Budgetvriendelijke Kamerplanten: Mooi & Betaalbaar

Wat is goedkoop? Een sansevieria heb je al voor minder dan 10 euro. Maar voor een volwassen Kentiapalm ben je snel 100 euro armer. Neem nou je woonkamer, voor veel mensen niet alleen het avondhart van het huis maar ook de ‘binnentuin’. Nergens staan meer kamerplanten als in de woonkamer. Ga er nu eens van uit dat je een redelijk grote woonkamer hebt waarin je zo’n 15 planten hebt staan. Van een goedkoop vetplantje tot een hoge paradijsvogelplant. Dan heb je aan groen in je kamer snel 15 x 40 = 600 euro geïnvesteerd. Dat is een flink bedrag. Met goede verzorging kun je dan trouwens wel jaren vooruit. Met zo nu een dan een stekje om al te bejaarde planten tijdig te vervangen.

Prijsbewust je ruimte vergroenen

Is je budget niet sky high en heb je net een nieuwe woonruimte betrokken die je toch ook wel groen wilt aankleden? Dan zijn plantaardige giften van dierbaren natuurlijk heel welkom. Maar als je zelf met beperkt budget kamerplanten bij elkaar moet sprokkelen, dan zijn de volgende tips wellicht handig.

Het plantenasiel

Ze zijn er en wel honderd stuks in Nederland ook nog. Een plantenasiel vangt plantjes op en verzorgt die. Lijkt dus wel wat op een dierenasiel. Mensen kunnen er plantjes langs brengen waar ze van af willen. Maar je kunt ze er dus ook afhalen. Die plantjes kwamen wellicht halfdood binnen. Maar onder de bezielende leiding van gastheren en -vrouwen met groene vingers is er weer leven in gekomen. Ze kunnen voor weinig tot niets door jou weer opgehaald en naar je woonruimte verhuisd. Adopteer zo tegen geen of geringe kosten een plant die een tweede leven verdient.

Marktplaats

Je moet even door de ‘advertenties’ van groene winkels heen kijken. Als je op een bepaalde plant gaat zoeken via Marktplaats en je stelt je voorkeur in op sorteren van prijs laag naar prijs hoog, dan kun je voor een paar euro soms echte koopjes vinden. Dat geldt zowel voor de volle plant als ook voor stekjes.

Ruilhandel

Je hebt vast wel iets waar je op uitgekeken bent. Dat nutteloos staat te verstoffen op een plank of in de kast. Daar kun je iemand anders blij mee maken. Vraag zo iemand of die jouw spulletje wil ruilen voor een mooie plant. Zo blijf je buiten je beurs en maak je je woonwereld toch een stukje groener.

Supermarkt

Of je nu bij de A-winkels speurt of bij de stuntverkopers, ze hebben allemaal wel een plantenhoek. Supermarkten hebben soms superaanbiedingen. Zo koop je er soms voor 50 euro acht redelijk grote monstera planten. Zet je die in je kamer en verpot je ze meteen, dan heb je een jaar later een echte urban jungle. Voor 50 euro!

Botanische prijsknallers

Zijn bovengenoemde tips niet jouw ding? Wil je gewoon leuke planten kopen zonder daar teveel voor neer te tellen? Dan is er een assortiment kamerplanten waar je bijna nooit teveel voor kunt uitgeven. Hierbij een presentatie van de ‘goedkoopjes’ onder de kamerplanten. Ze zijn allemaal voor minder dan tien euro te koop.

Graslelie

Een echt koopje en tegelijk ook een sierlijke kamerplant. De graslelie stamt uit de Zuid-Afrikaanse regenwouden. Hij groeit lekker snel en doet het goed op een plekje in de halfschaduw.

Koffieplant

Deze plant glimt in je ruimte en is een feest voor het oog. Hij geeft niet meteen de koffiebessen maar door de glimpracht blijft hij imponeren. Verzorg je de koffieplant goed, dan beloont hij je met enorme groei.

Krokodillenvaren

Genoemd naar het enge beest omdat deze tropische plant qua bladpatroon goed lijkt op de schubbenhuid van de krokodil. Weinig licht raakt deze groene jongen niet en hij gedijt dan ook goed op de slaapkamer of zelfs in de badkamer (wel met raampje!). De bladeren drogen niet snel uit, een sterke kamerplant dus.

Sansevieria

Een puntige hoog opgaande plant, ook wel de vrouwentong genoemd. Sterk qua luchtzuiverend gehalte. De van oorsprong Afrikaanse woestijnplant is beresterk en kan weken zonder water. Dat is ook meteen de achilleshiel van deze plant. Geef je ‘m een aantal keren teveel water, dan kwijnt hij weg.

Dief van Bagdad

Ofwel de dieffenbachia camilla. Heel fraai met lichtgroene tot witgele bladeren met een donkergroene contour. Een plant waar je naar blijft kijken. Wel behoorlijk giftig dus niet geschikt voor kamers met kleine kinderen of happende huisdieren.

Handtekeningenboom

De clusia princess begint met groene takken die na verloop van tijd bruin uitslaan. Zo doet de plant steeds meer aan als een boompje. In de tropen van Zuid-Amerika heet hij onkruid te zijn vanwege zijn talent om almaar voort te woekeren. Als kamerplant blijft hij netjes in de pot. En hij heet handtekeningenboom omdat je op de bladeren kunt schrijven. Of eigenlijk krassen. Met een cocktailprikkertje heb je er zo je handtekening in gezet.

Inhoudsopgave: