De moerbeiboom

De moerbeiboom is een prachtige boom uit Azië, maar is tegenwoordig overal ter wereld te vinden. Niet zo gek ook, want de boom ziet er prachtig uit en de vruchten die hij draagt zijn ook erg lekker. Een moerbeiboom in de tuin is dan ook zeker een goede keuze! Maar hoe moet je hem verzorgen en waar staat hij het beste in de tuin? We hebben het voor je uitgezocht!

moerbeiboom2
Fresh and organic mulberry fruits.

De herkomst

De moerbeiboom is onderdeel van de moraceae familie. Hij kent zijn oorsprong in Azië, maar is ondertussen verspreid naar alle verschillende delen van de wereld. Dit is niet zo gek, want de vruchten die de boom draagt zijn echt heerlijk zoet. Het is eigenlijk gek dat de moerbei nog niet zo bekend is, want hij draagt ook de bijnaam ‘de snoepjesboom’, zo lekker zoet zijn de vruchten.

Er zijn verschillende soorten moerbeibomen te vinden. Zo zit er bijvoorbeeld verschil tussen de vruchten. Zo heb je de witte moerbei en de zwarte moerbei. Dit heeft niets met de kleuren van de vruchten te maken, maar wel met de verschillende soorten. Zo zijn de vruchten van de witte moerbei wat zoeter dan de vruchten van de zwarte moerbei. Ook kan de moerbeiboom worden gekweekt als een bonsaiboompje.

Wat is de beste standplaats?

De juiste standplaats is van belang als je een gezonde moerbeiboom wilt groeien. Hij staat het liefst op een zonnige en warme plaats in de tuin, maar zorg wel voor voldoende beschutting tegen de wind. Hij is namelijk iets gevoeliger dan andere zomergroene heesters.

moerbeiboom3
Fruits of purple mulberry on a branch close up

Hij dient in een voedingsrijke en goed vocht doorlatende grond geplant te worden. Wanneer je hem in een kleigrond plant, kun je een goede drainage krijgen door zand toe te voegen. Je kunt er ook voor kiezen om hem in een grote kuip te planten. Ook hierin moet er goede drainage zijn. De grond mag niet te nat zijn. Dit zal leiden tot wortelrot.  

Welke verzorging heeft hij nodig?

De moerbeiboom heeft niet veel verzorging nodig. Zeker oudere bomen hoef je nauwelijks naar om te kijken. In de zomer moet je de boom in droge periodes af en toe water geven. Mulchen met compost in het voorjaar zorgt voor voedingsstoffen voor de boom en dat de vochtigheid in de grond blijft. Dit zal de groei van de boom bevorderen en kan ervoor zorgen dat hij meer vruchten gaat dragen.

Voor een jongere boom moet je iets meer aandacht besteden aan hoeveel water je hem geeft. De wortels zijn kwetsbaar. Wanneer je de boom gaat planten moet je dan ook voorzichtig te werk gaan. Als de wortels breken kunnen schimmelinfecties snel binnendringen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Je moet een groot gat graven waar de kluit met gemak in kan. Strooi er wat compost in voordat je de kluit erin zet. Zo hebben de wortels direct al voeding en zullen ze ook sneller aan de bodem hechten.

moerbeiboom4
Selective focus on red and black mulberries on the tree through branches. Red summer fruits.

Moerbeibomen groeien relatief langzaam, net als de sapindus mukorossi. Ze hoeven daarom ook niet geleid te worden. Snoeien is over het algemeen dus niet echt nodig. Het is voldoende als de kronen in de winter worden uitgedund en de dode takken weggeknipt worden. Het is redelijk ongebruikelijk om dit in de winter te doen, maar de moerbeiboom bloed sterk, waardoor je hem het beste in deze rustperiode kunt snoeien.

Als een moerbeiboom geënt is, kan het gebeuren dat de onderstam uitloopt. Deze moet je ook wegknippen, aangezien deze concurrenten zijn voor de geënte boom. Zorg verder wel dat je de boom niet te enthousiast snoeit. Aangezien hij zo langzaam groeit, zal te veel snoeien effect hebben op hoeveel vruchten de boom zal produceren. Als er te veel gesnoeid is, zal de boom het jaar erop aanzienlijk minder vrucht dragen.

Kun je een moerbeiboom stekken?

Het vermeerderen van een moerbeiboom kun je doen door de boom te stekken. Stekken is redelijk makkelijk te doen, je moet er alleen wel veel geduld voor hebben. Omdat de boom zo langzaam groeit, kan het erg lang duren voordat het stekje wortels zal ontwikkelen.

Het stekken werkt hetzelfde als bij de sapindus mukorossi. Je snijdt een gezonde en sterke tak af van de boom. Zorg ervoor dat je de tak een beetje laat drogen, voordat je hem in de potgrond plaatst. Als je de tak direct in de potgrond plaatst, krijgen schimmels of eventuele andere infecties. Je kunt de tak ook eventueel in wat stekpoeder dippen. Dit zal de vorming van wortels bevorderen.

Plaats de stek in een potje met potgrond. Zorg dat de potgrond goed vochtig blijft, maar niet te nat. Anders kan hij alsnog gaan rotten en zal het niet uitgroeien tot een nieuwe plant. Plaats het potje op een warme plek met genoeg indirect zonlicht. Binnen enkele weken zal er wortelvorming plaatsvinden.

moerbeiboom5
Close up of black mulberry berries (Morus nigra) ripen on a tree branch

Ook kun je ervoor kiezen om de zaadjes uit een moerbei te zaaien. Dit is alleen mogelijk bij reine soorten en kun je het beste in de herfst doen. De kans dat er echt een moerbeiboom uit de zaadjes gaat groeien is klein. Het is erg moeilijk om dat succesvol te doen. De meest succesvolle manier zal zijn door stekjes in de zomer en stekhoutjes in de herfst zijn.

Een moerbeiboom voor iedere tuin

De moerbeiboom is dus een prachtige boom die goed zal groeien in Nederland. Zeker een oudere boom heeft weinig verzorging nodig en omdat hij zo langzaam groeit, vraagt hij ook niet veel onderhoud qua snoeien. Als je hem niet vergeet regelmatig water te geven en soms een wat extra voeding te geven, zal hij uitgroeien tot een prachtige sterke boom.

De moerbeiboom zal ook heerlijke vruchten produceren. Hij wordt dan ook niet voor niets de snoepjesboom genoemd. Door hem op de juiste manier te verzorgen zal hij je jaar op jaar heerlijke moerbeien geven. Deze kun je gewoon lekker snoepen, maar ook kun je er heerlijke jam van maken of het verwerken in heerlijke taarten en gerechten. Een zeer ondergewaardeerde boom, maar ook zeker een boom die goed zal groeien en tot zijn recht komt in elke tuin.

Inhoudsopgave: