Hoe Kamerplanten Juist Water Geven: Tips & Tricks

Was er maar een eenvoudige formule voor water geven. Zo van: je geeft de plant eenmaal per vier dagen 200 milliliter water. Op de grond gieten natuurlijk, niet op het blad. Helaas bestaat zo’n formule niet want geen enkele plant is hetzelfde.

Een mooie palm die je vol in het daglicht hebt staan, verbruikt meer water dan eentje die halfschaduw staat. Ook al is het exact dezelfde plant en is hij net zo groot. En dan is het ook nog zo dat je kamerplanten nogal afhankelijk zijn van jou en je gietertje. Er komt in de woonkamer immers niet zo nu en dan een buitje overtrekken. Dat maakt jou als planteneigenaar nogal verantwoordelijk voor de toediening van het zo nodige vocht.

iStock 1492405631

Doodsoorzaak nummer 1

Water helpt namelijk om de voedingsstoffen van een plant op een goede manier te verplaatsen. Datzelfde water, bij een te groot volume, helpt zo’n plant ook onverbiddelijk om zeep. Wist je dat teveel water geven aan planten de eerste doodsoorzaak is van al het kamergroen? Blijft er water in de pot staan, dan kan dat niet weg. Met als gevolg dat de wortels op een gegeven moment stikken. En daardoor kan de plant zelf zijn voedingsstoffen niet meer naar zich toe trekken. Water geven aan kamerplanten is dan ook in eerste instantie een kwestie van volume.

Veel of juist weinig

Waar een kittig woestijnplantje al snel blij is met een paar druppels aqua, daar is een groen groeisel uit het tropische regenwoud niet snel verzadigd en wenst een stortbuitje. Tussen die twee uitersten zitten oneindig veel kamerplanten. In elk geval kun je alle planten sorteren naar drie groepen als het gaat om hun waterbehoefte. En zie je bij die groepen heel snel wanneer het tijd is om bij te gaan wateren:

• Weinig water groep: laat de potgrond langere tijd uitdrogen

• Gemiddelde water groep: grond eventjes uitdrogen voor je gaat gieten

• Veel water groep: houd de grond altijd vochtig

Dat klinkt eenvoudig maar dat is het niet. Want je kunt dus een kamerplant in huis hebben die vereist dat de grond altijd vochtig moet zijn. Maar die tegelijkertijd niet heel veel water nodig heeft!

iStock 1472623172

Grond licht vochtig of zo nu en dan droog of langere tijd droog

Vochtig betekent hier niet dat de plant met z’n wortels in het water baadt. Dat geeft alleen maar wortelrot. Vochtige grond genieters zijn ficussen, palmen en calathea’s. Een toplaag van opdrogende grond is wenselijk bij de philodendron, de aglaonema en de dracaena. En liefhebbers van grond die langere tijd droog kan staan, zijn yucca’s, beaucarnea’s en sansevieria’s. Vooral in de wintertijd is uitgedroogde grond bij deze kamerplanten van belang.

Het ‘te’ in veel of weinig

Grond absorbeert water. Daar zit een maximum aan. Geef je je kamerplant te veel water dan betekent dat eigenlijk dat de grond het water niet allemaal kan opnemen. Je ziet dat dat zo is als je een laagje water onderin de pot tegenkomt. Aan de andere kant kun je te weinig water geven. Dat gebeurt als je met je watertoevoer niet de hele wortelkluit vochtig krijgt. Een aantal wortels blijven dan droog. En dat helpt niet met de toevoer van voedingsstoffen naar de plant toe, natuurlijk. Sommige planten hoeven niet veel water. Dan kun je toch beter die even goed begieten zodat je weet dat alle wortels bij het water kunnen. Daarna sla je de plant een tijd over bij een volgende beurt met de plantenspuit.

De grote zes voor water geven

Er zijn zes punten voor jou om te wikken en te wegen hoeveel water je kamerplant moet krijgen. Vanuit die punten kun je heel aardig inschatten welk volume water je een bepaalde plant toe moet dienen.

1 Plantgrootte

Hoe groter de plant, des te meer water hij nodig heeft. Zeker als zo’n plant ook nog eens flinke bladeren toont.

2 Potgrootte

Aan te raden is sowieso een pot die een kwart groter is dan de kweekpot van de plant. En… hoe meer potgrond, des te meer bewateren.

3 Type grond

Heb je enkel potgrond of ook nog substraat zoals bijvoorbeeld vulcastrat? Substraat absorbeert water beter dan gewone grond, dus kun je iets royaler gaan gieten.

4 Seizoen

Als het winterlicht de kamer binnen strijkt, weten je kamerplanten dat allang en zijn ze al in ruststand gekomen. Eenmaal in rust, heeft een plant minder water nodig. Dat kan zomaar de helft minder zijn als in de zomer.

5 Standplaats

Waar staan je kamerplanten? In het volle licht? Dan moeten ze ook meer water. En schijnt de zon een fiks aantal uren in je kamer? Ook dan is meer water nodig voor de kamerplant.

6 Airco en verwarming

Vloer- of radiatorwarmte brengt de luchtvochtigheid omlaag waardoor je kamerplanten meer water vragen. Ook de airco heeft dat effect. Dus bij flink stook- of koelgedrag moet er een scheutje extra water in de potgrond.

Inhoudsopgave: