Hoe moet je een Pannenkoekplant stekken? De juiste methode lees je hier. Als eerste lees je het stekken op water, dat is de methode met de grootste kans van slagen. Liever direct in de aarde stekken? De juiste stappen vind je verderop deze pagina. Onderaan de pagina staat het antwoord op veel gestelde vragen over het proces.
Welke methode je ook kiest, een Pannenkoekplant stekken is eenvoudig en leuk om te doen. Veel plezier!
Pannenkoekplant stekken op water
1 – De voorbereiding en benodigdheden
Het stekken van de Pannenkoekplant begint met een goede voorbereiding. Zo is het van belang het juiste moment te kiezen. Het liefste stek je in de lente of in de zomer. De reden hiervoor? Dan zit de Pannenkoekplant in de groeifase en is er veel energie om te groeien. Van deze energie kun je gebruik maken door in die periode de stekjes te nemen.
Naast de juiste periode heb je ook een aantal dingen nodig:
- Een Pannenkoekplant om te stekken. Deze plant moet al wat ouder zijn, het liefst al met één of meerdere baby stekjes.
- Een schone en scherpe schaar.
- Een glas water.
2 – Pannenkoekplant stekken selecteren en afknippen
Nu komt het leukste en belangrijkste gedeelte: de Pannenkoekplant stekken uitkiezen en afknippen. Het liefst neem je direct meerdere stekken, want met één stekje heb je ook maar één kans dat het lukt.
Het mooie aan de Pannenkoekplant is dat ze zelf stekjes uit de grond laat groeien, dit noemen we de baby’s. Hieronder op de foto zie je zo’n baby. Het voorbeeld op de foto is nog wel wat klein om te stekken. Je zou het kunnen proberen, maar je hebt kans dat zo’n klein stekje uit elkaar valt tijdens het afknippen.
Wil je toch een heel klein baby Pannenkoekplantje stekken? Zorg dan dat het je stekje zo dicht mogelijk bij de stam van de moederplant weghaalt. De baby is onder de grond verbonden met de moeder. Haal wat aarde weg zodat je een stukje stam mee kunt nemen.
De baby op de foto hieronder is al een heel stuk groter en kun je gegarandeerd stekken. Natuurlijk zitten er nog heel veel afmetingen tussen de twee voorbeelden op de foto’s.
3 – Op water zetten
Nu kun je de Pannenkoekplant stekken in water gaan zetten. Hieronder op de foto zie je hoe dat moet. Er zijn een paar dingen om op te letten:
- Verwijder eventueel de aarde die nog op de stekjes zitten.
- Zorg dat er geen blaadjes onder water zitten. Mocht er over de hele stam blad zitten, verwijder dan de onderste blaadjes.
- Zorg dat het grootste gedeelte van de stam onder water zit.
- Zet de Pannenkoekplant stekken op een lichte plek, maar niet in de volle zon.
4 – Geduld hebben en overpotten
Het meeste saaie stuk van stekken is het wachten. Gelukkig groeien de stekjes van deze plant vrij snel. Normaal gesproken zou je na ongeveer een week al de eerste worteltjes moeten zien. Als de worteltjes enkele centimeters lang zijn kun je het stekje in de aarde zetten. Jouw stekje heeft nu even de tijd nodig om te wennen aan de verhuizing, maar zal snel gaan groeien!
Pannenkoekplant stekken op aarde
Kan het ook zonder water, dus direct in de aarde? Zeker, maar die aanpak is ietsjes anders. De stappen daarvoor lees je hieronder.
1 – De voorbereiding
De voorbereiding van een Pannenkoekplant direct in de aarde stekken is hetzelfde als bij het stekken in water. Zorg dus voor een schone en scherpe schaar en zet alvast een potje met stekgrond klaar om de stekken in te zetten.
2 – Stekken selecteren en afknippen
Stekjes die je direct in de aarde zet hebben wat extra kracht nodig om wortels te kunnen ontwikkelen. Het is daarom aan te raden om iets grotere Pannenkoekplant baby’s te selecteren voor het stekken. Het mooiste is als het stammetje al minimaal een centimeter is. Zeer kleine stekjes hebben in de aarde minder kans van slagen.
3 – Pannenkoekplant stekken in de aarde zetten
Nu kun je de stekjes in de aarde zetten. Het mooiste is om te kiezen voor stekgrond (ook wel zaaigrond genoemd). Deze grond heeft een zanderige structuur en is ideaal om jonge worteltjes in de laten groeien. Houd de aarde licht vochtig. Dat betekent dat het nooit volledig mag uitdrogen, maar ook nooit drijfnat mag zijn.
Na enkele weken tot uiterlijk enkele maanden zie je nieuwe groei aan jouw stekje verschijnen.
Stappen na het Pannenkoekplant stekken: verzorging
Het Pannenkoekplant stekken is gelukt! Als je hebt gestekt op water staan ze nu in de aarde, of je had ze al direct in de aarde gestekt. Wat nu? Je wilt natuurlijk zo goed mogelijk voor jouw kleine plantjes zorgen. Als je de verzorging goed aanpakt groeien de stekjes zeer snel uit tot volwassen planten. Het duurt dan niet lang voordat de nieuwe planten zelf stekjes gaan aanmaken! Voor de verzorging kun je het beste kijken op onze pagina over de Pannenkoekplant verzorgen.
Veel gestelde vragen over het Pannenkoekenplant stekken
Kun je een Pannenkoekplant stekken zonder baby?
Jouw Pannenkoekplant heeft geen stekjes, wat nu? Je kunt ook stekken met de stam, dit wordt ook wel stekken zonder wortel genoemd. Je hebt in dit geval twee opties:
- Je kunt wachten totdat jouw Pannenkoekplant een volgroeide zijscheut heeft. Deze herken je aan een uitloper aan de stam waar blaadjes aan beginnen te groeien. Deze kun je afknippen en laten wortelen.
- Je kunt de bovenkant van de plant afknippen. Deze zet je in water en gaat wortelen. Het gedeelte wat overblijft loopt opnieuw uit. Dit klinkt rigoureus, maar de plant herstelt hier volledig van. Voorbeelden met foto’s vind je op de pagina over Pannenkoekplant toppen.
Kun je het blad van een Pannenkoekplant stekken?
Pannenkoekplant stekken uit blad? Dat is niet aan te raden, maar het is niet onmogelijk. Laten we voorop stellen dat echt het aller makkelijkste is om te stekken via de stam of een baby. Als je het toch via het blad wilt proberen, volg dan deze stappen:
- Kies een groot en volwassen blad. Het liefste een blad dat ongeveer op het midden van de stam zit. Dit blad is namelijk niet meer de jongste, maar ook niet de oudste.
- Het blad om stekken moet nu van de stam worden verwijderd. Als je het blad eraf knakt zal dit geen succes hebben. Een bladstek moet namelijk nog een heel klein stukje stam hebben om te kunnen wortelen. Het beste snijd je, met een zeer scherp mes, een heel klein stukje rondom de stam van het blaadje om dit kleine stukje stam mee te nemen.
- Zet jouw bladstek in water. Na enkele dagen tot maximaal enkele weken zie je nieuwe wortels ontstaan!
Hoe lang duurt het stekken?
Gelukkig doet het stekken van een Pannekoekplant geen groot beroep op jouw geduld. Deze plant laat zich vrij eenvoudig en snel stekken, in tegenstelling tot sommige andere kamerplanten. Het wortelen in water zou, op zijn snelst, binnen enkele dagen moeten beginnen. Uiterlijk binnen een maand zou je iets moeten zien. Is dit niet het geval? Lees dan hieronder verder.
Mijn Pannenkoekplant stek groeit niet!
Zoals hierboven beschreven moeten deze stekjes zich vrij snel ontwikkelen. Wat moet je doen als ze niet groeien? Er kunnen meerdere dingen aan de hand zijn. Ga na of onderstaande punten voor jouw stekjes van toepassing zijn:
- De Pannenkoekplant stekken staan te koud. Alhoewel warmte van bijvoorbeeld een kachel niet goed is, staan ze ook liever niet op de tocht of bij een airco. Zet de stekken het liefst op kamertemperatuur voor een snelle ontwikkeling van de wortels.
- Te donker is ook niet goed. Iedere plant heeft licht nodig om te groeien, zo ook jouw stekjes. Zet ze op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht.
- Staan de stammetjes goed onder water?
- Als de stekken in de aarde staan, zorg dan dat de aarde altijd licht vochtig blijft.
Wanneer is de beste tijd om te stekken?
De beste tijd om jouw Pannenkoekplant te stekken is in het voorjaar. Dan zit de plant vol energie en hebben de stekken de grootste kans van slagen. De zomer is daarnaast de meest geschikte periode. Stekken in de herfst of winter kan wel, maar dan gaat het proces een stuk langzamer.
Kun je ook de stekjes aan de Pannenkoekplant laten zitten?
Dat kan absoluut! Er zijn plantenliefhebbers die de stekjes juist bewust laten zitten. Zodra deze plant hoger wordt laat ze haar onderste bladeren vallen. Een grotere Pannenkoekplant heeft vaak een lange stam met een kruin van bladeren bovenop. Als je de stekjes laat zitten bedek je het kale gedeelte van de stam. Zo heeft de plant een voller uiterlijk.
Wil je meer leren over dit onderwerp?
Wil je meer leren over het stekken van je planten? Bekijk dan het boek Stek Je Plant. Met dit boek leer je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de populairste 40 planten. Bekijk Stek Je Plant op Bol.com