Vetplanten: Onderhoudsvriendelijke Kamerplanten

Ze zwerven echt overal rond. Zelfs in kleinbehuisde studentenkamers. Vetplanten. Die nemen niet veel ruimte in en hebben weinig echte zorg nodig. Vetplanten zijn succulenten net als cactussen. Dit artikel laat de prikplanten echter even buiten beschouwing en richt zich op de vetplantjes. Succulenten hebben het vermogen om water op te slaan in de plant zelf. En dat kan dan de stengel zijn, het blad of zelfs de wortel. Vetplanten houden het vaak heel goed vol, alleen zijn er twee puntjes waardoor ze het alsnog begeven:

• Staat op een te donker plekje

• Teveel water gegeven

Wie wat bewaart, die heeft wat(er)

Van alle plantenfamilies zijn er nogal wat die tot de succulenten behoren. Vetplanten hebben bijzondere structuren ontwikkeld om water in het plantlichaam op te bergen. Vaak is het doel om zich op die manier goed aan te passen tegen droogte. Maar er zijn meer redenen en die zijn afhankelijk van het gebied waar de vetplant oorspronkelijk groeide, bijvoorbeeld op rotsplaten. Of op sterk zouthoudende grond zoals zeepostelein en stekend loogkruid. De plant heeft dan ook veelal een ‘schild’ van wasachtige bladeren of een miniem laagje haar. Beide zijn bedoeld om verdamping tegen te gaan. Zo kan de ‘container’ niet snel leeglopen als hij eenmaal door de vetplant vol water is gezogen.

Verkleuringen

Vetplanten zijn behoorlijk decoratief en schattig tegelijk. Bij aankoop neem je een fotogeniek plantje mee naar huis. Die na weken in je kamer dan toch nog qua vorm en kleurtinten behoorlijk kan veranderen. Niets mis mee, zo’n plantje past zich gewoon aan bij de nieuwe ruimte waar hij verblijft.

Uitrekken in het licht

Veel vetplantjes doen het heel goed op een plekje met royaal daglicht maar hebben niet de volle zonkracht nodig. Is er iets te weinig licht, dan willen vetplantjes zich nog wel eens uit gaan rekken. Ze neigen dan naar het zonlicht toe. Dit is vooral bij echevaria’s opvallend. Zie je dat je vetplant aan kleur wint, vooral aan paars, rood of roze? Dan vraagt hij eigenlijk om meer direct zonlicht. Alleen heb je in warme zomerweken wel de kans dat hij dan kan verbranden. Houd je vetplanten dus bij hogere dagtemperaturen goed in de gaten.

Stimuleer de bloei

Water hoeft het vetplantje echt niet scheutig toegediend te krijgen. Beter wat te weinig water dan te veel. Giet dat water niet direct over de vetplant heen maar richt je op de grond. Die grond is idealiter goed water doorlaatbaar. Ook qua voeding is de vetplant geen holle bolle Grijs. In de groeitijd zou hij wel elke twee weken iets van voeding kunnen gebruiken. Wil je de bloei van je vetplantjes aanwakkeren? Zet ze dan op het breukvlak van winter met lente een paar weekjes in een ruimte waar de temperatuur rond de 10 graden schommelt.

Snel getrokken stekjes

Een vetplantje stekt prima. Eenvoud is het halve werk. Trek gewoon een paar blaadjes van de plantenstengel af. Trekken, dus niet met een mesje of schaartje aan de slag gaan. Leg de weggetrokken bladeren horizontaal op aarde. Ze mogen eerst een paar dagen uitdrogen. Pas daarna spuit je licht water over het blad. Herhaal dit om de anderhalve week. De stekjes moeten wel voldoende daglicht krijgen maar niet bakken in de zon. Na enkele weken beginnen de worteltjes vorm te krijgen. Even later mag zo’n wortel houdend plantje in zijn eigen potje. De baby kan zo naar peuter gaan groeien.

Welke vetplanten zijn populair voor in de woonkamer?

Agave

Met keuze uit liefst driehonderd soorten. Het kleurenspectrum maakt de agave charmant en de soorten met strepen en ribbels zeer aansprekend.

Aloë vera

Deze planten hebben doornig blad en vragen om daglicht. Een vetplant die je heel gemakkelijk stekt. Bekend van het sap dat in veel cosmetische producten aanwezig is.

Erwtenplant

Een lieflijk plantje en wel door de bladeren. Dat zijn tevens de watercontainertjes. De plant blieft slechts weinig water en ook niet te vaak.

Jade plant

De crassula is teer en heeft een breekbare stam. De stam wordt pas na decennia van hout. Hij wil een zonnig plekje.

Haworthia

De zebraplant heeft lang niet altijd stengels. De laagblijvende plant heeft weinig aandacht nodig maar zet ‘m niet in de directe zon. Dit plantje is zo genoemd om de verdikte strepen die in grillige vorm over de plant heen lopen.

Sansevieria

Ofwel de vrouwentong. Mooi in de woonkamer maar nuttig in de slaapkamer. De sansevieria ademt namelijk kooldioxide in en verwerkt dit dan in verse zuurstof die de plant ’s nachts weer verlaat. Gezond voor naast het bed, dus.

Inhoudsopgave: