De sapindus mukorossi

Er is een grote kans dat je nog nooit van de sapindus mukorossi hebt gehoord. En als we het hebben over de wasboom? Dat doet bij veel mensen wel een belletje rinkelen. De wasboom is een prachtige boom die net als de rijstpapierplant uit Azië komt. Maar waarom noemen we de sapindus mukorossi de wasboom en hoe moet je hem verzorgen? We hebben het allemaal voor je op een rijtje gezet.

sapindus mukorossi2
Soapberry ( Sapindus mukorossi ) tree and flowers. Sapindaceae deciduous tree. Many pale green flowers bloom in June. Berries containing saponins have been utilized in place of soap.

De oorsprong van de sapindus mukorossi

De sapindus mukorossi komt van oorsprong uit Azië, net als de rijstpapierplant en de moerbeiboom. Waar de rijstpapierplant en de moerbeiboom voornamelijk erg populair zijn en groeien in China, kom je de sapindus mukorossi vaker tegen in India, Nepal en Pakistan. Hij komt van origine dan ook uit het Himalaya gebergte.

De boom staat bekend om zijn vruchten. De vruchten hebben zeepachtige eigenschappen. Dit is dan ook waarom hij vaak gekweekt wordt. Zijn vruchten worden al eeuwenlang gebruikt voor het maken van wasmiddel of zeep en zijn ideaal om te gebruiken voor een gevoelige huid.

Zijn ideale standplaats

De sapindus mukorossi houdt in de zomer van veel water en groeit prima in kleigrond. Toch kiezen veel mensen ervoor om hem als kuipplant te houden. Wanneer hij in de volle grond geplant wordt, dient hij namelijk goed te worden beschermd in de winter. Als kuipplant kun je hem een stuk makkelijker verplaatsen naar een andere plek, zoals bijvoorbeeld een kas, waar hij een stuk warmer kan staan als het vriest buiten. Hij is dan ook matig winterhard en kan tot -6 aan buiten.

sapindus mukorossi3
Soapberry ( Sapindus mukorossi ) tree and flowers. Sapindaceae deciduous tree. Many pale green flowers bloom in June. Berries containing saponins have been utilized in place of soap.

Hij heeft het liefste in de tuin een zonnige standplaats, net als de pachycereus pringlei. Als het warm is buiten is dit ook geen probleem. Net als de pachycereus pringlei is hij namelijk ook droogte tolerant. Hij groeit zeer langzaam en op dezelfde manier als de moerbeiboom. De boom extra bemesten is dan ook niet nodig. Wanneer hij zijn noten laat vallen, zullen de schalen de grond verrijken. De plant heeft daarnaast ook de eigenschap om verontreinigde grond te kunnen zuiveren.

Welke verzorging heeft hij nodig?

Net als de pachycereus pringlei, heeft de sapindus mukorossi niet veel verzorging nodig. Het is dan ook een zeer onderhoudsarme boom. Dit heeft voornamelijk te maken met zijn langzame groei. Zorg dat je de boom regelmatig water geeft in de droge periode. Wanneer hij te lang droog staat, zal hij tijdelijk helemaal stoppen met groeien.

sapindus mukorossi4
Soapberry ( Sapindus mukorossi ) tree and flowers. Sapindaceae deciduous tree. Many pale green flowers bloom in June. Berries containing saponins have been utilized in place of soap.

Ook snoeien is bij de sapindus mukorossi niet nodig. Omdat hij zo langzaam groeit, kun je hem beter niet te vaak snoeien. Wanneer er een rare uitstekende of dode tak is, kun je deze wel weg snoeien. Snoeien wordt dan eigenlijk echt alleen gedaan om de grootte en de vorm van de boom onder controle te houden. Zo kun je hem bijvoorbeeld snoeien, zodat hij het juiste formaat voor een kuipplant behoudt. Als je te veel gesnoeid hebt, is de kans groot dat je een stuk minder vruchten zal krijgen.

De voordelen van de sapindus mukorossi

De sapindus mukorossi heeft veel verschillende voordelen. Zowel de boom als de vruchten kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Zo groeit de sapindus mukorossi makkelijk in de bergen. De boom wordt in het Himalaya gebergte niet alleen voor zijn vruchten gekweekt, maar ook om de ontbossing tegen te gaan.

Ook heeft de boom de eigenschap om verontreinigde grond weer te zuiveren. Dat de sapindus mukorossi steeds vaker geplant wordt, is dus niet eens zo heel raar. Zo kunnen ze de grond reinigen en kun je zelf je voordeel halen uit de vruchten.

De vruchten als zeep of wasmiddel

In april verschijnen er eerst prachtige witte bloemen aan de boom. Ze bloeien tot mei, waarna de vruchten aangemaakt worden. In september zijn deze vruchten rijp. De noten zijn dan goud/geel van kleur en voelen licht kleverig aan. Je plukt dan de noten en laat deze drogen. Ze zullen dan naar een bruine kleur verkleuren. Wanneer ze gedroogd zijn, zijn ze klaar voor gebruik.

De notenschaal bevat een stof genaamd saponine. Dit wordt gebruikt als krachtig wasmiddel. Je kunt de noten dan simpelweg in een katoenen zak verpakken en aan de was toevoegen. Er zal dan ook een schuim ontstaan die je herkent van andere soorten zeep of wasmiddel.

sapindus mukorossi5
Soapberry ( Sapindus mukorossi ) tree and flowers. Sapindaceae deciduous tree. Many pale green flowers bloom in June. Berries containing saponins have been utilized in place of soap.

Niet alleen voor de was werkt het goed. Ook kun je het goed gebruiken om je handen te wassen. De glycoside komen vrij en hebben een goed reinigende werking. De noten worden dan ook gebruikt voor veel verschillende producten. Je kunt ze tegenkomen in huishoudelijk schoonmaakmiddelen, maar ook in persoonlijke verzorging is het een veelgebruikt ingrediënt.

Je kunt van de vruchten bijvoorbeeld zelf ook zeep, wasmiddel of shampoo maken. Ook worden de extracten van de sapindus mukorossi steeds vaker in natuurlijke gezichtsreinigers, douchegel of bodylotion verwerkt. Het is dan ook een zeer populaire keuze voor mensen die streven naar een duurzame levensstijl.

Inhoudsopgave: