Cactussen: Onderhoudsarme & Stijlvolle Kamerplanten

Cactussen horen tot de plantengroep van de succulenten. Dat laatste woord komt van het Latijn want ‘sucus’ staat voor sap. Cactussen worden zo genoemd omdat ze water kunnen opslaan; het zijn dus succulenten. Als je weet waar de cactus origineel vandaan komt, wordt snel duidelijk dat dit een overleefplant pur sang is. Hij wortelt voornamelijk in Amerika, zowel in woestijnen en steppen als ook in oerwouden. Je vindt ’m hoog in de bergen maar ook verstopt in tropische regenwouden. Een cactus geeft niet echt om kou of hitte. Die verdraagt enorme temperatuurverschillen met groot gemak. En ziet er dus ook niet tegenop om bij jou in de woonkamer te gaan staan.

iStock 1502385520

Verzorgtips voor je stekelvrienden

Nou zijn er moeilijker planten om te verzorgen dan deze groene jongens met soms heftige doornen. Het volle zonlicht of de sombere schaduw, het maakt ze niet uit. Vergeten water te geven? Geen enkel probleem, vaak zelfs beter! En toch zijn hier handige verzorgingstips om je prikkende woestijnplantjes het beste van het beste te kunnen bieden.

Water? Een drupje, wellicht

De cactus is niet rijkelijk voorzien van huidmondjes. Hij slaat water op in zijn komkommerachtige pilaren en houdt het goed vast; vandaar de weinige huidmondjes die het water alleen maar zouden verdampen. Heb je je cactus bij de verwarming of vol in de zon staan? Dan redt hij het prima met een waterbeurt per maand. Check bij elke gietbeurt eerst wel of de grond goed is opgedroogd.

iStock 1465301790

Zon? Het is de cactus om het even

De gemiddelde cactus heeft geen zonurenabonnement nodig. Vijf uur direct zonlicht is prettig voor de cactus maar schaduw is ook prima. Heb je je cactus schaduwrijk staan, dan hoeft hij wel minder water.

Verkleurd blad

Sommige cactussoorten hebben bladeren die vastzitten aan de stekels. Elke winter gaan die bladeren loskomen. Je kunt ze met de hand loshalen van de cactus of met een schone kwast wegstrijken. Doe dit wel pas als de bladeren echt dood zijn, anders krijg je een bloedende cactus.

Lief voor kinderen en huisdieren?

Er zijn eetbare cactussen. Maar de kans dat je een giftige in huis hebt, is niet gering. Het witte sap van de cactus kan namelijk giftig wolfsmelk zijn. Niet goed voor kinder- en huisdiermagen en zeker niet voor de ogen.

Even sproeien?

Dat kun je beter nalaten bij de cactus. Die heeft geen probleem met droge lucht en blieft ook slechts weinig water. Mocht er ongedierte op de ‘huid’ van de cactus zitten, dan is sproeien vaak wel heilzaam. Doe dat dan bij voorkeur met regenwater om kalkaanslag (van het kraanwater) te voorkomen.

Verpotten

Dat kan een pijnlijke bezigheid worden, zeker als je een echt stekelige cactus hebt. Verpotten is niet snel nodig maar als een cactus eenmaal te fors wordt voor de pot, dan kan het karweitje niet langer uitgesteld. Wikkel de cactus in met kranten, gebruik handschoenen en pak een schone pot die ongeveer 20% groter is dan de oude.

Hapje mest erbij?

De cactus is niet zo’n snelle jongen, hij groeit slechts in de eerste versnelling. Extra voeding is niet nodig en in de herfst en winter zelfs schadelijk. Er is speciale voeding voor cactussen in de handel, maar ga hier heel voorzichtig mee om. Het is een cactus al snel teveel.

Ongenode gasten op de cactus

Zelf raak je de cactus liever niet aan want die doet dan een prik retour. Schimmels en wolluis geven niet om die doornen. Staat je cactus op de tocht of heb je een hoge luchtvochtigheid in de ruimte? Dan kunnen schimmels zich vastzetten op de cactus. Spuit je woestijngroen dan met een stevige waterstraal schoon. Teveel wolluis op de plant? Dan is het advies chemisch bestrijden.

Populaire cactussen

Er zijn liefst 3000 cactussoorten maar slechts enkele zijn zeer gewild in de kamer. Zoals de ‘kerstcactus’ die er eerder als een bloeiende plant uit ziet. Goed als hangplant. De Afrikaanse melkboom heeft wel het typische klimmende uiterlijk van een cactus. Hij is niet huisdierenvriendelijk. Ook de schijfcactus is populair en staat ook wel bekend als vijgcactus. Buiten kunnen het reuzen van 30 m hoog worden; binnen zijn ze als exemplaren van slechts enkele centimeters een sieraad voor je vensterbank.

Meer geliefd prikwerk

Bemind is ook de zebraplant (haworthia fasciata) die zijn naam ontleent aan de witte strepen die dwars over de vertakkingen bewegen. Het is dat streepwerk dat deze cactus charmant maakt. Een beetje cynisch is de bijnaam van de echinocactus grusonii: de schoonmoedersstoel. Deze cactus lijkt op een poef maar dan wel van stekels voorzien. Hij kan zomaar een doorsnede hebben van meer dan een meter. Tot slot nog even de cactus uit het wilde westen: de saguaro. Een grote saguaro komt de pot uit als een soort ‘vergroend’ Manhattan, met hoog rijzende delen.

Inhoudsopgave: