Snoeien van Kamerplanten: Handleiding & Tips

Klinkt als een eng klusje. Want je gaat stengels en bladeren wegknippen. Het voelt als een chirurgisch karwei. Want wat als je verkeerd gaat snoeien? Betekent dat meteen het einde van je kamerplant? Is het eigenlijk ook wel nodig? Dit artikel gaat in op het wel en wee van snoeiwerkzaamheden.

Een aantal redenen om tot snoeien over te gaan

• Kamerplant heeft zijn vorm verloren

• Kamerplant is te groot gegroeid

• Kamerplant heeft lelijke bladvorming gekregen

iStock 1182247343

Je geniet onder andere van je kamerplanten omdat ze sierlijk en mooi ogen. Nu kan door scheefgroei je plant zich zo ontwikkelen dat je de fraaie lijnen niet meer ziet en de plant vergroeit tot een onontwarbaar geheel. Dan is het tijd om het snoeimes erbij te pakken. Een kamerplant kan ook te gretig groeien zodat hij begint te misstaan in de ruimte die je voor je plant in gedachten had. Ook dan is snoeien handig om zo de plant weer in de oorspronkelijke compacte vorm te krijgen. Een plant vol lelijk blad staat ook niet mooi. Dat kan gebeuren als je zieke bladeren in de kamerplanten krijgt. Een snoeischaar of scherp snoeimes dient dan ingezet om de dode of zieke bladeren en stelen te verwijderen. Gebruik overigens zo’n snoeimes pas bij een volgende plant nadat je het mes eerst ontsmet. Anders kun je de ziekte van de vorige plant zomaar overbrengen naar een nieuwe.

Uitgebloeid? Het mes erin

Bij bloeiende kamerplanten geniet je van de tevoorschijn getoverde bloemen. Een prachtig gezicht maar zijn de bloemen eenmaal uitgebloeid, dan kun je ze het beste meteen wegsnoeien. Uitgebloeide bloemen kosten je kamerplant heel veel energie. Want er moet zaad aangemaakt worden. Haal het oude bloeisel weg zodat de plant zich kan richten op het aanmaken van nieuwe bloemen.

iStock 1405236607

Snoeien is een precisiewerkje

Check voor het snoeiwerk je plant van top tot teen zodat je exact weet welke stengels je weg gaat snoeien. Verzeker je van een goed scherp snoeimes. Snoei je plant net boven een bladstengel, knoop of zijstengel. Moet de hele stengel uit de plant? Snoei deze dan bij de voet van de plant. Alle dode, zieke of anderszins beschadigde stengels dienen weggesnoeid. Als snoeipunt kies je een plek waar de stengels nog gezond ogen. Na het snoeien ziet je plant er natuurlijk anders uit. Het kan ineens lijken alsof er zich gaten in de plant bevinden. Snoei de stengeltopjes rond die gaten zodat de plant gestimuleerd wordt daar weer dicht te groeien. Vind je dat je plant qua hoogte nu wel goed genoeg is? Knip dan de topjes van de hoofdstengels om verdere groei te vertragen. Maak na het snoeien altijd je gereedschap schoon met een ontsmettingsmiddel en spoel goed af om het daarna te drogen.

Kandidaten voor het snoeiwerk

Sommige kamerplanten zijn toe aan een snoeibeurt. Je ziet dat aan minstens zeven kenmerken terug. Hebben jouw planten meerdere van onderstaande kenmerken, dan mogen ze even op je snoeitafel:

• Zieke of dode stengels

• Bruine of verkleurde bladeren

• Gebarsten of gebroken stengels

• Stengels die te dicht op elkaar zitten

• Erg lange stengels die scheefgroei bevorderen

• Stengels met effen blad bij bontgekleurde planten

• Stengels met uitgebloeide bloemen

Beste tijd

Heb je zieke of geïnfecteerde delen in je kamerplanten? Dan dienen die meteen verwijderd, onafhankelijk van het seizoen. Zo voorkom je dat er ongedierte aan komt zweven die zich in een paradijs waant vol halfvergane bladeren of rottende stengels. Gaat het je bij het snoeien om de vorm of de grootte, dan kun je het beste snoeien aan het begin van het voorjaar. Besef dat je een plantendokter bent als je snoeit. Je schaadt je plant niet terwijl je die ‘verminkt’ maar geeft de plant juist de kans zich weer gezond op te richten. Wist je dat een plant snel herstelt als je er zaken uit wegknipt? Soms is de ellende al na een paar uur over en meestal binnen een paar dagen. Tot de ‘langzame’ herstellers behoren planten met lange ranken, bijvoorbeeld de maranta bidplant of de philodendron. Door de lange ranken bevatten deze planten nogal wat vocht. Snijd je die ranken, dan ontsnapt er veel vocht. Heel voorzichtig en langzaam snoeien is dan ook belangrijk bij dit type planten. Snoei niet meer dan twee ranken in een keer. Merk je dat er daarna geen vocht meer lekt bij de afgesneden ranken? Dan pas kun je weer twee nieuwe ranken aanpakken. Dit geldt voor de ranken, niet voor de bladeren. Daar kan je in een keer veel meer van snoeien.

Voordelen van gericht snoeien

• Geeft ongedierte minder kans zich op de plant te vestigen

• Geeft de plant meer energie voor herstel en/of groei

• Bij rottende wortels: houdt de overige wortels gezonder

• Geeft meteen een beter en esthetischer beeld van je planten

Inhoudsopgave: