdat het ijzersterke kamerplanten zijn. Alle Graslelie soorten zijn geschikt voor beginners, maar ook mensen die al heel lang plantenliefhebber zijn houden deze plant nog graag.
De officiële naam van deze plant is Chlorophytum. Dat is een samenvoeging van de twee Griekse woorden “chloros”, wat groen betekent, en “phuton”, dat betekent plant. Groene plant dus. Dat is op zich vreemd, omdat de meest populaire soort de bonte varianten zijn. Deze hebben wit in de bladeren.
Naast deze bonte varianten zijn er nog vele andere mooie soorten. Op deze pagina vind je er een aantal. Niet alle 200, maar de top 10 meest voorkomende. Wist je trouwens dat je al deze soorten Graslelie kunt stekken?
Chlorophytum Comosum Ocean
De Chlorophytum Ocean is een van de meest populaire graslelie soorten. Dit is ook vaak de plant die mensen bedoelen als ze “Graslelie” zeggen. Het blad is iets korter dan die van de meeste soorten en staat ook iets meer rechtop. De plant heeft groene bladeren met witte strepen er overheen (of een witte rand aan de zijkant). Hieraan dankt de plant haar bijnaam: Zebragras.
Chlorophytum Comosum Variegatum
Deze Graslelie soort lijkt zeer veel op de vorige. Er zijn wel belangrijke verschillen. Deze soort wordt namelijk een stuk groter. De variatie op het blad is ook een stuk duidelijker. Daar komt ook de bijnaam Variegatum vandaan. Dat betekent letterlijk “bont” of “gevarieerd”. De Chlorophytum Comosum is niet de enige planten familie met een Variegatum soort. Vele planten hebben er eentje zoals de Weigelia en de Peperomia Obtusifolia.
Chlorophytum Comosum Reverse Variegatum
Reverse betekent omgekeerd. Ook deze Graslelie soort heeft bont blad, maar dan andersom: een groen blad met een witte streep erdoor. Deze soort is wat zeldzamer en helaas vaak lastig te verkrijgen.
Chlorophytum Bonnie
Ook de Bonnie, of voluit Chlorophytum Comosum Bonnie, heeft bont blad. Deze soort wijkt echter af omdat het blad een stuk korter is en daarbij gekruld. Een leuke variatie!
Je kunt het verschil goed zien op onderstaande foto. De rechter is de Bonnie.
Chlorophytum Lemon
Dit is de eerste Graslelie soort die helemaal groen is. De Chlorophytum Lemon doet dus de naam eer aan! De bladeren van deze soort zijn wat korter en de plant komt iets meer sprietig over. Net zo mooi dus, deze volledige groene Graslelie.
Chlorophytum Orange
Heel officieel kan de Chlorophytum Orange hier niet worden genoemd. Hij valt namelijk niet onder de Chlorophytum Comosum, maar in de Orchidastrum familie. De volledige naam is dan ook Chlorophytum Orchidastrum Orange. Een neefje dus. We vonden hem te mooi om hier niet te noemen!