Citroenplant stekken

Wil je een citroenplant stekken? Dat kan! Deze plant laat zich eenvoudig vermeerderen. Dan kun je andere mensen er ook blij mee maken.

Van een citroenplant weten we dat deze eenvoudig is ver vermeerderen via de zaden in die in het fruit zitten. Gelukkig kunnen we ook al een citroenplant stekken die nog geen fruit heeft aangemaakt. Op deze pagina lees je hoe.

citroen plant stekken
Een gestekte citroen plant

Citroenplant stekken

Stap 1

Kies een moment in het voorjaar of aan het begin van de zomer. De citroenplant zit dan in zijn groeispurt. Er zit veel energie in de plant en deze kan dan makkelijker herstellen van het verwijderen van een tak.

Zorg voor een scherpe en schone snoeischaar. Als je schaar bot is, of vies, vergroot je de kans op beschadiging aan de moederplant. Zet ook alvast een potje met aarde klaar. De aarde moet vochtig zijn, maar niet drijf nat.

citroenplant stekken stap 1
Benodigdheden voor het stekken van een citroenplant

Stap 2

De citroenplant stekken zijn het meest kansrijk als ze al wat groter zijn. Kies een nieuwe scheut uit van ongeveer 10 centimeter. Het is belangrijk dat er genoeg blad aan zit. Kies er eentje zonder bloem of fruit. We willen dat het nieuwe stekje wortels gaat maken. Als er een bloemetje aan zit, zal alle energie die kant op gaan. Dat willen we in dit geval niet.

citroenplant stekken stap 2
Een mooie, jonge scheut, afgeknipt om te stekken

Stap 3

Verwijder de onderste bladeren van het stekje. Onder de bladeren zitten zogenoemde “knopen”. Hier gaan later de wortels uit groeien. De bovenste bladeren laten we zitten. De stek moet namelijk nog wel bladeren overhouden om licht te kunnen vangen. Eigenlijk is het nu al een mini boompje: bladeren aan de bovenkant, en straks wortels aan de onderkant.

citroenplant stekken stap 3
De onderste blaadjes verwijderd

Stap 4

Plaats het citroenplant stekje in het potje met aarde. Het gedeelte zonder blaadjes zit helemaal in de grond. Het gedeelte met bladeren erboven. Er mogen geen blaadjes in de grond zitten.

Druk de aarde rondom het stekje voorzichtig aan. De onderkant moet contact maken met de aarde zodat de worteltjes kunnen gaan groeien. Druk hem niet te stevig aan.

citroenplant stekken stap 4
Klaar om uit te groeien!

Voila! Je hebt succesvol jouw citroenplant vermeerderd! Nu is het geduld hebben totdat er worteltjes gaan groeien. Als je merkt dat er nieuwe blaadjes verschijnen kun je hem naar een grotere pot verhuizen.

Nu kun je overgaan op de normale verzorging van de citroenplant. Onthoud dat deze houdt van een grond die goed vocht doorlaat. Geef hem regelmatig water, maar pas zodra het bovenste gedeelte van de aarde is uitgedroogd.

Inhoudsopgave: