6 Must-Read Boeken over Kamerplanten

Over planten lezen? Je wilt ze toch gewoon in huis. Dat is wel zo maar een goed boek over planten kan behoorlijk inspirerend werken. En ook nogal drempelverlagend zijn. Heb je je keer op keer verbaasd over die mooie plantenterraria bij mensen thuis? Lees er eens een boek over en begrijp hoe gemakkelijk je zelf zo’n plantaardige compositie in een grote fles kunt maken. Wil jij eigenlijk een soort van groene jungle in je woonkamer maar heb je geen idee welke planten daar goed voor zijn en welke bij elkaar passen? Blader gewoon even door een boek met junglegroen en je hebt zo een handvol werkbare tips voor juist jouw ruimte. Een goed boek inspireert, legt uit, wijst op gevaren en maakt de relatie tussen jou en je kamerplanten heel wat gemakkelijker. Er is zelfs een boek in de handel dat je kan vertellen hoe jij een plant van je kunt laten houden. Dat is pas groene liefde!

Zes florale bestsellers

iStock 1251381560

Dit artikel licht zes intrigerende plantenboeken van de schappen en ontvouwt iets van de inhoud. Stuk voor stuk lezenswaardig en inspirerend.

De Kew Gardener’s gids voor kamerplanten – Kay Maguire

Een lekker compact handboek over succulenten (cactussen, vetplanten), blad- en bloeiende planten. Met handige tips over verpotten en bemesten en hoe je stekjes van de diverse planten haalt. Een goed basisboek omdat er liefst 75 bekende planten worden gepresenteerd. Inspirerend omdat creatief wordt aangegeven hoe je van je mooiste kamerplanten echte blikvangers kunt maken. Een kamerplant goed etaleren, dat maakt je ruimte zoveel mooier.

Handboek voor mensen die hun kamerplanten altijd dood laten gaan – Jelmer de Boer

iStock 899906782

Vroegtijdig afsterven, zoveel kamerplanten ondergaan dat lot. De Boer ontraadselt het waarom van de plantendood als die voortijdig plaatsvindt. Hij schetst hoe een plant werkt en welke redenen er spelen om ze weg te doen kwijnen zodat ze bruin weg rotten. Natuurlijk telt het boek diverse verzorgingstips. Een boek dat leest als een goed verpleegwerk en je leert er ook nog van hoe een plant in elkaar steekt. Na de leesstof even te hebben laten bezinken, kun je meteen aan de slag om het belabberde deel van je kamerplanten nieuw leven in te laten blazen.

Het creatieve kamerplantenboek – Zia Allaway

Geen groene vingers? Met dit mooie standaardwerk is dat geen probleem. Allaway geldt als een echte plantenschrijver. Dit werk geeft een hele serie ontwerpmogelijkheden, met andere woorden: hoe je met planten je huis kunt veranderen in een groene oase. Stapsgewijs wordt uitgelegd hoe je op een bekoorlijke manier planten kunt inzetten om je woning stijlvol te vergroenen. Heel handig zijn de profielen van niet minder dan 175 soorten planten, aangevuld met passende verzorgingstips. Die tips zijn dus ‘jouw’ groene vingers.

Hoe je een plant van je laat houden – Summer Rayne Oakes

Als je kamerplanten ziet als puur decoratie, laat dit boek dan maar ongelezen. Als je van mindfulness houdt, geeft Oakes je veel leesplezier. Oakes zelf is in haar New Yorkse appartement omringd door meer dan duizend kamerplanten die ze gekoppeld heeft aan een zelf gemaakt irrigatiesysteem. Dit boek gaat over de band die je met je planten kunt hebben. En dan komt een lage bloeddruk ter sprake, stressvermindering en een zuivere lucht. Bij Oakes zijn planten daadwerkelijk levende wezens waar we mee communiceren. Een heerlijk holistisch boek. Na het lezen ga je ineens heel anders naar je planten kijken. Zij keken sowieso al een hele tijd naar jou…

Indoor Jungle – Lauren Camilleri en Sophia Kaplan

Bladplanten, bladplanten en nog eens bladplanten. Heb je grote plannen voor het groen maken van je woonruimtes? Dan is dit een inspirerend boek tot en met. De opmaat naar een echt weelderig interieur, je eigen stukje jungle. Vol handige adviezen van plantenexperts.

Terrarium 33 x groen in glas – Noam Levy en Anna Bauer

Je kent ze wel, van die prachtige glazen flessen en potten waarbinnen zich een wondermooie groene wereld afspeelt. Kleine plantjes die een eigen wereld vormen: een terrarium waar je naar blijft kijken. Maar hoe groeien die plantjes daar eigenlijk in? En hoe maak je een mooie compositie in zo’n glazen terrarium? Dit boek helpt daarbij en geeft haarscherp aan hoe je een mini-woestijnlandschap kunt maken. Of een dwergjungle. Of een stukje berglandschap. Een mooi tweeledig boek dat je helpt bij het vormgeven van je eigen terrarium en ook helpt bij het in leven houden van het groen dat je erin hebt geplant.

Inhoudsopgave: