De Begonia Tamaya is een unieke kamerplant op stam. Zowel de bladeren als de bloemen zijn prachtig. Meestal heb je een kamerplant voor het blad (zoals een Calathea), of voor de bloemen. Deze heeft het dus allebei!
Het is een prachtige kamerplant die meerdere keren per jaar rijkelijk kan bloeien. Het heldergroene blad is bezaaid met witte stippen. De bladeren hebben een aparte vorm, een beetje in de vorm van een vleugel. Sommigen kennen de Begonia Tamaya dan ook als “Angel Wing”.
Afkomstig uit Mexico, maar deze plant zal het in onze koude landje ook prima doen. De meeste kamerplanten met mooi blad en bloem zijn diva’s in de verzorging. De Begonia Tamaya niet. Deze robuuste kamerplant heeft de looks en is makkelijk te onderhouden.
Onder de normale omstandigheden kan deze leuke kamerplant tussen de 20 en 40 centimeter hoog worden. Hij kan jaren oud worden. Om hem mooi te houden is vooral het snoeien en bemesten belangrijk.
Botanische naam | Begonia Tamaya |
Ook bekend als | Angel Wing plant |
Standplaats | Raam op het oosten of noorden |
Water geven | Gemiddeld |
Begonia Tamaya verzorging
Standplaats
De juiste standplaats is belangrijk voor de hoeveelheid licht en de temperatuur. Ga voor veel licht, maar vermijd direct zonlicht. Het beste is dus een raam op het noorden of oosten.
Houd met de standplaats ook rekening met de temperatuur. De temperatuur mag niet ver onder de 18 graden zakken. Ook een zeer hoge temperatuur, bijvoorbeeld naast een kachel, is niet aan te raden.
Begonia Tamaya water geven
Beoordeel eerst of het tijd is om water te geven. Dit kan pas als de bovenste laag van de potgrond droog is. Geef je eerder, dan blijft de grond drassig. Als het tijd is geef je kleine beetjes water.
Dit geldt overigens voor alle planten in deze familie, zoals de Begonia Bowerae.
Snoeien
De juiste tijd om de Begonia Tamaya te snoeien is de lente. Mocht je daar nu te laat mee zijn, dan is de zomer ook goed. Het gaat erom dat je niet snoeit in de herfst of winter.
Het snoeien is vrij eenvoudig. Het doel is een vollere plant met meer bloemen. Dit bereik je door de langste takken met de helft terug te snoeien. Knip de tak net boven een knop weg. Vanuit die knop komen nieuwe takken terug waardoor de Begonia Tamaya voller wordt. Kleine takjes kun je met 2 of 3 knoppen terugsnoeien.
Gebruik voor de snoei altijd een scherpe en ontsmette snoeischaar. Dit verkleint het risico op ziektes aan de plant.
Potgrond en afwatering
Gebruik normale potgrond voor kamerplanten. Om de afwatering te verbeteren kun je hydrokorrels toevoegen. Hiermee verklein je de kans dat de grond drassig wordt als je per ongeluk te veel water hebt gegeven.
De Begonia Tamaya sproeien
Deze plant stelt een hoge luchtvochtigheid op prijs. Benevel de bladeren dagelijks met een plantenspuit om aan de wensen van de plant tegemoet te komen.
Heb je veel planten die een hoge luchtvochtigheid verlangen? Bijvoorbeeld een Alocasia Zebrina? Dan kun je die bij elkaar zetten en er een luchtbevochtiger tussen zetten. Zo verhoog je plaatselijk de luchtvochtigheid voor al deze planten.
Plantenvoeding
Bijvoeden van de Begonia Tamaya doe je in de groeifase. Die loopt van het begin van de lente tot het begin van de herfst.
Kies het liefst voor een meststof voor bloeiende kamerplanten. Dit komt de bloei ten goede. Overbemesting kan serieuze schade aan de plant toebrengen. Gebruik het liefste iets minder dan op de verpakking staat aangegeven.
De bloemen van de Begonia Tamaya
De belangrijkste voorwaarden om de Begonia Tamaya te laten bloeien: veel licht en voldoende voeding. Als je hieraan voldoet kan de plant meerdere keren bloeien tussen mei en oktober.
De bloemen groeien aan trosjes op dikke stelen. Ze zijn lichtroze tot bijna rood, afhankelijk van de hoeveelheid licht.
Voor de nieuwe bloei is het belangrijk om de uitgebloeide bloemen te verwijderen.
Begonia Tamaya stekken
De Begonia Tamaya stekken? Dat kan vrij eenvoudig. Zo kun je deze leuke plant vermeerderen en weggeven aan vrienden en familie.
Knip een stuk stengel af met daarop nog een paar blaadjes. De onderkant van de stek mag geen blaadjes hebben. De onderkant zet je in water. De stek moet een stuk stengel bevatten, anders ontstaan er geen wortels. Dit ken je wellicht van de Stippenbegonia stekken.
Zet de Begonia Tamaya stekken op een lichte standplaats, maar niet in direct zonlicht. Na een week (soms langer) zie je de worteltjes verschijnen. Als de worteltjes een paar centimeter zijn kun je de stekjes in de aarde zetten.
Niet iedere Begonia kun je op deze manier stekken. Heb je een bladbegonia? Lees dan verder over hoe die Begonia stekken.
Veel gestelde vragen en problemen
Mijn Begonia Tamaya bloeit niet
Maakt jouw Begonia Tamaya geen bloemen? Dan is dat vaak een teken dat de plant te donker staat. Er is veel helder, indirect licht nodig om tot bloei te komen. Plaats de plant dichter bij een raam. Let er wel op dat er geen direct zonlicht op de plant mag komen.
Is de Begonia Tamaya giftig?
Helaas, de Begonia Tamaya is giftig bij inname. Houd deze plant dus uit de buurt bij kinderen, katten, honden en andere huisdieren. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven die niet giftig zijn, zoals de Macodes Petola.