Bromelia

Foto van een bromelia plant

‘Het geschenk van de goden’, zo betitelden de Inca’s en Maya’s de bromelia die vrolijk omhoog vlamt boven z’n groene kraag. Dit is een plant waar de natuur z’n best op heeft gedaan: puur floraal design. De spectaculaire kleuren en de tropische uitstraling heeft de bromelia tot een hele gewilde kamerplant gemaakt.

Maar dat pas vanaf de 18e eeuw toen Belgische handelaren hem vanuit het Andesgebergte in Zuid-Amerika meenamen naar Europa toe. Ook in de vochtige oerwouden van Uruguay was hij destijds geworteld. Nu vind je hem in heel Midden- en Zuid-Amerika. 

Geen parasieten maar epifyten

Er zijn er die in de grond wortelen maar andere bromelia’s groeien op bomen. Zonder daar overigens voedsel uit te halen. Het zijn dan epifyten. Wat de plant nodig heeft aan voeding, haalt hij met bladeren en wortels dan uit de lucht. De keuze is reuze bij de bromelia met zo’n 2800 varianten. Niet alles dat kleur is, komt overigens van de bloemen bij de bromelia.

De meeste kleur komt van de schutbladeren, de werkelijke bloemetjes van de bromelia zijn erg klein. Eigenlijk lijkt de plant op een soort koker van gekleurde bladen. Ondanks de bijna giftige kleuren is de bromelia vrij veilig voor hond, kat en kleuter. Delen van de plant opeten leidt wel tot irritatie.

Bromelia bewateren

Voor de bromelia hoef je niet door te gieten. Wel dient de grond altijd matig vochtig te zijn. Een plasje water onderin de pot is uit den boze. De bromelia slaat water op in zijn kelk (de bloem), dus bewater de plant dan ook in die kelk zelf. Er moet altijd een beetje water in de kelk zitten.

Giet voorzichtig want je wilt de bloem zelf niet van een tsunami voorzien. Die is dan zo beschadigd. Het is een tropische plant dus de sproeier mag er geregeld overheen. Wordt de plant ook gezonder van. Vooral op dagen dat de verwarming hoog staat, heeft hij baat bij een sproeibeurt.

Zonnetje

Licht is prima voor de bromelia, alleen kan hij minder goed tegen een felle middagzon. Dan heb je kans dat het blad wordt aangetast en de plant droog komt te staan. Zie je dat de kleur van de plant aan felheid verliest? Dan moet hij eigenlijk wat lichter komen te staan.

De bromelia wil liever niet dat de temperatuur in de nacht onder de 15 graden komt; overdag liefst minimaal twee graadjes hoger nog.

Potje in, potje uit

Het is geen veelbloeier, deze Andesplant. Een bromelia presteert het slechts een keer om tot bloei te komen. Dat houdt hij dan wel lang vol want hij kan een kwartaal tot een half jaar lang door bloeien. Op een gegeven moment is het afgelopen en vervaagt de kleur van de bloem die vervolgens sterft en geen tweede leven krijgt.

Dat maakt dat de bromelia als kamerplant niet de oudste plant kan worden zodat verpotten bijna altijd overbodig is. Ga je je bromelia verpotten, doe dat direct nadat je hem hebt gekocht. Zo geef je hem een prima start.

Een hapje en een sapje extra

De bromelia gaat niet heel lang mee. Wil je hem toch bemesten dan kan dat in de lente en zomer. Maar staat hij in verse grond, dan heeft hij eigenlijk meer dan voldoende voedingsstoffen voor zijn korte leventje. 

Bromelia onderhoud

Teveel en te gericht zonlicht meldt de bromelia door bruine randen op de bladeren te ontwikkelen. Dan mag hij dus meer van het raam weg. Gaan de bladeren hangen, dan vraagt de bromelia om wat meer water. Door de korte levensduur van de plant is snoeien ook niet echt aan de orde.

Zie je bladeren die wat lelijk uitvallen, dan kun je ze uit de plant knippen met een schaar. Interessanter is het stekken van een bromelia. Zodra je plant is uitgebloeid gaat hij er namelijk op een gegeven moment mee ophouden. Na de bloei komt er meestal wel een stekje aan de basis van de plant tevoorschijn. Laat deze met rust tot die een lengte heeft van ongeveer 10 cm.

Stekjes die de plant aanmaakt, moeten wel in de kelk water toegediend krijgen. Maak bij 10 cm lengte de stekken los en probeer zoveel mogelijk wortels aan de stekjes vast te laten zitten. Doe de stekjes in een eigen pot en mest ze een ietsje bij met groene kamerplantenvoeding. Na een jaar heb je dan weer bloeirijpe planten.

In bloei

Een bromelia heb je echt in huis om de bloem. De bloei is zoals gezegd eenmalig maar je hebt er wel vele, vele weken kijkplezier van. 

Bij de dokter

Een bijna natuurlijke vijand van de bromelia is het spint. Vooraf kun je de plant helpen zich ertegen te weren door regelmatig te sproeien. Zit er alsnog spint in de plant, dan moet overgeschakeld worden op het gebruik van een bestrijdingsmiddel.

Bromelia soorten

Er zijn verschillende bromelia planten, denk hierbij bijvoorbeeld aan de ananas. Bromelia wordt ook gezien als verzamelnaam voor planten onder de Latijnse naam “Bromeliaceae”. Hierin vallen drie verschillende ondersoorten namelijk de:
-Bromelioideae
-Pitcairnioideae
-Tillandsioideae

Inhoudsopgave: