Help! M’n Alocasia Zebrina hangt

De Alocasia Zebrina is een prachtige plant, maar niet de makkelijkste kamerplant om blij te houden. Hij heeft best wel wat zorg nodig. Zo houdt hij van een zonnige standplaats, maar niet direct naast het raam en heeft hij een vochtige omgeving nodig. Toch kan het zijn dat hij zijn bladeren laat hangen. Waar kan dat door komen en wat kun je er tegen doen?

Waarom gaan de bladeren hangen?

De bladeren van je Alocasia staan in het begin altijd mooi overeind. Dit omdat de kwekerij waar hij vandaan komt vaak van bovenaf belicht wordt. Dit licht is ook zeer gelijkmatig, waardoor de bladeren recht omhoog naar het licht groeien. Thuis is dit licht een stuk minder gelijkmatig. Vaak komt dit van het raam af, waardoor de bladeren hier naar toe willen groeien. Dit kan ervoor zorgen dat de bladeren meer gaan hangen. 

Maar dit is niet de enige reden waarom je Alocasia Zebrina hangt. Dit kan door nog veel meer andere redenen komen. We gaan je vertellen wat de oorzaak kan zijn dat je Alocasia Zebrina hangt en wat je er kunt doen. 

Wennen aan nieuwe omgeving

Elke plant die van de kwekerij of een tuincentrum afkomt, heeft daar onder de ideale omstandigheden kunnen groeien. Wanneer hij bij jou thuis komt, zal hij eerst even moeten wennen aan zijn nieuwe omgeving. Het licht is anders, de temperatuur is vaak wat lager, de hoeveelheid water die hij krijgt verschilt en de luchtvochtigheid is vaak lager. 

In deze periode dat de plant probeert te wennen en zich probeert aan te passen aan de nieuwe omstandigheden, kan het zijn dat hij zijn bladeren laat hangen of een blad verliest. Je hoeft je hier geen zorgen om te maken. Hij laat meestal zijn oudere bladeren vallen en zal hierna nieuwe groei laten zien. 

Te weinig of juist te veel water

Zowel als je te weinig of te veel water geeft, kan de Alocasia Zebrina zijn bladeren laten hangen. Bij te weinig water is dit logisch. Water zorgt voor de stevigheid van een plant en wanneer hier een tekort aan heeft, zal hij gaan hangen. Wanneer je hem water geeft, zie je de plant meestal na een paar uur alweer opknappen. 

Bij te veel water geven is het minder logisch dat de bladeren gaan hangen. Wanneer je hem standaard te veel water geeft, zal hij hard gaan groeien. De stengels worden dan te lang en de bladeren te zwaar. Ze zullen gaan hangen omdat ze het gewicht niet meer kunnen dragen. Je kunt dit voorkomen door pas weer water te geven als de bovenste laag potgrond droog geworden is.

Te weinig licht

Het licht in onze huizen komt vaak maar van 1 kant. Een gebrek aan licht kan ervoor zorgen dat het blad van je Alocasia Zebrina hangt. Omdat hij te weinig licht krijgt, kan hij minder energie opwekken om te groeien. Hierdoor zullen bladeren eerst gaan hangen, waarna ze kunnen afsterven. 

Ook kan het zijn dat de stengels te lang groeien en daardoor gaan hangen. Ze groeien dan langer om dichter bij het licht te komen. De Alocasia Zebrina houdt van indirect licht. Je kunt hem het beste bij een raam in de buurt zetten waar de zon niet op staat gedurende de dag. 

Wat kun je er tegen doen?

Om te beginnen is het belangrijk om te beseffen dat je plant er thuis nooit zo perfect bij gaat blijven staan als dat je hem in de winkel kocht. Dit heeft vaak te maken met de andere omstandigheden thuis. Hij zal er iets anders uit gaan zien, maar dit maakt dan ook elke plant uniek. Door te zorgen voor de optimale omstandigheden thuis, zal je plant het alsnog goed doen thuis. Hoe beter je de Alocasia Zebrina verzorgt, hoe beter hij rechtop zal blijven staan. 

Als eerste is de plek waar je hem in huis neerzet belangrijk. Hij houdt van een plek met veel indirect zonlicht. Hij is van nature gewend om in een schaduwrijke plek te groeien. Een plek voor een raam op het zuiden zal hij dus niet fijn vinden. De kans dat zijn bladeren verbranden en hij ze laat hangen is dan groot. Een hoekje met veel indirect zonlicht is dan een betere optie. 

Daarnaast is het belangrijk dat je hem de juiste hoeveelheid water geeft. Je kunt hem het beste pas water geven wanneer de bovenste laag potgrond droog is geworden. Voel dus altijd even aan de aarde voordat je de plant weer water geeft. Probeer wel te voorkomen dat de plant droog valt. Dit vindt hij ook niet fijn en ook dan zal hij zijn bladeren laten hangen. 

Als laatste is het belangrijk om de aanbevolen verzorging voor de Alocasia Zebrina te volgen. Denk hierbij aan hoe vaak je hem moet draaien, wat voor voeding geef je hem en vergeet ook de bladeren niet schoon te houden. 

Inhoudsopgave: