Kamerplanten Verpotten: Stappen & Tips

Jazeker, ook voor een kamerplant komt er een tijd om de kweekpot te verlaten. Of om die vanuit een al bestaande pot nog eens te verpotten. In het kort krijgt je plant zo nieuwe grond met voedingsstoffen en krijgen de wortels de ruimte zich te ontwikkelen. En dat betekent een kamerplant die er beter uit gaat zien en zich meer kan verweren tegen ziektes en ongedierte.

Verpot in het voorjaar

De lente is een goed moment om het karweitje van verpotten aan te vangen. Zomer en herfst kunnen eventueel ook maar laat tijdens de winterdagen de kamerplant liever in z’n oude pot zitten. Het voorjaar dus als goede verpottijd. Ga nu niet meteen al je planten verhuizen. Dat is teveel van het goede. Alleen die planten die behoorlijk uit hun potten zijn gegroeid, vragen om meer ruimte. Een goede indicatie is als de plantenwortels door de drainage gaten onder de pot groeien. Of als je plant meer dan gewoonlijk om water vraagt. Of planten die je uit het tuincentrum hebt gehaald. Die zijn vaak in een spurt groeifase en hebben bijna meteen al een grotere pot nodig.

Verpotten zonder de plant te laten groeien

Niet iedereen hoeft z’n kamerplant steeds groter. Ben je tevreden met het formaat, dan kun je alsnog de plant verpotten zonder dat je het de plant gemakkelijk maakt om door te groeien. In dat geval verpot je je plant niet naar een grotere pot maar naar een pot met hetzelfde volume. Of gewoon de oude pot, dus, maar dan eerst wel goed gereinigd. Haal de plant uit de pot, schud zoveel mogelijk oude aarde weg en check de wortels. Zie je dat die niet verder kunnen groeien omdat ze te dicht op elkaar zitten? Snoei dan tot maximaal een derde van de wortels weg. Doe dat ook met de plant zelf. Zet die dan met verse potgrond terug in de pot. Je plant groeit nu niet echt door maar heeft wel nieuwe voedingsstoffen en ruimte om de wortels te laten groeien.

Een grotere pot is niet twee keer zo groot

Meestal verpot je echter om de plant de kans te geven groter te worden. Ga nu niet meteen zelf ‘te groot’ denken. Een nieuwe pot zou idealiter zo’n twintig procent groter moeten zijn dan de oude. Zet je de plant in een pot die twee tot drie keer zo groot is, dan zullen de wortels niet genoeg naar onderen nog reiken, daar waar het water zich ophoopt. Neem bij voorkeur een pot met gaten onderin. Zo kan een teveel aan water de pot weer verlaten. Zet bijvoorbeeld een kamerplant in een plastic binnenpot en daarna in een sierpot. Geen drainage gaten aanwezig? Werk dan met een laagje hydrokorrels en doe die onderin de pot. Die zuigen het teveel aan water op en kunnen dat daarna weer geleidelijk afgeven aan de grond in de pot.

Kies nieuwe potgrond die de plant past

Verpotten doe je niet zonder aarde of potgrond. Welke potgrond? Dat is afhankelijk van het soort planten dat je wilt verpotten. Zo heb je voor cactussen zanderige grond nodig; dat is te koop als voorgemengde cactusgrond. Je kunt natuurlijk ook zelf de gewone potgrond mengen met zand. Met orchideeën is het weer een ander verhaal. Neem dan grond met veel boomschors erdoorheen.

De staat van de wortels

Ga je verpotten, dan leg je letterlijk de wortels bloot. Een goed moment om te checken hoe het er met de wortels van je kamerplant voor staat. Zijn ze gezond, dan komen ze wit of bruin over en hebben ze een bepaalde stevigheid. Tranende of verschrompelde wortels mogen weggesneden. Soms is het moeilijk om oude potgrond weg te halen uit het hechte netwerk van wortels. Niet alle oude grond hoeft noodzakelijk weg, als je maar niet meer dan een derde van de oude grond hergebruikt. Zitten de wortels te dicht opeen? Haal ze dan voorzichtig iets van elkaar.

Verpotten in zeven stapjes

• Neem een nieuwe pot die ca. 20% groter is dan de oude (bij voorkeur met drainagegaten)

• Neem potgrond waar de te verpotten kamerplant zich prettig in voelt

• Haal de plant uit de oude pot. Bij plastic de pot kneden of kapot knippen. Bij steen eerst met een mes langs de binnenrand van de pot schrapen

• Haal dode en besmette wortels weg en zoveel mogelijk oude aarde ook

• Dek de drainagegaten af met een koffiefilter

• Vul de nieuwe pot met een laag potgrond en plaats je plant daarop

• Vul de ruimte tussen plant en nieuwe pot verder met potgrond; niet helemaal tot aan de rand van de pot

Daarnaast zorg je ervoor dat je de plant niet dieper in de grond zet dan daarvoor. En druk je de aarde in de pot niet stevig aan want de wortels hebben de lucht in de grond ook nodig.

Inhoudsopgave: