Cactus water geven

cactus water geven

Een cactus water geven: hoe vaak moet dat eigenlijk? Heel vaak is de gedachte dat een cactus zeer weinig water nodig heeft. In de basis is die gedachte goed, maar het juist water geven van een cactus gaat nog wel een stapje verder. Op deze pagina lees je alles over hoe vaak je een cactus water geeft en hoe veel water je dan moet geven.

Kies eerst voor welk type cactus je informatie wilt hebben over het water geven: woestijncactus of tropische cactus.

cactussen water geven
Cactussen water geven is eenvoudig, als je de regels kent

Cactussen water geven: de woestijncactus

Als men het heeft over cactussen, dan gaat het over het algemeen over de woestijncactussen. Een voorbeeld zie je hieronder op de foto. Deze cactus soorten groeien in, jawel, de woestijn. Om goed te begrijpen hoe het water geven van dit type cactus gaat, is het belangrijk om te kijken naar de natuurlijke habitat. De gebieden waar de woestijncactus groeit zijn droog, heet en zanderig. De eerste stap is dus om er voor te zorgen dat jouw cactus in een potgrond staat die zanderig is: dit type grond voert goed vocht af.

hoeveel water moet een cactus

Dat deze grond goed vocht afvoert is belangrijk. Je moet de woestijncactus namelijk wel regelmatig water geven, maar dit water moet goed weg kunnen lopen. Jouw cactus houdt van water! Hij houdt er alleen niet van om in natte grond te staan. Hoe vaak geef je jouw cactus dan water? Geef water zodra de grond volledig is uitgedroogd. Zodra de grond is uitgedroogd geef je een goede plens water, net zoveel totdat het er uit de gaten in de bodem weer uitloopt.

Zorgen voor een goede afvoer is dus essentieel. Dit regel je door: gaten in de bodem en gebruik maken van een zanderige potgrond. Als je dit hebt geregeld kun je de cactus nooit teveel water geven.

Cactussen water geven: de tropische cactus

Naast de woestijncactus bestaan er ook nog verschillende tropische cactussen, ook wel jungle cactussen genoemd. Een bekende in deze categorie is de Lidcactus (verder lezen over de verzorging van de Lidcactus?). Deze cactus water geven gaat een stuk anders als bij de woestijncactus. Het belangrijkste verschil: ze staan juist wel graag in vochtige grond.

Zorg er dus voor dat de potgrond niet te zanderig is. In plaats daarvan is een potgrond voor kamerplanten juist beter. Deze potgrond houdt het water langer vast. Deze cactus water geven doe je zodra de potgrond bijna is uitgedroogd. Je wacht dus niet tot deze volledig droog is, zoals bij de woestijncactus.

Ook bij het water geven van deze cactussen is het belangrijk dat overtollig water uit de pot kan wegstromen. Zorg hier dus ook voor gaten in de bodem. Dit voorkomt problemen zoals wortelrot.

Veel gestelde vragen over cactussen water geven

Hoe veel water moet je een cactus geven?

Geef de cactus net zo veel water tot het er uit de drainage gaten uit loopt. Daarna kun je de pot uit laten druppelen. Hoe veel water dit is hangt natuurlijk af van de afmetingen van de cactus en de pot. Als je zorgt voor deze afwatering kun je nooit te veel water geven.

Hoe vaak moet je een cactus water geven?

Je geeft een cactus pas water als de grond volledig is uitgedroogd (bij woestijncactussen) of bijna is uitgedroogd (bij tropische cactussen). Wanneer dit is hangt af van een aantal factoren:

  • Op een lichte plek verbruikt een cactus meer water dan op een donkere plek
  • Op een warme plek droogt de aarde sneller uit dan op een koude plek
  • Een cactus in de groeifase verbruikt meer water dan een cactus in rust
  • Hoe vaak een cactus water nodig heeft is ook afhankelijk van de afmetingen van de cactus zelf: een groot exemplaar verbruikt nu eenmaal meer water dan een kleine.

Hoe veel water geef je een cactus in de winter?

Een cactus in de winter heeft, normaal gesproken, minder vaak water nodig dan in de zomer. Dat komt omdat het water minder snel verdampt en de cactus zelf minder water verbruikt. Houd de potgrond goed in de gaten en geef water naar behoefte.

Hoe vaak moet je mini cactussen water geven?

Voor mini cactussen gelden dezelfde regels als voor volwassen cactussen. Deze regels verschillen voor het type cactus en kun je hierboven lezen.

Inhoudsopgave: