Winterharde Groenblijvende Planten voor Bloembakken

Mooie plantenbakken in je tuin vragen natuurlijk om mooie bloemen en planten. Het zou alleen zonde zijn als je hier alleen maar seizoensplanten in zou planten. Dit zou erg veel tijd en ook geld kosten als je telkens nieuwe planten moet kopen. Je kunt er dan goed voor kiezen om als basis mooie groenblijvende winterharde planten voor bloembakken te planten. Zo heb je altijd mooie kleuren in je bloembakken, welke je eventueel kunt aanvullen met seizoensplanten. We gaan wat mooi winterharde planten die het goed doen in een bloembak aan je laten zien!

Bloembak gevuld met groenblijvende, winterharde planten in de sneeuw
Bloembak gevuld met groenblijvende, winterharde planten in de sneeuw

Het vullen van je bloembakken

Bloembakken in de tuin kunnen al een groot verschil maken voor de hoeveelheid groen en kleur die je in je tuin hebt. Maar het is zonde als je hier erg veel werk aan moet hebben. Je kunt dan het beste kiezen voor wat mooie planten die het hele jaar door groen blijven en ook winterhard zijn. Zo kun je er het hele jaar plezier van hebben en zal het flink wat onderhoud in de tuin kunnen schelen.

Veel mensen kiezen ervoor om de basis in de bloembakken te maken met groenblijvende en winterharde planten. Er zullen hier altijd wat lege plekken in open blijven. Deze plekken kun je in het voorjaar of de zomer weer vullen met planten van het seizoen. Denk hierbij aan 1-jarige planten of bloemen zoals viooltjes. Zo kun je het hele jaar door genieten van een mooi gevulde bloembak.

Diverse groenblijvende planten in een bloembak tijdens een vorstige ochtend
Diverse groenblijvende planten in een bloembak tijdens een vorstige ochtend

De fuchsia

De fuchsia is een mooie plant met voornamelijk erg mooie en bijzondere bloemen. De bloemen zijn rood met paars of rood met roze van kleur en zien er zeer elegant uit. Ze bloeien in de zomer en het is een winterharde plant. Deze zal dus vele jaren mooi kunnen blijven in je bloembakken.

Het is daarnaast ook een zeer makkelijke plant om te stekken. Zo kun je er andere weer blij mee maken of ervoor kiezen om ze op meerdere plekken in je bloembakken te planten. De fuchsia is dan ook een prachtige vaste plant die een goed onderdeel van de basis beplanting kan zijn.

Close-up van glinsterende dauwdruppels op winterharde groenblijvende bladeren
Close-up van glinsterende dauwdruppels op winterharde groenblijvende bladeren

De bergthee

De bergthee is een mooie groen struik, zeer winterhard en door zijn besjes heeft hij ook een hoge sierwaarde in de tuin. Hij zal het hele jaar blad hebben en in het voorjaar subtiel bloeien. In juni en augustus zullen zijn kenmerkende rode besjes tevoorschijn komen. Niet alleen de besjes zorgen voor extra kleur want in de herfst zullen zijn bladeren paarsrood kunnen worden.

Mooi gekleurde winterheide

Veel planten bloeien vooral in de zomer of geven kleur aan je tuin in het najaar. Gelukkig is daar de winterheide voor wat prachtige kleuren in de winter. Het is dan ook een winterharde plant die het erg goed in een bloembak zal doen. Hij bloeit dan ook in het koude seizoen. Hij kan dan mooi groen zijn, maar hij kan ook roze of rood bloeien.

Het is een zeer onderhoudsvriendelijke plant. Omdat hij in de winter bloeit, is het belangrijk om hem na de winter even goed terug te snoeien. Je wilt geen kale takjes aan je heide laten zitten. Wanneer je deze takjes wel laat zitten, zal hij de volgende winter niet kunnen bloeien.

Stijlvolle bloembakken op een terras, beplant met winterharde groenblijvers.
Stijlvolle bloembakken op een terras, beplant met winterharde groenblijvers.

Vedergras

Vedergras heeft een zeer fijne structuur en als het waait, lijkt het wel te golven in de wind. Dit siergras kan erg goed tegen hitte, maar ook tegen koude temperaturen. Als hij in een bloembak geplaatst wordt, zal hij het ook goed kunnen doen. Je moet hierbij wel rekening houden dat je hem soms wat extra water moet geven in een droge periode.

Dit siergras kan, in tegenstelling tot veel andere tuinplanten, goed in de felle zon. Zijn kleur zal er niet door veranderen. Ook in de winterperiode zal hij gewoon zijn groene kleur behouden. Zo heb je het hele jaar door kleur in de tuin.

De mini coniferen

Een plant die niet mag ontbreken in een winterharde en groenblijvende bloembak, is de mini coniferen. Er zijn hier diverse soorten van te vinden en ze doen het allemaal goed in een pot of bloembak. De struik blijft ook in de winter zijn mooie diepgroene kleur behouden.

Zeker als je hem in de bloembak plant met de winterheide en de bergthee, zal hij een erg mooie toevoeging zijn op dit winterse kleurenpalet. Vaak zijn tuinen grijs, grauw en kleurloos in de winter, maar niet als je een paar mooie mini coniferen en winterheide geplant hebt.

Kies voor in een bloembak wel voor een traag groeiende conifeer, zoals bijvoorbeeld de Californische cipres. Deze zal langer klein blijven en hoef je ook niet snel te snoeien. Je hebt dan ook nauwelijks onderhoud aan de mini conifeer. Wil je hem wel snoeien, doe dit dan voorzichtig. Snoei hem alleen als het nodig is, zoals wanneer je hem bijvoorbeeld weer wat kleiner wilt maken of de vorm wilt behouden.

Inhoudsopgave: