De meest geschikte planten voor thuis

In tijden van toenemende verstedelijking en steeds kleinere flats is het voor veel mensen een uitdaging om een stukje natuur binnen hun eigen vier muren te brengen. Maar planten zijn niet alleen decoratief, ze zijn ook goed voor de gezondheid en helpen het binnenklimaat te verbeteren. Er zijn echter een aantal factoren waarmee je rekening moet houden om de geschiktste planten voor je eigen huis te kiezen.

Planten creëren trouwens ook de juiste sfeer in bedrijfspanden. Er moet een bepaalde flair zijn wanneer je speelt in het casino 777 blackjack, in de wachtkamer zit of tijd doorbrengt in andere openbare ruimtes. Maar welke planten zijn het meest geschikt voor de verschillende interieurs?

#1 Olifantenvoet

De olifantsvoet is een kamerplant die ook wel “Beaucarnea recurvata” wordt genoemd. Hij behoort tot de aspergefamilie en komt uit Mexico. De plant heeft een dikke stengel die lijkt op een olifantenpoot en lange, smalle bladeren die in een punt samenkomen. De olifantenpoot is een zeer effectieve luchtzuiverende plant.

Hij kan formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen uit de lucht verwijderen en zo zorgen voor een betere luchtkwaliteit binnenshuis. Deze verontreinigende stoffen kunnen afkomstig zijn van binnenmeubilair, tapijten of schoonmaakproducten en kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken. De plant heeft weinig verzorging nodig en is daarom ideaal voor mensen die geen groene vingers hebben.

Hij geeft de voorkeur aan lichte plaatsen zonder direct zonlicht en moet slechts matig water krijgen. Als hij echter te veel water krijgt, kan hij gaan rotten. Al met al is de klassieke “olifantsvoet” een geweldige kamerplant met veel positieve eigenschappen voor de binnenlucht en het welzijn van zijn eigenaars.

#2 Bogenhanf

Strikhennep, ook bekend als “Sansevieria” of “schoonmoedertong”, is populair onder kamerplanten en heeft lange, smalle bladeren. De bladeren zijn dik en vlezig en kunnen wel een meter lang worden. Ze hebben vaak een groene basiskleur met gele of witte strepen of vlekken aan de bovenkant. De plant komt oorspronkelijk uit Afrika en is een zeer robuuste plant die weinig verzorging nodig heeft.

Strikhennep kan in verschillende lichtomstandigheden groeien, van helder, indirect licht tot weinig licht. Ze heeft slechts af en toe water nodig en kan lange perioden zonder water. Strikhennep heeft ook de reputatie luchtverontreinigende stoffen zoals formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen te verminderen, waardoor het een uitstekende keuze is voor binnenshuis.

Het staat er ook om bekent dat het ‘s nachts zuurstof afgeeft, waardoor het een geweldige slaapkamerplant is. Booghennep is zeker een aantrekkelijke en onderhoudsarme plant die zowel esthetisch als functioneel is.

#3 Yucca-palm

De yucca palm, ook bekend als de palmlelie, is een vaste plant uit de aspergefamilie. Hij komt oorspronkelijk uit Noord- en Centraal-Amerika, maar wordt nu wereldwijd gekweekt. Deze plant heeft een dikke, houtachtige stam met een ruw oppervlak en kan tot 10 meter hoog worden. De bladeren zijn lang en smal, meestal stijf en puntig.

Ze kunnen tot een meter lang worden en zijn vaak grijsblauw van kleur. In de lente vormt de yucca palm grote witte of crèmekleurige bloeiwijzen die tot twee meter hoog kunnen worden. De bloemen ontwikkelen zich tot eetbare vruchten in de vorm van bessen. De palmlelie is een robuuste plant die weinig verzorging nodig heeft.

Hij geeft de voorkeur aan zonnige plaatsen en goed gedraineerde grond. In droge gebieden kan hij zelfs overleven in woestijnachtige omstandigheden. Vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk wordt de yucca-palm vaak gebruikt als sierplant en is hij ook erg populair bij tuinliefhebbers.

#4 Geldboom

De geldboom (Crassula ovata), ook wel jadeboom of penningboom genoemd, is een vetplant met vlezige, ovale bladeren die paarsgewijs tegenover elkaar op de stam staan. De bladeren hebben een glanzend oppervlak en kunnen groen of roodachtig van kleur zijn. De plant heeft een dikke, bolvormige stengel die zich vertakt en tot 3 meter hoog kan worden. In de late herfst of winter produceert de geldboom kleine witte of roze bloemen.

De geldboom is een makkelijk te verzorgen kamerplant en geeft de voorkeur aan lichte plaatsen zonder direct zonlicht. Hij heeft slechts af en toe water nodig en verdraagt langere droge periodes goed. De grond moet goed gedraineerd zijn om wateroverlast te voorkomen. In veel culturen wordt de geldboom beschouwd als een symbool van geluk en wordt hij vaak cadeau gegeven.

Men gelooft dat hij voorspoed en financieel geluk brengt als hij op een gunstige plek staat. Bovendien is de plant gemakkelijk te vermeerderen en heeft hij geen intensieve verzorging nodig. Het is ook een echte blikvanger vanuit visueel oogpunt.

#5 Geluksveer

De geluksveer is een kamerplant die oorspronkelijk uit de tropische gebieden van Afrika komt. Hij behoort tot de Marantaceae familie en heeft grote, groene bladeren met witte of zilveren strepen. De bladeren zijn ovaalvormig en hebben een glanzend oppervlak. De plant groeit rechtop en kan tot een meter hoog worden. Hij geeft de voorkeur aan een lichte plek zonder direct zonlicht, vochtige lucht en regelmatig water geven.

De geluksveer wordt vaak gebruikt als decoratieve plant in woonruimtes en wordt beschouwd als gemakkelijk te verzorgen en robuust. Naast het esthetische effect heeft de geluksveer ook een positief effect op het binnenklimaat. Hij filtert schadelijke stoffen uit de lucht en verhoogt zo de kwaliteit van het binnenklimaat. Hij draagt ook bij tot ontspanning, want zijn groene kleur heeft een kalmerend effect.

De verzorging van de geluksveer is eenvoudig en ongecompliceerd. Regelmatig water geven is belangrijk, maar wateroverlast moet worden vermeden. Af en toe een beetje water geven zorgt ook voor een vochtige omgeving waarin de plant zich prettig voelt. Als je een vleugje exotisme in huis wilt halen, is een geluksveer precies wat je nodig hebt. De kamerplant geeft elke kamer een tropische flair en zorgt tegelijkertijd voor frisse lucht en ontspanning in het dagelijks leven – wat wil je nog meer?

Vergroen nu je eigen vier muren en verbeter het binnenklimaat

Kortom, kamerplanten zijn een prachtige manier om de sfeer in huis te verbeteren en tegelijkertijd onze gezondheid en ons welzijn te bevorderen. Ze kunnen de luchtkwaliteit verbeteren, stress verminderen en zelfs een positieve invloed hebben op ons humeur en onze creativiteit. Er zijn veel verschillende soorten kamerplanten om uit te kiezen, van eenvoudige vetplanten tot exotische orchideeën of varens. Met een beetje zorg en aandacht kunnen kamerplanten ons jarenlang plezier geven.

Inhoudsopgave: