Areca-Palm: Verzorging & Voordelen in Huis

Mateloos populair in de woonkamer is een vederpalm die schuilgaat achter de naam areca-palm. Oorspronkelijk vond je de plant op het Afrikaanse eiland Madagascar. We hebben het niet over een hoge palmsoort die vanuit een stam zich ontwikkelt maar eigenlijk meer over allerlei groepjes stengels die hoog uitwaaieren. Vanuit de wortels schieten de stengels omhoog en daaraan ontwikkelen zich geveerde bladeren die rond een meter lengte zijn. De bladeren vallen op een gegeven moment van de stengel en worden vervangen door nieuw blad. De groei is gestaag en de areca kan een hoge leeftijd bereiken.

iStock 988625944 1

Goudpalm

Zet je de plant op een lichte plek, dan zal hij bij normale kamertemperaturen zo’n 20 cm per jaar groeien. Er is wel een maximum aan hoogte: circa 2 meter. Alleen wordt de areca wel steeds ondoordringbaarder door het toenemend aantal stengels in de pot. De areca-palm wordt ook wel goudpalm of goudvruchtpalm genoemd. Het ‘goud’ verwijst naar de geeloranje vruchten van de plant. Het geveerde blad heeft een verfrissende lichtgroene kleur. Koop je een areca-palm, dan koop je in feite een aantal bosjes palmpjes bij elkaar.

iStock 1131424361

Bewateren

De areca heeft een altijd vochtige grond nodig maar geen laagje water onderin de pot. Droogt de grond helemaal uit, dan is de reddingkans voor de plant erg klein geworden. Een keer water per week in de winter en twee keer per week in de zomer is meestal voldoende. En het beste is dat je met beleid giet, dus kleine beetjes tegelijk, om zo de grond de kans te geven het water te absorberen. Want als het water helemaal naar beneden kan lekken, ontstaat er een voetenbadje waar je palm wortelrot van krijgt. Natuurlijk gebruik je lauw water. De areca is erg dorstig, dus misschien wil je de palm in een grotere pot plaatsen zodat je ook substraat kwijt kan. Dat substraat neemt ook weer water op. Gebruik in dit geval ook een watermeter om goed te kunnen checken hoe het met het volume aan water staat. Als er een plant is die daarnaast graag de douche in wil, dan is het wel de areca. Als je de plant dagelijks besproeit, is dat beslist niet teveel. Ook hier gebruik je lauwwarm water.

iStock 1459843186

Zonnetje

Je wilt je areca-palm wel mooi houden en dan krijg je te maken met het zonlicht. Een areca eist veel licht maar niet te lang direct zonlicht. Zo kun je je palm dan ook goed kwijt voor een raam op het noorden. Komt hij bij een raam op het zuiden te staan? Houd dan zeker drie meter afstand tussen raamglas en plant. Een teveel aan direct zonlicht zal het effect hebben dat de bladeren geel gaan kleuren. De areca-palm kan ’s nachts een temperatuur van 8 graden nog aan maar wil zich overdag wel graag in meer dan 15 graden koesteren.

iStock 1408172673

Potje in, potje uit

Om de kans zo klein mogelijk te maken dat je mooie goudpalm gaat verdrogen, neem je een grote pot zodat je een flinke waterbuffer kunt creëren. De palm doet het goed in universele potgrond maar beter in speciale palmgrond. Heb je een hoge pot, doe hem dan in een inzethoes. Dit om rot te voorkomen.

Een hapje en een sapje extra

De areca lust wel wat extra voeding. Dat komt omdat hij vrij snel groeit. In de winter hoef je hem niet met extra voeding bij te staan maar in de zomer en lente mag er bij elke gietbeurt wel wat vloeibare Pokon voeding voor palmen bij. Teveel van die voeding is uit den boze. Want dan neemt de zuurgraad in de grond toe en staken de wortels hun wateropname. Dus doseer met mate en altijd minder dan de aanbevolen hoeveelheid.

Onderhoud

Een schone areca heeft toch niet van die rare bruine bladpuntjes? Nou, dacht het wel. In de natuur vormen areca’s ook van die bruine punten; vooral het oudere blad zal dat tonen. Je kunt het een beetje tegengaan door genoeg (en dat is voor de areca dus heel frequent) te sproeien. Door de vrij snelle groei komt er bovenin steeds nieuw blad en verbruint de onderzijde. Dat oude bruine blad gaat niet meer herstellen en kun je het beste weg knippen. Dat scheelt je areca ook aan overbodige energie. Zie je verder bruine puntjes? Knip ze gewoon weg en je hebt weer een frisse look.

In bloei

Kort en krachtig: areca’s die in de woonkamer belanden, gaan het bloeistadium nooit bereiken. In het wild ontwikkelt de goudpalm dus wel bloemen, groot en geelgroen.

Bij de dokter

Vochtige lucht is goed en gezond voor de areca. Droge lucht maakt de plant wel vatbaar, onder andere voor spint. En tocht leidt soms tot hinderlijke wolluis.

Inhoudsopgave: