Alocasia Variegated

alocasia variegated

De variegated Alocasia soorten zijn op dit moment zeer populair. Wat betekent het als we het hebben over een “variegated” Alocasia? Dat onderwerp wordt eerst op deze pagina behandeld. Daarna vind je een aantal foto’s van populaire Alocasia Variegated soorten. Heb je zo’n speciale plant in huis? Dan lees je onderaan enkele belangrijke tips voor de verzorging. Heb je er (nog) geen? Lees dan snel verder, want op deze pagina geven we ook tips om er eentje te kunnen kopen.

alocasia variegated

Wat is een Variegated Alocasia?

Je ziet bij sommige planten de woorden “variegated” of “variegata” staan. Plat vertaald betekenen deze woorden “variatie”. Het staat voor het kenmerk dat de bladeren en/of stengels gekleurde gedeeltes hebben. Meestal zijn deze gedeelte lichtgroen of wit. Soms wordt dit ook wel “bont” genoemd.

Deze bonte gedeeltes op zo’n Variegated Alocasia kunnen allerlei vormen en afmetingen hebben. Soms is het een enkel vlekje, soms wel het halve of hele blad. In sommige gevallen kunnen deze bonte gedeelte ook op de stengels van de Alocasia zitten.

Is een Variegated Alocasia anders dan de “normale” versie?

Het verschil met haar “normale” zusjes zit in het DNA van de Alocasia Variegata. Deze afwijking komt in de natuur niet veel voor. Omdat de afwijking in het DNA zit wordt het doorgegeven bij vermeerderen. Bepaalde kwekers zetten hier speciaal op in. De reden? Deze planten zijn nu zeer populair en worden vaak voor veel geld verkocht (op het moment van schrijven. Zo is een van de meest populaire op dit moment de Alocasia Zebrina Variegata.

Los van het bonte blad is de plant hetzelfde als haar “normale” zusje. De Alocasia Variegated heeft dus dezelfde groeiwijze, bladvorm en afmetingen. Er zijn echter wel wat dingen anders bij de verzorging waar op gelet dient te worden.

Enkele Variegated Alocasia soorten

Hieronder foto’s van een aantal bekende Alocasia Variegated soorten. Sommige van deze prachtige bonte bladeren lijken zelfs van plastic. Het is je haast niet voor te stellen dat deze planten echt zijn.

alocasia gageana variegated
Alocasia Gageana Variegated
Alocasia Variegated blad
Op één enkel blad kunnen zowel witte als lichtgroene variaties zitten
Variegated Alocasia
Variegated Alocasia

De Variegated Alocasia verzorgen

Het is verstandig je goed in te lezen over de verzorging van deze planten. Als je bijvoorbeeld zo’n zeldzame Alocasia Lauterbachiana Variegata of een Alocasia Frydek Variegata hebt gekocht wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk mee gaat.

Zoals we hierboven al schreven is de variatie op het blad de enige afwijking van de “normale” versie van deze plant. Dat betekent dat de Variegated Alocasia net zo sterk is als haar zusjes. Ook de verzorging is grotendeels hetzelfde. Alles over deze verzorging, zoals water geven en snoeien, lees je op onze pagina over Alocasia verzorgen.

Alles over licht

Er is wel één punt wat afwijkt van de normale verzorging: deze bonte versie houdt totaal niet van direct zonlicht. Voor de normale versie van deze plant wordt ook afgeraden om haar in direct zonlicht te zetten. Toch zijn sommige soorten nog wel enigszins tolerant voor wat zonlicht. De Variegated Alocasia niet. Het bonte blad is zeer gevoelig voor bladverbranding.

Tegelijkertijd heeft deze plant juist wel veel licht nodig. De bonte gedeeltes van de bladeren zij niet groen. Dat klinkt raar, maar we schrijven dit omdat het groen in bladeren wordt veroorzaakt door bladgroenkorrels. Deze bladgroenkorrels heeft een plant nodig voor fotosynthese. En die fotosynthese is weer nodig voor energie en groei. Hoe meer witte gedeeltes, hoe minder bladgroenkorrels, hoe meer licht er nodig is voor dezelfde hoeveelheid energie.

De conclusie: zet jouw Variegated Alocasia op een lichte plek, maar niet in de volle zon. :

Inhoudsopgave: