Hoe gebruik je een bladblazer?

Het is weer herfst, de mooiste tijd van het jaar. De kleuren van de bomen veranderen in oranje, geel en rood. Al te snel beginnen die prachtige bladeren te vallen. Overal in de straat gaan mensen aan de slag om deze bladeren op te ruimen.

Veel mensen hebben er een in de schuur staan, maar hoe werkt deze nu precies? Het is een krachtig apparaat en belangrijk te weten hoe je hier goed mee om gaat. Op deze pagina lees je de juiste aanpak.

hoe gebruik je een bladblazer

Beginnen

Zoals gezegd: een bladblazer is een krachtig apparaat. Lees dan ook goed de gebruikershandleiding voordat je er mee aan de slag gaat. Zelfs als je hem al eens eerder hebt gebruikt, maar als dit een tijd geleden is, kan het slim zijn om de handleiding nogmaals te lezen.

Daarnaast inspecteer je altijd het apparaat voordat je hem aan zet. Dit is belangrijk. Controleer bijvoorbeeld of alle onderdelen nog heel zijn en het snoer nog in goede staat is.

Veiligheid

De veiligheid is het allerbelangrijkste. Ben bij het gebruik van een bladblazer altijd bewust van de omgeving. Richt het apparaat nooit op mensen of (huis)dieren, ook niet voor de grap. Blijf altijd minstens vijftien meter uit de buurt van anderen.

Een bladblazer kan handig zijn om een garage schoon te maken, maar zorg er dan altijd voor dat die ruimte goed is geventileerd. Naast een garage kun je een bladblazer beter niet binnenshuis gebruiken.

Ook persoonlijke veiligheid is belangrijk. Gebruik altijd een veiligheidsbril bij het gebruik van de bladblazer. Hiermee voorkom je dat vuil in je ogen terecht komt. Ook het dragen van kleding met lange mouwen wordt aanbevolen om je huid te beschermen. Draag ook altijd gesloten schoenen, dus geen slippers of sandalen.

Afhankelijk van het type bladblazer, elektrisch of op benzine, kan het apparaat een hoop lawaai maken. Overweeg dan ook om gehoorbescherming te dragen tijdens het gebruik.

Plan van aanpak

Bedenk altijd van te voren een plan van aanpak. Hiermee ben je een stuk sneller klaar dan als je zomaar vanuit het niks begint. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Veel mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om een groot zeil te spannen. Daar worden dan de bladeren in geblazen. Als je klaar bent hoef je enkel nog de hoeken van het zeil bij elkaar te pakken, en klaar!

Het is altijd een goed idee om met de wind mee te blazen. Houd hier dan ook rekening mee met het plan van aanpak.

Het weer

Een licht briesje is prima, maar als het erg hard waait kun je overwegen om de klus uit te stellen naar een dag met minder wind. Veel wind is niet alleen lastiger werken, maar het kan zomaar zijn dat je hoop bladeren weer terug de tuin in waait.

Ook is het lastiger werken als het net heeft geregend. Droge bladeren zijn het beste om op te ruimen met een bladblazer. Als alles nat is werkt het eigenlijk niet. Werk dus het liefste met de bladblazer als het al een paar dagen droog is.

Elektrische versus bladblazers op benzine

Het merk is een belangrijke overweging bij het kopen van een bladblazer.
Maar ook het type bladblazer is belangrijk. Ga je voor elektrisch of op benzine?

Elektrische bladblazers wegen meestal een stuk minder en zijn over het algemeen goedkoper dan de benzine variant. Als je weinig bomen hebt, of een kleine tuin, heb je vaak genoeg aan een elektrische bladblazer. Ook hebben elektrische bladblazers een batterij of een snoer. Dat maakt dat de bewegingsvrijheid een stuk kleiner is. Elektrisch is dus eerder geschikt voor een kleinere tuin.

Bladblazers op benzine zijn zwaarder en duurder dan elektrische bladblazers, maar ze zijn ook veel krachtiger. Als je een grote tuin hebt, met veel bomen, is dit vaak een betere keuze.

Hoe gebruik je een bladblazer?

Tot slot nog tips voor het gebruik van jouw bladblazer:

  • Blaas altijd in één richting op. Hiermee voorkom je dat er afval terecht komt op een stuk wat je al hebt gedaan.
  • Zeker bij wat langere klussen is je lichaamshouding belangrijk. Houd een bladblazer tegen de zijkant van je lichaam en richt het mondstuk schuin naar de grond.
  • Houd ook rekening met de buren. Bladblazers kunnen flink wat herrie veroorzaken. Ga op een redelijk tijdstip aan het werk.
  • Naast bladblazen, kun je een bladblazer voor nog veel meer klussen gebruiken! Denk aan: ​​een laag sneeuw van de oprit verwijderen, stof en vuil van apparatuur afblazen en dakgoten schoonblazen.
  • Gebruik je de bladblazer om een garage uit te blazen? Begin dan met de bladblazer dicht bij de grond. Hierdoor komt er veel stof vrij. Daarna werk je langzaam omhoog tot een hoogte waar het stof niet langer een probleem is.

Inhoudsopgave: