Urban Jungle Creëren: Gids voor Plantenliefhebbers

Het is een beetje een paraplubegrip: urban jungle. Met grote plantenposters, een bepaalde lichtval (lampen) en oerwoudobjecten kun je al een urban jungle samenstellen. En dat zonder enige plant! Maar voor een echte urban jungle moet natuurlijk het tropische oerwoud met levend groen zijn voorzien. Als je je ooit een weg hebt gebaand door een echte jungle, dan weet je hoe bepalend groen daar is. Voor groene kamerplanten kies je dan ook vooral klimmers en hangers. Zo krijg je het verticale effect waar de jungle-etages zich door kenmerken. En een afwisseling van grote en kleine bladeren.

In badkamer, keuken of toch liever de woonkamer?

Een urban jungle kun je in je keuken of badkamer opbouwen met allerlei planten. In de keuken is vetaanslag dan wel een dingetje. En als je je douchewand met groene hangers bekleedt, dan kan de waterafgifte elke keer dat je onder de douche staat, wel eens iets teveel van het goede worden. Ook de slaapkamer is vrij populair als ruimte om tot urban jungle om te toveren. Maar vaak zit je dan met iets te weinig daglicht om de planten wat gezond te houden. Bovendien stook je je slaapkamers ook minder dan je woonkamer. En wat tropische planten (de ‘bewoners’ van een urban jungle) graag willen, is warmte en een hoge luchtvochtigheid.

Meer dan drie planten

Voor de beste en ook tegelijkertijd grootste urban jungle die je binnenshuis kunt realiseren, is dan ook de woonkamer geschikt. In deze ruimte geniet je ook het meest van al dat overdadige groen. Voor mensen met een appartement en geen tuin is dit de oplossing om je toch te verzekeren van ontspannen groen. De exotische sfeer versterk je met kamerplanten van verschillende pluimage. Dus niet een hele serie monstera planten tegen elkaar aanzetten maar zorgen voor een fantasierijke en afwisselende mix van planten die perfect passen in het plaatje van de urban jungle. Zoals bijvoorbeeld een blend van gatenplanten, bananenplanten, olifantsoren en daarbij een pannenkoekplant. De ‘jungle’ is pas feit als je je kamer echt vergroent. Drie grote planten bij elkaar blijft een ‘stilleven’ en is nog geen jungle.

Denk verticaal bij een urban jungle

Zorg er ook voor dat je niet kiest voor kamerplanten die bloemen hebben. Het groene blad moet voorop komen te staan. Al kun je in de overdaad van groen best wel eens strategisch een bromelia laten pronken. Een klein kleuraccent in de tropische bladerenweelde werkt verrassend. Houd het verder bij een combinatie van kamerklimop, vrouwentong, schildpadplant, zilverwijnstok, een mooie toef aan krulvaren en wat apenbladplant. En zet al dat groen vooral niet netjes op een rijtje. Een echte jungle look is én overdadig én chaotisch. Probeer de groene planten ook als het ware in elkaar te weven. Dat lukt goed door onderin met grote klimplanten te werken zoals de monstera. En door vanaf het plafond naar beneden te gaan met allerlei hangers. Dat mogen best flinke jongens zijn, zoals een volgroeide drakenklimop of een wuivende graslelie.

Typische urban jungle kamerplanten

Hieronder volgen een aantal kamerplanten die je als basis zou kunnen gebruiken voor je eigen urban jungle. Combineer je deze met elkaar, dan heb je het grootste deel van je jungle al af. Maar besef: een echte jungle in je kamer laat weinig openingen toe. Het geheel moet er ietwat massief uitzien om de betovering van een oerwoud uit te lokken.

Gatenplant

Ofwel een van de monstera varianten. Door het echt grote blad is dit een prima eerste bouwsteen voor je jungle. Vergeet niet hoge mosstokken in de potten te planten want de monstera klimt heel graag. Ideaal voor in een groen pakket planten want de gatenplant hoeft slechts wat schaduw of halfschaduw.

Olifantsoor

Nog een goede bouwsteen omdat ook de alocasia macrorrhiza echt groot blad presenteert, met soms wel een breedte tot 60 cm. Deze jungle-bouwsteen pept je jungle op omdat hij weelderig groeien kan.

Bananenplant

Met de bananenplant geef je je urban jungle een exotisch sfeertje. Uit de schijnstammen van deze planten ploppen voortdurend nieuwe bladeren en een gezond exemplaar laat je urban jungle snel lekker dicht groeien.

Kentia forsteriana

Deze Kentpalm is lekker kloek en geeft in je jungle een mooi concentratiepunt. Omdat je groene wereld vrij schaduwrijk is, is dit ook een van de weinige palmen die geschikt zijn voor opname in het groen. Deze palm heeft namelijk genoeg aan schaduw of halfschaduw. Hij is bovendien gemakkelijk te verzorgen.

Klimop

Gewone kamerklimop werkt bovenin je jungle heel decoratief. Plant een paar van deze klimmertjes in hangmanden en koppel die aan je plafond.

Pannenkoekplant

Alleen al voor het mooie ovaalronde blad een verrijking in het bladerdek van je urban jungle. Reserveer de zonnigste plekjes in je urban jungle voor deze plant.

Inhoudsopgave: