Kamerplanten: Kraanwater vs. Regenwater

Planten hebben water nodig om in leven te blijven. De cactus hoeft slechts zo nu en dan een vingerhoedje, een grote palm in de zon wil heel wat meer. Water is water zou je zeggen, en je past het volume aan op de plant die je begiet. Alleen is water meer dan water, er is namelijk kraanwater en regenwater. En een discussie die al heel lang aan de gang is: welk water is nou eigenlijk beter voor je kamerplanten? Verderop lees je dat het allemaal niet zo zwart-wit is. En dat je na moet gaan wat voor soort kraanwater je thuis eigenlijk tapt. Is er iets aan toegevoegd? Chloor of fluoride, bijvoorbeeld?

Het ene kraanwater is het andere niet

Van kraanwater gaan de planten echt niet dood. Voor veel kamerplanten is een scheut kraanwater zo nu en dan helemaal oké. Alleen verschilt het kraanwater dat in een bepaalde streek uit de kraan komt nogal eens van kraanwater uit een ander Nederlands gewest. Kraanwater is dus niet overal gelijk qua bestanddelen. Op sommige plekken tap je weer andere mineralen en chemicaliën mee dan bij andere plaatsen. Dit artikel gaat niet alleen over kraanwater maar ook over gedestilleerd water en regenwater. En wat het allerbeste is voor je planten.

iStock 1249487617

Zacht en hard water

Allereerst het kraanwater. Dat is onder te verdelen in zogenaamd zacht of hard water. Hard water heeft nogal wat mineralen bij zich, voornamelijk calcium- en magnesiumcarbonaten. Maar ook de nodige bicarbonaten en sulfieten. Samen zorgen voor ze voor calcium- en magnesiumzouten die na het begieten van planten, zich ophopen in de potgrond en aan de binnekanten van de potten. Geef je hard kraanwater aan je planten? Was de grond dan wel om de paar maanden even goed met regenwater of gedestilleerd water. Zo spoel je de zouten weg. En gebruik je thuis een waterontharder? Niks mis mee om zelf te drinken, maar niet goed voor tal van kamerplanten. Begiet ze dan liever met regenwater of flessenwater.

Temperatuur

iStock 1277110293

Geef je planten niet te koud water. De plant kan dan denken dat het gaat winteren en wil in rust. Ook de pompfunctie van de wortels wordt niet geactiveerd bij lage watertemperaturen zodat er weinig opname van water en voedingsstoffen plaatsvindt.

Al het water tegen elkaar afgewogen

Kraanwater is helemaal niet verkeerd voor de meeste planten en het is altijd direct op voorraad. Gedistilleerd water, flessenwater en zeker regenwater hebben een andere waterkwaliteit. Helpt dat de plant echt beter met groeien dan kraanwater? Hier volgt een vergelijking door voor- en nadelen van de diverse watersoorten tegenover elkaar te zetten.

Kraanwater

Voordelen

• Kraanwater kost eigenlijk niks

• Kraanwater voldoet aan waterkwaliteitsnormen

Nadelen

• Soms bevat kraanwater chloor en/of fluor

• Hard water bevat calcium en magnesium (aanslag)

• Zacht water bevat natrium dat soms giftig kan zijn voor planten

Flessenwater

Voordelen

• Flessenwater heeft soms mineralen die planten goed kunnen gebruiken

• Flessenwater heeft geen verontreinigingen (zoals chloor)

Nadelen

• Flessenwater is niet gratis

• Het plastic van de flessen dient gerecycled

Gedistilleerd water

Voordelen

• Geen mineralen waardoor geen ophoping op het bodemoppervlak van de plantenpot

• Geen schadelijke chemicaliën

Nadelen

• Door het destilleren geen mineralen die de plant van nut zouden kunnen zijn

• Het destillatieproces maakt dit water duur

Regenwater

Voordelen

• Natuurlijk zacht water met goede concentraties calcium en magnesium

Nadelen

• Je hebt buiten een opvang voor regenwater nodig

• Je bent enigszins afhankelijk van de regenval

• Er kan enige vervuiling zijn (zure regen)

Wat is dan het beste water voor kamerplanten?

Meestal voldoet kraanwater behalve soms bij planten die erg gevoelig zijn als je ergens woont waar je hard water tapt. Voor de gemiddelde plant is hard water geen probleem en zelfs goed door het calcium en magnesium in dat water. Bij kraanwater met chloor, fluor of zware metalen is regenwater of flessenwater beter. Je kunt ook goed kraanwater afwisselen met regenwater. Wel moet je ervoor zorgen dat je water geeft dat tussen de 17 en 22 graden Celsius is, dus op kamertemperatuur. Vermijd, indien mogelijk, kraanwater dat eerst door een waterontharder is gegaan.

Hoe maak je een voorraadje regenwater aan?

Heel simpel. Je zet gewoon een regenton in je tuin. Je sluit die aan op je regenwaterafvoer en hebt na een flinke bui meteen een ton vol. Andere mogelijkheden zijn een opvangbak, een tuinvijver, een wadi, een tuingreppel of zelfs een grindkoffer. Het beste effect krijg je toch van een regenton die je aan hebt gesloten op een regenpijp. Er zijn online stappenplannen genoeg te vinden hoe je snel een regenton kunt koppelen aan je regenwaterafvoer.

Inhoudsopgave: