Potgrond voor Kamerplanten: Keuze & Verzorging

Bijna vergeten. Je keert je karretje met je nieuwe plant en dito plantenpot om nog snel een zakje potgrond mee te snaaien. Maar dan blijkt dat je zelfs voor plantenaarde ook nog een keuze kunt maken. Wordt het universele potgrond? Of is de stokpalm in je wagentje beter gebaat straks bij speciale palmengrond. Of zou je beide moeten mixen. In dit artikel wordt bekeken of speciale potgrond tot sprookje bestempeld dient te worden of dat het echt uitmaakt per plantensoort in welk type grond je die laat wortelen.

iStock 547528110

Zware of luchtige grond

Tuincentra lijken steeds meer speciale grondmengsels aan te bieden. Het is nog net niet een speciaal zakje voor iedere individuele plant. Er zit ook wel iets in want de ene plant heeft wat luchtiger grond (dus met veel turf) nodig om goed met zijn wortelstelsel overweg te kunnen. En een andere plant (zeg de orchidee) doet het goed op potgrond waarin flink wat boomschors is gemengd. Deskundigen op het gebied van planten wijzen er dan wel op dat je inderdaad echt geschikte grond per plantensoort kunt aankopen en dat dat de plant ook wel helpt. Maar dan gaat het om procenten en niet om hele grote slagen. Zo zal een bepaalde plant in voor hem geschikte grond er vaak net ietsje beter uit zien, meer niet.

Streven naar de finesse bij potgrond

iStock 1409913791

Zo werkt dat dus bij de consument, de koper van de plant. Voor de kweker in de professionele tuinbouw is afgestemde grond wel heel belangrijk. Kwekers hebben dan ook hele eigengereide potgrondrecepten. Er gaan duizenden recepten rond waarbij de potgrond in verschillende verhoudingen is gemengd. Voor telers geldt dat de eerste groeispurt van een plant fantastisch moet zijn; hoe sneller je planten groot worden, des te sneller je ze ook kunt verkopen. En ze moeten er tiptop uitzien, ook nog. Vandaar die paar procent die op de markt wel degelijk het verschil kan uitmaken.

Algemene potgrond

Universele potgrond, dat is waar de meeste kamerplanten echt goed mee uit de voeten kunnen. Bijna geen enkele plant zal protesteren tegen universele grond. Verse grond heeft sowieso voldoende voedingsstoffen. Maar… wat is universele potgrond? De grond die je bij tuincentrum A koopt is soms heel anders samengesteld dan die bij tuincentrum B. Er zitten wel altijd twee basiszaken in potgrond: kalk en mest. Met de kalk wordt de potgrond op de juiste zuurgraad gezet (waardoor wortels beter werken). En met de mest krijgen de jonge planten een weldadige injectie en groeistimulans.

Zaaigrond

Verder vind je in potgrond ook materiaal terug op basis van compost, veen of schors. Ook kokosgruis komt er nogal eens doorheen. En de laatste mode lijkt potgrond te zijn met flink wat houtvezel erin. Die herken je meteen terug in de grond. Het zal de plant niet veel uitmaken want is de grond vers, dan haalt hij er wel uit wat hij nodig heeft. Anders is het wanneer je zaadjes aanschaft van planten. Dan heb je wel baat bij speciale grond, namelijk zaaigrond. Dit is hele fijne aarde, zo samengesteld dat de plantjes er lustig in kunnen ontkiemen. Zou je zaadjes in potgrond met veel turf doen, dan vallen ze door de luchtige aarde snel te diep weg. En dan ontkiemt er dus niets.

Specifieke potgrond is de slagroom op de kers

Dit alles gezegd hebbende: de perfectionistische plantenverzorger kun dus zijn planten extra mooi krijgen als hij kiest voor specifiekere potgrond. Niet iedereen gaat het aan je planten aflezen maar het geoefende oog ziet wel dat planten die staan op planteigen grond het net wat beter doen.

Algemene potgrond

Universele potgrond houdt water goed vast en is daarom geschikt voor planten die elke week of om de week water krijgen.

Potgrond voor succulenten (cactussen en vetplanten)

Een drainerende potgrond; het water loopt snel weg, de bodem droogt ook snel uit. Deze grond garandeert dat je bodem niet te nat wordt en dient zo je cactussen en vetplanten beter. Goede grond voor planten die weinig water nodig hebben.

Potgrond voor orchideeën

Luchtiger grond krijg je moeilijk. De grond zit vol luchtige brokken waaronder kokosvezel en schors. Belangrijk als je planten met wortels hebt die willen ademen. Meng deze potgrond met universele en je hebt ideale grond voor je monstera, syngonium, philodendron, anthurium en andere planten die luchtwortels laten zien.

Potgrond voor palmen

Een specifieke potgrond met voedingsstoffen die vooral palmen blij maken. De grond zelf is luchtig genoeg om geen voetenbadje voor palmen te veroorzaken. En heeft materialen die weer net voldoende water vasthouden. Ideaal voor areca, dypsis, livistona en andere palmen.

Inhoudsopgave: