Kamerplant Palmen: Soorten & Verzorgingstips

Nee, een reus van een dadelpalm in je woonkamer is geen goed idee. Ook in de hal een hoge kokospalm, dat gaat niet goed. De palm als boom gedijt buiten en helaas heeft ons kikkerlandje geen goed klimaat voor deze subtropische pracht; een paar winterharde, daargelaten, dan. Wil je het feestelijke en sierlijke van een palm je woonkamer binnenhalen, dan kun je gelukkig kiezen uit heel veel palmplanten.

Tropisch aanzien

De palmenfamilie is divers. Er zijn meer dan 4000 verschillende soorten bekend. Eentje daarvan is de yucca. De palm wortelt graag in lekker warm klimaat en is dus heel gewoon in subtropische en tropische gebieden. Wil je dat sfeertje van ‘the tropics’ je huis binnenhalen? Dan kies je het wat kleinere formaat van de kamerpalm. Die kan het uitstekend doen binnenshuis. Een gezonde palm waaiert met schitterende bladeren die veelal diepgroen zijn.

Vocht is nodig

Kamerpalmen houden wel van een slokje. De ondergrond moet daarom altijd vochtig zijn. Verreweg de meeste kamerpalmen vragen in de winter toch snel een keer per week water en in de zomermaanden mag dat graag twee keer. Check wel of je palm niet in een laagje water staat, dat is iets anders dan vochtige ondergrond. In het water kwijnen de wortels snel weg en krijg je wortelrot. De palm is ook niet vies van een douche zo nu en dan. Heeft met de tropen te maken. Besproei je palmplanten dan ook heel geregeld.

De palm is kritisch op zonlicht

Heb je een nieuwe palm gekocht maar waar laat je hem dan? Het ereschavotje voor de palm heeft veel licht maar juist niet direct zonlicht. Een palm kan goed toe met 4 tot 5 uur daglicht en hoeft dus niet per se voor een raam geplaatst. Het gevaar is dan dat hij teveel zonlicht moet ondergaan en daar reageert de palm op door geel te verkleuren. Vergeelt een palm, dan is het hoog tijd hem wat meer uit de zon te zetten. De palm is vrij kritisch en reageert ook meteen als hij te weinig licht krijgt. Hij weigert dan nieuw blad aan te maken. Dan is het dus tijd voor een verhuizing naar een plek met meer daglicht.

Bruingepunt

Je hoort palmeigenaren al verzuchten: in het begin was hij zo mooi. Je kijkt dan met de eigenaar naar een palm waarvan de bladeren bruin beginnen te krullen. Eigenlijk is dit heel gewoon omdat palmen dat ook in de natuur ontwikkelen. Stoort het je? Knip dan de oudere en wat minder goed ogende bladeren gewoon af. Knip direct bij de stam als het hele blad weg moet. Of knip de bruine puntjes aan de uiteinden van de bladeren af.

Droge lucht trekt ongedierte aan

De gemiddelde kamerpalm heeft het niet zo op een droge omgeving. Is de luchtvochtigheid van je kamer laag, pas dan op. Dat is de opmaat voor een opmars van spint in je palmplant. Gooi je er een flinke teug tocht bij, dan zit ook de wolluis ineens op de plant. Dan is bestrijding geboden en dat kan met een biologisch of chemisch bestrijdingsmiddel.

Zes geliefde kamerpalmen

Welke kamerpalmen zijn nu populair in het interieur? We presenteren een zestal gangmakers in volgorde van klein naar groot.

1 Brighamia insignis (40 cm)

In de volksmond is dit de Hawaii-palm. Daar komt hij dan ook vandaan en nergens anders. Op z’n mooist heb je hem in oktober en november in bloei staan en laat hij feestelijke kleine gele bloemen zien.

2 Cycas revoluta (75 cm)

Beter bekend als de varenpalm of de vredespalm. De sierlijke bladeren rond een forse stam maken van deze kamerpalm een opvallend element in je kamer. Het is tegelijk een van de palmen die minder kritisch is, dus gemakkelijk te onderhouden.

3 Kentia palm (80 cm)

Met deze palm haal je een stukje Australië in huis. De kantoren heeft hij al veroverd.

4 Stokpalm (100 cm)

Heb je een hoekje over in je woonkamer maar twijfel je of die licht genoeg is voor een palm? Neem dan een stokpalm, een van de weinige palmsoorten die het donker goed aankan.

5 Areca palm (110 cm)

Madagaskars mooiste… ook wel bekend als goudpalm of vlinderpalm. De areca heeft schitterend geveerde bladeren met een heldergroene tint. In je kamer groeit hij tot boven een meter, maar thuis in Madagaskar rijzen ze zomaar tot 10 meter.

6 Chamaedorea elegant (120 cm)

Viva Mexico! Gek genoeg staat deze palm ook bekend als dwergpalm omdat hij buiten met zijn 120 cm niet de grootste is. Wil je dus de looks van een echte palmboom binnen? Dan is dit de beste kandidaat.

Inhoudsopgave: