Camelia Verplanten: Handleiding & Zorgtips

Een camelia is een prachtige toevoeging aan je tuin. Wel is het belangrijk om rekening te houden hoe je een camelia moet verzorgen en waar je hem het beste kunt planten. Je kunt hem het beste bijvoorbeeld in een bepaalde periode planten om hem het mooiste te laten groeien. We gaan je er alles over uitleggen! 

camelia verplanten2

Wanneer kun je het beste de camelia verplanten?

De meeste camelia’s kun je het hele jaar door planten, behalve wanneer er vorst in de grond zit. De meeste camelia’s zijn in de pot gekweekt en kunnen zich daardoor makkelijker aanpassen aan de grond. 

Ook zijn er veel camelia’s met ingepakte kluit of blote wortels die je kunt kopen. Deze soorten kun je niet het hele jaar planten. Deze kun je het beste in de rustperiode planten, zodat hij de tijd heeft om te acclimatiseren aan de grond, voordat de groeiperiode weer begint. Deze rustperiode is van oktober tot april. 

Camelia in voorbereiding voor verplanting met zichtbare wortels
Camelia in voorbereiding voor verplanting met zichtbare wortels

Waar plant je de camelia?

De camelia staat het liefst op een beschutte plek met half schaduw in de tuin. Als er nachtvorst geweest is, zal de camelia vroege ochtend zon slecht verdragen. De knoppen moeten langzaam kunnen opwarmen voordat ze open kunnen gaan. Je kunt hem dan het beste in de tuin planten op een plek waar hij in de ochtend niet de felle zon zal krijgen. 

De camelia valt onder de heesterfamilie. Hierin is er ook weer onderscheid tussen de heesters die voor bepaalde grond voorkeur hebben. De camelia is een zuurminnende heester en heeft daardoor voorkeur voor losse zure grond, die wel genoeg vocht doorlatend is. Je kunt de camelia dan ook prachtig combineren met de azalea, magnolia of rododendron. Dit zijn allemaal planten die ook van een zure bodem houden. 

Nieuw geplante camelia in een tuinbed, klaar om water te krijgen
Nieuw geplante camelia in een tuinbed, klaar om water te krijgen

Hoe plant je de camelia het beste?

Zorg dat de planten niet te dicht bij elkaar geplant staan. De wortels reiken namelijk niet erg diep. Door ze voldoende ruimte te geven, zal hij ook bij droog weer genoeg grondwater op kunnen nemen. 

Als je hem gaat planten, moet je eerst een gat graven dat een keer zo groot is als het wortelgestel. Per plant moet je ongeveer 15 à 20 liter turf in het gat doen. Daarna zet je de camelia er pas in. Zorg dat de plant niet te diep staat. Hierna kun je het gat weer vullen met aarde. De bodem hoef je maar licht aan te drukken, zodat de plant stevig in de grond staat en niet omver kan waaien. 

Omdat de wortels van de camelia dicht bij de oppervlakte van de grond groeien, raden we aan om een laagje mulch van 5 à 10 centimeter neer te leggen op de bodem. In de winter zal dit laagje mulch de wortels beschermen tegen de vorst en in de zomer zal het juist voorkomen dat hij uit zal drogen. 

Tuinier die een camelia voorzichtig uit de grond tilt voor verplanting
Tuinier die een camelia voorzichtig uit de grond tilt voor verplanting

Als je de camelia wilt verplanten is dit natuurlijk mogelijk. Is het niet per se nodig, doe het dan vooral niet. De wortels van de plant groeien ondiep en kunnen gemakkelijk beschadigd raken als je hem zal proberen te verplaatsen. Wanneer je hem echt wil verplanten, doe dit dan alleen in de rustperiode als de groei stil staat. Dit is in de periode van oktober tot april. 

In deze periode is de plant in rust en zal hij de minste schok ervaren van het verplanten. Doe dit wel altijd op een moment dat het niet vriest of de grond bevroren is. Wanneer dit wel zo is, zul je de wortels erg kunnen beschadigen, wat er uiteindelijk voor kan zorgen dat de plant niet meer goed zal groeien. Wees dus altijd voorzichtig als je een camelia gaat verplanten. 

Inhoudsopgave: