10x Kantoorplanten die zorgen voor een luchtzuiverend effect

kantoorplanten

Het ziet er mooi en vriendelijk uit, het brengt natuur naar binnen om tegenwicht te bieden tegen al die computerschermen maar ook… is het een investering. En op dat woord zit de gemiddelde ondernemer dan ook te wachten. Want dat betekent dat het groen dat je naar binnen sleept in je kantoorruimtes, een effect op gaat leveren dat boven de kosten uitgaat.

Plant in actie tegen ziekteverzuim

Planten hebben namelijk hun weerslag op het ziekteverzuim. Uitgerekend is dat dat vele procenten kan schelen. Tot wel aan 20% toe! Alleen al het punt van het ziekteverzuim maakt dus van kantoorplanten een goede investering. Ook al sla je een bestelbus vol planten in, de kosten daarvan zijn er binnen een jaar al weer uit door vermindering van ziekteverzuim. En de kantoorplanten gaan welzeker langer dan een jaar mee!

Positieve effecten van planten op de werkplek

Doordachte enquêtes onder het personeel hebben een zestal positieve aspecten opgeleverd van kantoorplanten. In het kort:

• Fijnere luchtvochtigheid

• Visueel aantrekkelijker werkplek

• Bevordert positieve gemoedstoestand

• Functioneren wordt beter én creatiever

• Betere temperatuurverdeling

• Minder ziekteverzuim

Ook goed voor concentratieherstel

Hier had ook nog bij kunnen staan: het verbeteren van concentratie. Wie kent niet de concentratiedips die tussen negen en vijf toeslaan. Je dan even richten op een mooie groene kantoorplant voor je neus werkt dan mediterend. De plant wil niets van je. Voor de plant hoef je niet te bellen of een Excelbestand door te nemen. Hij herinnert je aan de natuur, aan relaxtheid en onbezorgd groeien. In die zin kan een plant een medewerker vele malen per dag even de gelegenheid geven af te dwalen zodat die daarna aandachtsherstel kan krijgen en volop concentratie verder kan werken. Daarom is het ook belangrijk dat de groene wereld zo verdeeld is over de kantoortuin dat elke medewerker het volle oog op een kantoorplant heeft.

Negatieve gevoelens kwijnen weg in kantoorgroen

Last but not least helpen kantoorplanten ook om stress op je werk te verminderen. Dat doen ze door daar gewoon te zijn en te leven (daarom dus geen plastic planten). De kantooromgeving wordt door de planten als meer rustgevend en ontspannend ervaren. Studies hieromtrent leverden het volgende op:

• Boosheid: afname van 44%

• Angst: afname van 37%

• Vermoeidheid: daling van 38%

• Depressieve neigingen: afname van liefst 58%

Luchtzuiverende effecten

In kantoorruimtes gaan planten ook flink aan het werk om de luchtkwaliteit te verbeteren. Met genoeg planten kan het aandeel CO2 tot de helft verminderd worden. Ook stof, schimmels en andere bacteriën worden tot zo’n 20% tegengegaan. Genoeg planten, dat betekent wel dat je 1 tot 2 grote kantoorplanten per elke drie medewerkers hebt staan in de ruimte. Wat zijn nu de echte kanonnen qua luchtzuivering? Luchtzuivering is trouwens gerelateerd aan daling van allerlei klachten. Je moet denken aan vermindering van ademhalingsproblemen en astmatische klachten. Maar ook aan daling van longproblemen en vooral daling van oogirritatie. En hier komen de meest luchtzuiverende kantoorplanten.

kantoorplanten

1 Goudpalm

Zeer luchtzuiverend, de nummer een onder alle kantoorplanten. De areca palm (goudpalm) is ook nog eens eenvoudig te onderhouden. Deze kampioen uit Madagaskar heeft een mooie bladbreedte, produceert veel zuurstof en filtert ook nog eens.

2 Rhapis excelsa

Vanuit Zuid-China naar de kantoortuin. Een geweldige killer voor schadelijke stoffen, een held in het bereiken van optimale luchtvochtigheid en dus een ambassadeur voor een perfect kantoorklimaat.

3 Rubberplant

Ofwel de ficus robusta. Vanuit Azië en Afrika overgeheveld naar het kantoor vanwege de combi van luchtzuiverende werking en moderne uitstraling. Kan een stootje hebben en hoeft niet eens zoveel licht of water.

4 Varen

De nephrolepis obliterate is van Australische ‘makelij’. Qua luchtzuiverend gehalte een echte omzetter. Deze plant filtert giftige stoffen adequaat en breekt ze in een ommezien af.

5 Dracaena janet craig

Een West-Afrikaanse kandidaat voor de betere kantoorplant. Een echte vreter van juist die stofjes die vloerbedekking en printers in de lucht verspreiden. Ziet er mooi puntig uit en zuivert de lucht veel meer dan een gemiddelde plant.

6 Chlorophytum

Thuis in de tropen maar goed functionerend op kantoor. Kan gassen goed verwerken en is ruimtebesparend want hij hangt graag. Een grote hulp voor medewerkers met (milde) astmatische klachten.

7 Aloë vera

Arabisch van origine en op kantoor een indicator voor luchtverontreiniging. Ziet het er qua lucht op kantoor niet goed uit, dan komen er meteen bruine vlekken op de bladeren.

8 Ficu alii

Met deze kantoorplant kun je echt stylen want je koopt hem als een bosje, een boom of een verwikkelde stam.

9 Varen

Net als nummer 4 van deze lijst maar deze varen heet officieel nephrolepis. Goed als luchtbevochtiger en daarmee meteen ook schimmelopruimer uit die lucht.

10 Lepelplant

Officieel de spahtiphyllum sensation. Een Amazone-rakker. De lepelplant zuigt schadelijke gassen naar zich toe en laat daar dan niets van over. Staat ook nog eens functioneel fraai op kantoor.

Inhoudsopgave: