De cephalotaxus harringtonia is een minder bekende taxus soort. Toch staat hij prachtig in elke tuin door zijn lang naalden. In Nederland kennen we hem beter als de knoptaxus of de schijntaxus genoemd. Hij is net als de cyrtomium falcatum en de actaea pachypoda groenblijvend en zal daardoor altijd kleur aan je tuin toevoegen. We gaan je alles wat je wilt weten over de cephalotaxus harringtonia vertellen!
De herkomst van de cephalotaxus harringtonia
De cephalotaxus harringtonia is onderdeel van een kleine familie coniferen en behoort tot de knoptaxusfamilie. Er bestaan in totaal wel 20 verschillende knoptaxussen. Deze taxus heeft verschillende bijnamen. Zo wordt hij ook wel de schijntaxus of venijnboom genoemd. Aangezien het geen taxus is, maar een conifeer.
De cephalotaxus harringtonia is overal op de wereld te vinden. Hij komt zowel voor in Europa als Azië, maar ook in delen van Afrika groeit hij goed. Hij past zich dan ook makkelijk aan verschillende weersomstandigheden aan. Dit zorgt ook weer dat hij makkelijk te combineren is met andere planten zoals de cyrtomium falcatum en de actaea pachypoda.
De cephalotaxus harringtonia
De cephalotaxus harringtonia of ook wel de knoptaxus, staat bekend om zijn lange naalden. De takken zelf zijn geelgroen van kleur. Hij kan tot wel 3,5 meter groeien en leent zich perfect om in vorm gesnoeid te worden. Hij wordt dan ook vaak als haag geplant.
Hij zal het hele jaar door groen blijven en zijn naalden niet verliezen. Dit zorgt ervoor dat de cephalotaxus harringtonia in combinatie met andere groenblijvende planten zoals de cyrtomium falcatum en de actaea pachypoda een goede groene basis vormt in je tuin.
De cephalotaxus harringtonia is ook nog eens zeer winterhard. Hij kan wel een temperatuur tot -20 aan buiten. De kans dat het harder vriest dan -20 is klein in Nederland, waardoor je hem dus in de winter ook niet hoeft te verplaatsen of hoeft te beschermen tegen de vrieskou.
De aanplanting van de knoptaxus
De knoptaxus heeft een voorkeur voor een warme plaats in je tuin. Hij staat dan ook graag tegen bebouwing aan, zoals bijvoorbeeld het huis of een schutting. Het liefst op het zuiden, zodat hij genoeg warmte en de volle zon heeft.
Deze plant heeft een voorkeur aan een matig voedselrijke bodem en een die genoeg vocht vasthoudt. Een te lichte of juist een te zware grond met een hoge of lage pH- waarde zal hij het niet goed doen. In een gemiddelde grond met een vrij neutrale zuurgraad zal hij het beste groeien.
Hij houdt wel van een plek in de volle zon, maar geeft wel een voorkeur aan gefilterd licht van andere planten. In de zomer zal hij de hitte wel redelijk kunnen verdragen, zolang de grond maar vochtig genoeg blijft.
Als je de knoptaxus gaat aanplanten, moet je zorgen voor een goed gespitte tuingrond. Voordat je de plant in het gat plaatst, kun je wat tuinbemesting strooien. Op deze manier heeft de cephalotaxus harringtonia meteen wat voeding die hij kan opnemen. Dit kan ervoor zorgen dat hij sneller aan de bodem hecht nadat hij geplant is.
Verzorging en snoeien
De cephalotaxus harringtonia heeft niet super veel verzorging nodig. Je moet vooral niet vergeten om hem genoeg water te geven. Hij houdt van een vochtige grond, maar zorg in de herfst en de winter dat hij niet te nat staat. Dit kan in die periode makkelijk wortelrot veroorzaken.
Ook is het belangrijk dat hij elk jaar gesnoeid wordt. Dit kun je in mei of in september het beste doen. Als je ervoor kiest om in het voorjaar te snoeien, doe je dit vooral om hem weer in vorm te brengen. Snoei de cephalotaxus harringtonia op dezelfde manier zoals je een andere haagplant ook zal doen.
Om ervoor te zorgen dat ook de onderkant van de cephalotaxus harringtonia mooi groen blijft, adviseren we je om de bovenkant van de plant wat smaller te snoeien. Onderaan houd je de haag wat breder en kan hij ook nog zon vangen. Zo kan het zonlicht ook de onderkant van de haag goed bereiken en voorkom je dat de onderkant van de plant afsterft en bruin wordt. Wanneer dit wel gebeurt, kun je ook dit weer snoeien en hem een nieuwe vorm geven.
Het snoeien van een cephalotaxus harringtonia zal niet meteen de eerste keer perfect gaan. Zeker omdat er vaak gekozen wordt om hem in een bepaalde vorm te snoeien. Het kan dan vooral moeilijk zijn om hem recht te snoeien. Zeker als je bezig bent zie je dit moeilijk en pas als je je werk van een afstand bekijkt zie je dat hij scheef is. In dat geval kun je kiezen om een waterpas te gebruiken tijdens het recht snoeien. Onthoud hierbij ook dat je om een cephalotaxus harringtonia mooi strak te kunnen snoeien, je veel ervaring op moet doen.