Mosstok: Ondersteuning & Gebruik bij Kamerplanten

Heb je groene klimmers in huis? Dan ben je vast al bekend met de mosstok, ook wel mospaal genoemd. Dit is het perfecte hulpmiddel om jouw klimplanten de hoogte in te krijgen. Dit artikel ontvouwt hoe je een mosstok het beste kunt inzetten om je klimplanten de ruimte omhoog te geven.

Allereerst: waarom zou je sowieso een mosstok inzetten?

• Je hebt meer mogelijkheden om je plant neer te zetten

• Je kunt je plant ‘beeldhouwen’, een eigen vorm geven

• Een echte klimplant toont mooi door alle etages

• Je plant neemt minder ruimte in want gaat voornamelijk opwaarts

Boomstamloze woonkamers

Vooral tropische planten uit de regenwouden zijn gebaat bij een klimstok. In de tropische wouden zelf hangt hun overleving af van wat zonlicht. Omdat de gemiddelde jungle nogal wat etages aan groen heeft, moeten ze dan ook zo hoog mogelijk proberen te groeien voor wat licht. Die planten kruipen dan ook langs de boomstammen omhoog. In jouw huiskamer ontbreken boomstammen. Maar de aandrang van klimplanten omhoog te willen, is er nog wel. Ze krijgen bij jou in de kamer dan niet de ondersteuning van boomstammen maar hebben wel iets nodig om zich aan vast te grijpen op hun weg naar boven. Want anders worden de bladeren en de stengels al snel te zwaar voor de tocht omhoog.

iStock 1251434169

Luchtwortels voor de goede grip omhoog

Je kunt natuurlijk een mosstok achterwege laten bij klimmers zoals de monstera thai constellation of de philodendron melanochrysum. Maar dan waaieren de bladen alle kanten op en gaan ze ook snel één kant uit hellen. Dat is een veel minder mooi gezicht dan al die etages aan plantenblad. Ben je er niet zeker van of bepaalde planten bij jou echte klimplanten zijn? Daar kun je snel achter komen. Tal van klimplanten ontwikkelen namelijk luchtwortels. Die zijn bedoeld om zich aan rotswand of boomstam vast te klampen. Zie je dus luchtwortels? Ga er dan maar van uit dat je naar een echt klimmertje kijkt.

Met een beetje hulp van plantendraad

Het heeft dus zin om een mosstok bij je plant te plaatsen. Zo kunnen de luchtwortels grip krijgen en de plant zelf helpen bij hun opwaartse drang. Lukt het die wortels niet helemaal, dan kun je ook speciaal plantendraad kopen en de stengels van je klimmers daarmee aan de mospaal hechten. Verreweg de meeste mosstokken zijn helemaal niet gemaakt van mos, maar van stevige kokosvezels. Werk je met draad, dan kun je ook een bamboestok in de potgrond steken. Alleen luchtwortels gaan zich niet vanzelf hechten aan bamboe. Een bijkomend voordeel voor je klimplant is dat zodra ze de hoogte in gaan, ze ook groter blad krijgen. Dat staat natuurlijk meteen een stuk mooier.

Klittenband

Behalve met draad, kun je ook met klittenbandstrips gaan werken. Met klittenband kun je stengels van planten tegen de mosstok aanzetten. Wees voorzichtig met klimplanten die dunne ranken hebben, zoals de philodendron. De ranken zijn snel beschadigd, dus bind die niet te strak aan de mosstok. Je plant blijft groeien zodat je hogerop zo nu en dan de aankoppeling van plant met mosstok moet blijven maken. Gaat dit echter een tijdje door, dan komt de plant zelf ook in actie. Hij gaat dan in de weer om zijn luchtwortels om de mosstok te slingeren. Dit gaat overigens sneller bij de philodendron en de pothos dan bij de monstera.

Mosstok en wortelschade

Er is eigenlijk maar een goed moment om de mosstok bij je plant te zetten. En dat is wanneer je je plant verpot. In een pot met daarin al een plant kun je natuurlijk ook een mosstok drukken. Maar waarschijnlijk beschadig je daarmee nogal wat wortels. Probeer de mosstok bij het verpotten zoveel mogelijk in het midden van de pot te krijgen. En dan begint het spel van zelfstandig omhoogkomen of met een beetje hulp van jou. Vaak moet beide gebeuren. Je bindt met draad de stengels zo dat er een opwaartse beweging is. Besproei wel met regelmaat je mosstok. Met vochtige kokosvezels gaan de luchtwortels zich sneller aan de stok vasthechten.

Ook je mosstok kan groeien!

Last but not least: hoe groot moet je mosstok eigenlijk ideaal zijn? Deze vraag is belangrijk. Als de klimmers zich eenmaal hebben versmolten met de stok, dan is het moeilijk is om ze er weer los van te krijgen. Het advies is dan ook om een niet te kleine mosstok te nemen. Doe je dat wel, neem er dan eentje die op termijn te verlengen valt. Er zijn kleine mosstokken die je nadien kunt verhogen door er steeds een extra stuk in te steken. Op die manier groeit niet alleen je klimplant maar ook je mosstok!

Inhoudsopgave: