Lidcactus stekken

lidcactus stekken

Hoe moet je een Lidcactus stekken? Dat kan op twee manieren. De meest gangbare manier is door de stekjes in de aarde te zetten. Ook kun je jouw Lidcactus stekken in water. Op deze pagina lees je de aanpak voor beide manieren.

De officiële naam is Schlumbergera Truncatus, maar veel mensen kennen deze plant als Lidcactus of Kerstcactus. De Lidcactus is een cactus, maar dan niet zoals alle andere. Ten eerste natuurlijk vanwege de bijzondere vorm: hij hangt! Ten tweede groeien de meeste cactussen in droge en hete gebieden. De Lidcactus groeit juist in het tropische regenwoud.

De meesten kennen de Lidcactus natuurlijk als kamerplant en hebben hem voor de prachtige bloemen. Wil je anderen blij maken met jouw plant? Dat kan, want je kunt een Lidcactus eenvoudig vermeerderen. Op deze pagina lees je hoe.

Heb je een ander soort cactus die je wilt stekken? Lees erover op onze pagina over cactus stekken.

lidcactus stekken
De prachtige bloemen van de Schlumbergera

Lidcactus stekken op aarde

Een stekje nemen

Voor het vermeerderen van jouw Lidcactus hoef je geen handschoenen aan. Deze cactus heeft geen gemene stekels, zoals velen van zijn broertjes en zussen. Een stekje nemen is juist erg gemakkelijk.

De stengels van de Lidcactus zijn opgedeeld in stukken. Je kunt van ieder stukje een stek maken, maar het beste is om een stek te nemen die uit meerdere delen bestaat. Soms zie je al kleine worteltjes tussen de bladdelen uitkomen. Gebruik dan die delen om te stekken, dan heb je al een voorsprong!

Soms laat de plant zelf al stekjes vallen. Deze kun je natuurlijk ook gebruiken. Dit is de natuurlijke manier van voortplanten van de Lidcactus. Als je niets zou doen kan dit stekje gaan wortelen naast de moederplant!

De slagingskans van het stekken is bij de Schlumbergera vrij groot. Veel groter dan bij andere cactussen. Wil je toch het zekere voor het onzekere nemen? Pak dan gelijk meerdere stekjes. Zo vergroot je de slagingskans.

schlumbergera stekken

In de aarde

De Lidcactus stekken moet je eerst een paar dagen laten drogen. Doe dit op een lichte plek, maar niet in de volle zon.

Doop de stekken in wortelhormoon, ook wel stekpoeder genoemd, en zet ze in de aarde. Dit mag iedere normale potgrond zijn. Heb je potgrond speciaal voor cactussen? Dan is dat helemaal perfect.

Als je de stekken in de aarde zet, let er dan op dat de grond volledig contact maakt met de stek. Druk hiervoor de aarde zachtjes aan. De stekjes mogen overigens niet te diep in de aarde. Houd ongeveer 1 centimeter aan.

schlumbergera stekken
Op deze foto, gemaakt door Tarah Schwartz, wordt het Lidcactus stekje ongeveer een centimeter diep in de aarde gezet. Foto afkomstig van Sublime Succulents.

Wachten en nathouden

Zet je stekjes weg op een lichte plek, maar uit direct zonlicht. Nu begint het grote wachten. Een Lidcactus kan rustig de tijd nemen voordat de stekjes gaan wortelen. Soms kan dit zelfs enkele maanden duren, alhoewel het meestal sneller is.

Je kunt testen of de worteltjes al zijn ontstaan. Trek heel zachtjes aan het stekje. Voel je weerstand? Dan zitten er worteltjes aan!

Lidcactus stekken in water

Bovenstaande methode is verreweg het meest gebruikt bij het stekken van de Lidcactus. Wil je liever eerst de stekjes op water zetten? Dat kan ook.

Neem de stekken op dezelfde manier als hierboven beschreven. Nu hoef je ze alleen niet op te laten drogen. Plaats ze direct in water. Let er op dat enkel het onderste stukje in het water zit. Het overgrote deel van de stek moet boven water zitten.

Als je een Lidcactus in de aarde te vochtig houdt gaat deze rotten. Bij het stekje in water duurt dit veel langer. Houd het wel in de gaten. Als het water te troebel wordt kun je het vervangen.

Na enkele weken verschijnen de worteltjes! Nu kun je jouw Lidcactus stekje naar de aarde verplaatsen. Houd de aarde nog wel een tijdje goed vochtig. Zo kan de stek wennen aan de overgang van water naar aarde.

lidcactus stekken in water
Op deze foto, gemaakt door Jessica Heston, is het Lidcactus stekje in water gezet om te wortelen. Foto afkomstig van Chatter Source.

Inhoudsopgave: