Dracaena stekken

Dracanea stekken

Kun je de Dracaena stekken? Als je die grote kamerplant zo ziet staan zou je het niet zeggen. De groeiwijze is namelijk volledig anders dan die van planten met stengels. Toch kun je ook een Dracanea stekken. Sterker nog: dat kan op meerdere manieren!

Hoe je dit aanpakt lees op je deze pagina. Je kunt kiezen voor drie verschillende manieren: stekken in water, in aarde of door middel van de stam stekken. Wij adviseren om te stekken in water.

Overigens werkt deze aanpak voor alle soorten, dus ook voor de populaire Dracaena Massangeana of de Dracaena Fragrans.

Dracaena stekken in water

Stap 1: De voorbereiding

Een Dracanea stekken in water vergt eerst wat voorbereiding. Ten eerste is het goed om na te denken over het moment waarop je wilt gaan stekken. Dracanea stekken wortelen niet heel snel. Om de groeisnelheid een handje helpen kun je er het beste voor kiezen om te stekken in het voorjaar. Dan zit er veel energie in de Dracanea en groeien de wortels het snelste. Je hebt dan sneller een plantje om te gaan verpotten.

Ga je ervoor? Heel goed! De tweede stap in de voorbereiding is het zorgen voor goed materiaal. Een schone en scherpe snoeischaar behoren tot de benodigdheden. Zet ook alvast een glaasje met schoon water klaar.

Stap 2: Dracanea stekken afnemen

De volgende stap is om de Dracanea stekken van de plant af te knippen met de schone (snoei)schaar. Je hebt hier twee opties:

  1. Het stekken van een vertakking van de Dracanea.
  2. Het stekken van een top van de Dracanea.

In het laatste geval blijf je zitten met een kale tak. Dit hoeft niet erg te zijn bij een grote en volle plant, maar kan er wat kaal uitzien bij een kleine Dracanea. In beide gevallen zal jouw plant volledig herstellen. Op de plek waar je de stek hebt afgeknipt gaat de Dracanea weer uitlopen. Dit kan even duren, zeker in de herfst en winter, maar uiteindelijk zal de plant volledig herstellen.

Dracanea stekken
Dracanea stekken kan eenvoudig met een topstek

Stap 3: In water zetten

Zet jouw Dracanea stekken in een glaasje met schoon water. Hieronder op de foto zie je die van ons. Het is belangrijk dat er een gedeelte onder water staat, hier gaan namelijk de wortels uitgroeien. Zorg ervoor dat er tegelijkertijd zo min mogelijk blad onder water staat. Blad in water vergroot de kans op rot.

Zet het glaasje op een lichte plek, maar niet in de volle zon.

Dracanea stekken in water
Dracanea stekken in water is aan te raden omdat je dan goed de wortelvorming kunt zien

Stap 4: Wachten, wachten, wachten

Nu begint het grote wachten. Zoals we hierboven al aangaven: Dracanea stekken wortelen vrij langzaam. De eerste weken gebeurde er bij ons helemaal niks. Dit is normaal voor planten binnen deze familie. Hetzelfde geduld moet je bijvoorbeeld ook hebben bij een Yucca stekken.

Na een aantal weken dachten we de eerste worteltjes te zien. Deze “haartjes” onderaan het stekje zie je hieronder op de foto.

zijn dit de wortels?
Hier dachten we de eerste wortels te zien, maar dit bleek niet het geval

Na nog een paar weken wachten bleken dat toch niet de eerste wortels te zijn. De wortels zijn namelijk veel dikker. Hieronder op de foto zie je het eerste stukje wortel aan het stekje verschijnen.

Eerste wortels aan Dracanea stekken
Eerste wortels aan Dracanea stek

Na enkele weken zijn deze dikke wortels al een stuk langer. Inmiddels zitten aan die wortels ook weer kleinere haarwortels. Een teken dat het goed gaat!

langere wortels aan de Dracanea stekken
Na verloop van tijd ontstaan er haarworteltjes aan de wortels

Hieronder op de foto zie je de Dracanea stek na enkele maanden geduld. De stek heeft nu meerdere wortels die op zichzelf ook weer meerdere vertakkingen hebben.

Dracanea stekken wortels na enkele maanden
Dit zijn de wortel na enkele maanden geduld

De Dracanea stek had het naar zijn zin. Zo erg zelfs dat er tijdens de tijd in het glaasje water nieuwe bladeren verschenen. Hieronder op de foto zie je deze nieuwe bladeren vanuit het midden ontstaan.

Dracanea vermeerderen nieuw blad
Er groeien zelfs nieuwe bladeren uit de Dracanea stek!

Stap 5: Dracaena stekken verpotten

Het Dracaena stekken gaat tot nu toe voorspoedig. De stek maakt veel wortels aan en ook bovenop is er groei te zien. Nu de wortels al flink zijn gegroeid is het tijd om hem in de aarde te gaan zetten.

Dracaena stekken klaar om te verpotten
Dracaena stekken klaar om te verpotten

Je kunt voor jouw Dracaena stekken normale potgrond gebruiken. Kies een pot uit waar de Dracaena nog een tijdje in vooruit kan. Zoals je hebt gezien kan er namelijk een aardige hoeveelheid wortels groeien! Ook is het heel belangrijk dat er een gat in de bodem van de pot zit. Zo kan overtollig water uit de pot en gaan de wortels niet rotten.

Graaf een gat voor de stek en zet hem erin. Druk de aarde rondom de wortels licht aan en geef lekker veel water. Houd de grond nog een tijdje goed vochtig. Zo heeft de stek de tijd om te wennen aan de overgang van water naar aarde. Daarna kun je overgaan op minder water geven.

Dracaena stekken verpotten
Dracaena in de nieuwe pot

Dracaena stekken in aarde

Hierboven las je over het stekken van de Dracaena in water. Het voordeel hiervan is dat je kunt zien of, en hoe, de wortels zich ontwikkelen. Als je hebt gezien dat de wortels voldoende zijn gegroeid kun je de stek verplaatsen naar de aarde. Deze methode werkt eigenlijk altijd.

Wist je dat je de Dracaena stekken ook direct in de aarde kunt zetten? In principe zouden ze namelijk ook in de aarde moeten wortelen. Wij gaan liever voor stekken in water omdat je dan kunt zien wat er gebeurt.

Als je ze toch direct in de aarde wilt zetten kan dat dus ook. Houd dan de grond goed vochtig zodat de stekken de kans krijgen om te wortelen. Om vast te stellen of er al worteltjes aan zitten kun je zachtjes aan het stekje trekken. Als je weerstand voelt weet je dat er groei heeft plaatsgevonden!

Dracaena stekken met de stam

Wist je dat je ook een Dracaena kunt stekken door het opsplitsen van een stam? Deze methode van vermeerderen wordt veel door kwekers gebruikt. Natuurlijk kun je deze methode ook zelf toepassen.

Zaag de stam af en haal aan de bovenkant de stengels met bladeren weg. Deze stengels kun je natuurlijk ook weer stekken (lees hierboven). De stam moet je gaan opdelen in stukken van minstens twintig centimeter lang. Deze stukken zet je in potgrond met de onderkant naar beneden. Dit laatste is erg belangrijk.

Zet de potten met de stammetjes op een lichte plek, maar niet in de directe zon. Nu is het wachten. Omdat de stammetjes nog geen bladeren of wortels hebben kan het even duren. Na verloop van tijd maakt het stammetje wortels aan de onderkant en bladeren aan de bovenkant. Je hebt nu succesvol jouw Dracaena gestekt!

Inhoudsopgave: