Planten op hoogte die om veel onderhoud vragen

Het creëren van een groene oase op hoogte kan een prachtige toevoeging zijn aan je binnen- of buitenruimte. Echter, niet alle planten gedijen goed op hoogte en sommige vereisen veel onderhoud om gezond en mooi te blijven. In dit artikel delen we tips en adviezen voor het succesvol verzorgen van planten op hoogte die om veel onderhoud vragen. Of je nu een balkon, dakterras of hoge plafonds in huis hebt, met de juiste zorg kun je genieten van een prachtige groene wand.

Kies de juiste planten

Wanneer je beperkte ruimte hebt in bijvoorbeeld je tuin of op je balkon, is het logisch dat je er niet op zit te wachten om een enorme bak met planten neer te zetten. Hangende planten bieden dan uitkomst. Het voordeel hieraan is, is dat je wel kunt genieten van het prachtige groen, maar dus niet in hoeft te leveren als het gaat om ruimte. Wel is het belangrijk te kiezen voor de juiste planten. Stel dat je op een flat woont op flinke hoogte, dan zal het hier doorgaans harder waaien en ook wat kouder zijn. Kies je dan voor planten die hier niet goed tegen kunnen, dan zul je merken dat ze op lange termijn minder mooi zullen worden.

Geef je planten regelmatig water

Planten hebben water nodig om te kunnen groeien. Dat geldt dus ook voor wanneer je planten op hoogte hebt. Wel kan een ladder kopen om bij je planten te kunnen handig zijn. Je wilt natuurlijk niet het risico lopen dat je provisoires op een stoel gaat staan en straks valt. Zorg er dus voor dat je een stevige ladder hebt en je planten met enige regelmaat voorzien van voldoende water. Het voordeel vandaag de dag is, is dat je verschillende apps hebt, waarop je exact kunt zien wanneer en hoeveel water je plant nodig heeft. Zo is de kans dat je plant uitdroogt vele malen minder. Wat we namelijk vaak vergeten, is dat de bovenkant van het zand wel droog is, maar de grond verder nog vochtig genoeg is. Geef je je planten dan te snel weer water, dan loop je het risico dat ze verdrinken.

Snoei je planten regelmatig

Regelmatig snoeien en onderhoud zijn cruciaal voor het behoud van gezonde en goed verzorgde planten op hoogte. Naast het beheersen van de vorm en grootte van de planten, heeft regelmatig snoeien nog andere voordelen. Door het verwijderen van dode bladeren en bloemen wordt de plant gestimuleerd om nieuwe groei te produceren en blijft deze gezond en vitaal. Het zorgt ook voor een opgeruimde en nette uitstraling van de planten. Heb je flinke coniferenhaag, dan is een ladder niet handig. Een steiger kopen om op hoogte te kunnen werken is dan wel aan te raden. Zo kun je veilig aan de slag en zorg je ervoor dat je coniferenhaag er weer strak bij staat. Wel is het belangrijk dat je goed kijkt naar de juiste periode van snoeien. Het snoeien van planten en hagen kan namelijk een flinke impact hebben. Doe je dit op het verkeerde moment, dan kan dit tot schade leiden.

Inhoudsopgave: