Cactussen met bloemen, alles wat je moet weten

De cactus kent iedereen wel als een grote prikkelende plant. Toch zijn er zoveel meer soorten cactussen dan alleen de soorten die prikken. Zo zijn er ook prachtige cactussen met bloemen te vinden. Deze cactussen zijn echt een lust voor het oog. Een paar krijgen mooie kleine bloemen, maar bij andere cactussen zijn het prachtige prominente en vooral indrukwekkende kleurrijke bloemen.

Gedetailleerde close-up opname van een rij kleine Red Headed Irishman cactusplanten die op een tafel staan ​​in een bloemen- en plantenwinkel in een tuincentrum. Er zijn geen personen of handelsmerken in de opname aanwezig.

Wanneer krijgt een cactus bloemen?

De meeste cactussen kunnen bloemen krijgen in de lente. De meeste cactussen zullen overdag bloeien, maar er zijn ook een paar bijzondere soorten die alleen in de zomer in de nacht bloeien. Als je deze echt wilt zien bloeien, zul je hier wakker voor moeten blijven.

In de winter zijn de cactussen met bloemen in rusttoestand. Zodra het warme weer er weer is, zullen ze zich klaar maken voor het volgende bloeiseizoen. Je kunt dan al snel knoppen zien op de cactus en dan is het afwachten tot de prachtige bloemen verschijnen.

Geelrode bloem, knoppen en onrijpe vruchten van Opuntia phaeacantha tussen stekelige cactuspads. Tropische bloemenachtergrond. Exotische flora op de Canarische Eilanden

Hoe lang bloeit een cactus?

Als een cactus bloemen krijgt, is dit natuurlijk een bijzonder moment. Zeker omdat de bloemen van de cactus vaak zo betoverend mooi zijn, wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van kunnen genieten. Hoe lang een cactus bloeit, verschilt echt per cactussoort.

Zo zijn er cactussen waarbij de bloem al binnen 1 dag verdort en weer een andere soort, waarbij de bloemen tot wel 6 weken mooi blijven. In sommige gevallen heb je hier zelf ook een bijdrage aan. Als de temperatuur van de omgeving ideaal is en hij de juiste hoeveelheid water krijgt, zal de bloem langer mooi blijven en zul je er langer van kunnen genieten.

Cactusbloemen vetplanten droogtetolerante planten gele zomer

Mooie cactussen met bloemen

Er zijn bepaalde cactussen met bloemen die je makkelijk thuis kunt neerzetten en waarvan je weet dat ze makkelijk zullen gaan bloeien. Het beste voorbeeld hiervan is de lidcactus. Deze heeft roze, witte of rode bloemen en bloeit van november tot en met februari. Als je hem op een lichte standplaats zet, maar zonder direct zonlicht, ben je er zeker van dat hij je prachtige bloemen zal geven.

Een andere bijzondere soort is de koning van de nacht. Dit is een bijzondere cactus die niet overdag, maar juist alleen in de nacht zal bloeien. Je zult hiervoor wakker moeten blijven, mocht je zijn bijzondere bloemen willen bewonderen.

Een cactus die prachtig bloeit en ook heel goed tegen direct zon kan, is de pink senorita cactus. Deze krijgt mooie roze bloemen in de zomermaanden. Omdat hij zo goed tegen direct zonlicht kan, is het een ideale plant voor een vensterbank op het zuiden.

Close-up Santa Rita cactusvijg, scheutje paars bloeiend in de lentewoestijn, Arizona

Verzorging van cactussen met bloemen

Over het algemeen heeft een cactus niet veel verzorging nodig. Toch moet je een bloeiende cactus regelmatig water geven. Zeker wanneer hij in bloei is. Wanneer de cactus in rustperiode is, waarin hij niet bloeit, zal hij een stuk minder water nodig hebben.

In deze rustperiode, in de winter, wordt het aangeraden om de cactus even op een wat koelere plaats te zetten tussen de 10 en 12 graden. Na deze rustperiode mag hij weer naar een warmere en zonnige plek en kun je hem weer wat water geven. Na deze periode zal zijn periode van bloei aanbreken en zullen de mooiste bloemen in de prachtigste kleuren tevoorschijn komen.

Om teleurstelling te voorkomen, is het altijd belangrijk om je goed in te lezen voordat je een plant aanschaft. Zo zijn er namelijk ook een aantal cactussen met bloemen die, nadat ze gebloeid hebben, zullen sterven. Dit ligt dan niet aan je verzorging, maar aan de plant zelf. Zoek dus altijd vooraf uit wat voor cactus je aanschaft, hoe je hem moet verzorgen en hoe hij zal gaan bloeien.

Inhoudsopgave: