Heeft jouw Alocasia een geel blad? Dan is het logisch dat je gaat onderzoeken wat de oorzaak kan zijn. Niet altijd is een geel blad aan de Alocasia een probleem. Soms is er echter sprake van een probleem met de verzorging: water, licht, voeding of temperatuur. Ook kunnen beestjes zorgen voor de gele bladeren.
Op deze pagina lees je de 5 meest voorkomende oorzaken van gele bladeren aan de Alocasia. Ze staan op volgorde: de meest voorkomende oorzaak eerst. Begin dus bovenaan en bekijk of de situatie van toepassing is op jouw plant.
Alocasia geel blad door ouderdom
De Alocasia, ook wel Olifantsoor genoemd, is een plant die snel groot kan worden. Ze groeit in de hoogte door een nieuw blad uit te rollen dat hoger is dan de rest. Het kortste en kleinste blad sterft niet lang daarna af. Dit blad wordt eerst geel, gaat hangen en valt daarna af. Als het Alocasia blad hierdoor geel wordt is er dus niets aan de hand: het is een natuurlijk proces.
Zie je nu meerdere bladeren tegelijk geel worden? Of is het tempo hoog? Lees dan verder.
Krijgt de Alocasia geel blad door overbewatering?
De Alocasia bladeren worden geel van wortelrot. Wortelrot ontstaat doordat de wortels voor langere tijd in drassige grond staan. Rotte wortels kunnen hun werk niet meer doen: water en voedingsstoffen naar de bladeren transporteren. Doordat de Alocasia te lang in natte grond staat ontstaan dus de gele bladeren.
Hoe controleer je of wortelrot de oorzaak is? Haal de plant uit de pot. Je ziet nu snel genoeg of de kluit nat is of droog. Als de kluit nat is komt het voor dat deze muf ruikt. Het is nu zaak om alle aarde volledig te vervangen. Als de wortelrot al een tijdje speelt verlies je hiermee ook een deel van de kluit: deze is zo zacht geworden dat het niet meer te redden is. Zet de plant terug in de pot met droge aarde.
Nu is het zaak dit in de toekomst te voorkomen. Het kan aan twee zaken liggen:
- Je gaf te veel water. Geef de plant pas water zodra de bovenste paar centimeter van de aarde zijn opgedroogd. Liever minder dan te veel.
- Het water kon niet weglopen. Zorg altijd voor gaten in de bodem van de pot. Zo kan overtollig water weglopen en blijven de wortels niet in de drassige grond staan.
De Alocasia krijgt een geel blad door gebrek aan voeding
Wanneer heb je de Alocasia voor het laatst plantenvoeding gegeven? In de groeifase heeft ze iedere 2 weken behoefte aan voeding: in de pot is immers niets aanwezig. Heb je dit de laatste tijd niet gedaan, en je ziet gele bladeren, dan is het tijd voor voeding. Geef de plant normale kamerplantenvoeding. Het is goed om eerst met een klein beetje te beginnen en zien of de situatie verbeterd. Deze planten zijn namelijk gevoelig voor een overschot aan voeding. Lees altijd goed de instructies op de verpakking op het gebied van aanmengen.
Olifantsoor geel blad door te veel licht
De meeste soorten binnen deze plantenfamilie houden niet van zonlicht. Dat is niet zo gek: in de natuurlijke habitat groeien ze in de jungle, in de schaduw van hoge bomen. Staat de plant in de volle zon? Dan kun je gele vlekken of gele randen aan de bladeren zien. Zet de plant dus nooit in de volle zon, maar altijd op een plekje met indirect (of gefilterd) zonlicht. Een uitzondering hierop is de Alocasia Zebrina, die mag best wat zon hebben.
Olifantsoor geel blad door beestjes
Gele vlekken op de bladeren van de Alocasia kunnen ook worden veroorzaakt door beestjes. Dit zijn vaak luizen: wolluizen of bladluizen. Deze beestjes zuigen de voeding uit de bladeren waardoor ze geel worden. Het is goed om regelmatig de bladeren van dichtbij te inspecteren op beestjes om het probleem zo snel mogelijk te herkennen. Soms zijn ze goed te zien, zoals hieronder op de foto, soms moet je heel goed kijken.
Alocasia geel blad afknippen?
Of je het gele blad van de Alocasia moet afknippen hangt af van de oorzaak. Stel die dus eerst vast. Als het gele blad is ontstaan door ziekte of beestjes: direct afknippen. Zo voorkom je verdere verspreiding. Als de gele bladeren ontstaan door problemen met de verzorging zoals licht of water, dan kun je ze beter niet afknippen. Ook al worden ze geel, ze zorgen nog steeds voor energie. Pas als ze echt helemaal dood zijn kun je ze afknippen.